Ode aan DJ Premier met 29 Nederlandse hiphop-mc's Ode aan DJ Premier met 29 Nederlandse hiphop-mc's

Amerikaanse producer komt voor mixtape naar Sugar Factory

, Ingmar Griffioen

Ode aan DJ Premier met 29 Nederlandse hiphop-mc's

Amerikaanse producer komt voor mixtape naar Sugar Factory

Ingmar Griffioen ,

Hussein Suleiman's droom is uitgekomen: een mixtape van zijn favoriete hiphop-producer DJ Premier. Vanaf vandaag staat Premier Changed My Life op de Luisterpaal; een dubbelalbum met bijdragen van 29 Nederlandse mc's van Big2 tot Brainpower en Sticks. Nog een droom: 6 december komt Dj Premier naar de Sugar Factory, waar een handvol mc's live een track van de compilatie doet.

Amerikaanse producer komt voor mixtape naar Sugar Factory

Hussein Suleiman kan nog steeds amper bevatten dat zijn droom bewaarheid is geworden. De droom gold een mixtape van zijn favoriete hiphop-producer DJ Premier. Vandaag staat Premier Changed My Life op de Luisterpaal; een dubbelalbum met bijdragen van 29 Nederlandse mc's van Big2 tot Brainpower en Sticks, aaneengemixt door DJ Jane Doe. Nog een droom: maandag 6 december komt DJ Premier naar de Sugar Factor in Amsterdam, waar een handvol mc's live een track van de compilatie doet.

Het begon anderhalf jaar geleden met een discussie tussen Suleiman en een huisgenoot, die vond dat J Dilla de beste hiphop-producer was. "Voor mij is DJ Premier mijn favoriete hiphop-producer ooit. Ik heb altijd al een mixtape willen maken op zijn beats. Op Amerikaanse wijze, dus met artiesten die op zijn beats rappen. Een groot voorbeeld waren de mixtapes van Lange Frans en D-men, daarna is het stil geworden. Die So So Lobi tape van Winne en Patta is een heel goede compilatie, maar geen echte mixtape."

Suleiman besloot ervoor te gaan met een gedroomde lijst met Nederlandse vocalisten in de hand. "Ik kende alleen MurdaTurk persoonlijk. Op basis van zijn eerste track heb ik iedereen kunnen overhalen. Dat heeft alles bij elkaar een jaar geduurd." De Amsterdammer benaderde ze één voor één, wat soms mooie taferelen opleverde. "Dan kwam ik Jiggy Djé tegen in de tram op het Leidse Plein en vertelde dat ik bezig was met een mixtape. Hij zei dat hij elke dag wel zo'n verzoek kreeg, gaf me zijn mailadres en verzocht te mailen als de mixtape bijna af was. Dat heb ik gedaan en dus staat hij er ook op."

Mensen overhalen was niet eens zo moeilijk. "Iedereen vond het tof omdat DJ Premier een voorbeeld voor ze was." Ook bijzonder vond Suleiman de ontmoeting met de Amsterdamse DJ Jane Doe, de zelfverklaarde Queen Of The Dutch Decks uit Zuid-Oost. "Ik kende haar niet persoonlijk toen ze me belde: 'Ik hoorde van een aantal mc's over dit project en I want in!' Ze wilde de mixtape graag mixen." Voor sommige mc's had Suleiman een beat in gedachten, soms liet hij ze zelf kiezen. "De meeste artiesten hadden wel een idee op welke beat ze heel graag willen komen."

"En natuurlijk moest DJ Premier gewoon naar Nederland komen", lacht Suleiman. Hij deed met het creatieve collectief Daily Paper al een feestje voor de vijfde verjaardag van de Sugar Factory en kreeg ook voor dit idee de handen op elkaar. "Ik had achttien van de 29 tracks op mijn iPod en die vond de directeur best wel goed klinken. Zij hebben gekeken of DJ Premier beschikbaar was en toen dat lukte had ik opeens een deadline."

Dus wordt het project daar maandag 6 december gepresenteerd. "Heel tof dat die mixtape er nu ligt en op de Luisterpaal staat en dat DJ Premier zelf komt is toch wel de kers op de taart." Het (digitaal) verkopen van de mixtape zit er niet in. "De beats zijn niet van mij, dus dat kan niet. Maar het is ook niet uit commercieel oogpunt bedacht. De eerste tweehonderd gasten krijgen maandag wel een gedrukte versie van de mixtape."

Sf & Daily Paper Present: DJ Premier Changed My Life, maandag 6 december in de Sugar Factory. Tussen de shows van Dj Premier en Royce Da 5’9 doen vijf tot zeven acts een nummer van de compilatie. Het is nog niet zeker welke. Aan de mixtape werkten mee: Big2, WonderkidBounce, Osiris, Adje, Jayh, Sticks, Nina, Serrio B.A.A.Z., J.A.E., Tastic, Zo Moeilijk, Zware Jongenz, VSOP, Rocks, Rbdjan, Watts, D.Lipps, Leeroy (Zwart Licht), Murda Turk, Kiddo Cee, MC Regga, Neenah, Rosa Ana, Merage, Jiggy Dje, Free Quincy, Profetic, Brainpower, Gikkels, M.O. & Brakko, Lyco, DJ Abstract, DJ Turne en DJ TLM.

Om de mixtape te beluisteren ga je naar de Luisterpaal:
- Deel 1
- Deel 2

Voor Premier Changed My Life heeft Hussein Suleiman met Terrence Loos een aantal Nederlandse producers als FS Green en SirOJ geïnterviewd, die uitleggen hoe DJ Premier hun leven voorgoed veranderde:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12