Jacco de Greeuw over de breuk van Johan: “Verschil in ambities”

Johan-zanger gaat solo aan de slag

Atze de Vrieze ,

Op het moment dat bekend werd dat Johan stopt, was zanger Jacco de Greeuw op vakantie in het buitenland. De verklaringen van bandgenoten en label lieten fans met vraagtekens achter. De rek eruit? Maar De Greeuw was juist zo gretig en ambitieus! “Toch is dat hoe het is.”

Johan-zanger gaat solo aan de slag

Dat deed hij slim: op het moment dat het afscheid van Johan aangekondigd werd, was zanger Jacco de Greeuw op vakantie in Griekenland. Toch liet de verklaring van label Excelsior en drummer Jeroen Kleijn nog wat vraagtekens achter. De rek was eruit voor Jacco, luidde het verhaal. Maar vier maanden eerder, bij het verschijnen van het nieuwe album 4, toonde De Greeuw zich juist ambitieus en gretig. “Ik zou graag willen doorbreken naar een breed publiek, zonder daar gladde muziek voor te moeten maken”, zei hij destijds. “Als de kans zich voordoet om de Heineken Music Hall uit te verkopen, dan doen we dat zeker.”

“Toch is dat hoe het is”, zegt De Greeuw nu. “We hebben nu twee platen gemaakt met dezelfde bezetting, ik zie het niet zitten om er nog een te maken. Ik weet niet of ik nog met Johan geassocieerd wil worden.” Dat klinkt alsof er knallende ruzie gemaakt is binnen de band, maar volgens De Greeuw is dat absoluut niet waar. Ook tussen hem en label Excelsior is niets voorgevallen, zegt hij. “Ik voelde me de laatste tijd in Johan te beperkt. De band is een instituut geworden, een zekerheidje. Wat er ook gebeurt, eens in de zoveel tijd komt Johan met een goede plaat. Maar zo vanzelfsprekend is dat helemaal niet.”

Wat De Greeuw omschrijft, wordt al jaren gezien als de kracht van Johan: de band maakt ambachtelijke songs waar alles aan klopt. Critici vinden ook dat de band te weinig vernieuwt en verrast, en dat vindt De Greeuw zelf eigenlijk ook. “Dat Johan een herkenbare sound had, heb ik nooit als een probleem gezien, maar het moet niet zo gewoon worden dat er niets meer over te zeggen valt. Ik wil nog steeds popmuziek maken, maar dan alle mogelijkheden benutten die er zijn. Ik wil projectmatiger werken. Een plaat maken zonder feedback van anderen, op een dag naar buiten komen met het eindproduct en dan pas aan mensen vragen wat ze ervan vinden. Ik wil mezelf uitdagen.”

Dat De Greeuw dat experiment alleen met zichzelf aan wil gaan, komt ook door een verschil in ambities dat hij voelde binnen Johan. Wat hij daar precies mee bedoelt, houdt hij wat in het midden, maar dat niet alle neuzen dezelfde kant op stonden, is duidelijk. “Niet iedereen was even serieus met de band bezig. Ik vond dat we sommige dingen anders moesten aanpakken. Het was een harde boodschap om te brengen. Met name voor Jeroen Kleijn (drummer, red), die jarenlang als manager keihard voor de band heeft gewerkt, vond ik het klote. Gewoon met één pennenstreek zeggen: laat maar, we stoppen er mee.”

“Het moment is misschien raar, maar eigenlijk is elk moment raar. Je wilt het ook niet tussen twee platen dood laten bloeden. Sommige mensen denken dat dit besluit weer zo’n bui van mij is, dat ik het over een maand wel terug zal draaien. Dat is niet zo, ik zit niet in een depressie, ik voel me goed. We hebben oprecht zin in de laatste tour.”

Johan speelde twee weken geleden op Into The Great Wide Open. Bekijk dat optreden op 3VOOR12TV.