Hollandse Nieuwe M.O. & Brakko zijn wereldverbeteraars Hollandse Nieuwe M.O. & Brakko zijn wereldverbeteraars

"We zien hoe het beter kan en willen dat uiten via muziek"

, Tomas Delsing Foto: Arne Coomans

Hollandse Nieuwe M.O. & Brakko zijn wereldverbeteraars

"We zien hoe het beter kan en willen dat uiten via muziek"

Tomas Delsing Foto: Arne Coomans ,

In de Hollandse Nieuwe willen we iedere week een nieuwe band, artiest of producer van eigen bodem aan je voorstellen. Deze week een idealistisch hiphopduo uit Amsterdam: M.O. & Brakko.

"We zien hoe het beter kan en willen dat uiten via muziek"

Deze week in Hollandse Nieuwe: Amsterdams rappersduo M.O. & Brakko, twee idealisten met grote ideeen over Nederland en muziek. Begin volgende maand presenteren ze een 'tussen-cd' waarin politiek en dagelijkse dingen stuivertje-wisselen.

WIE OF WAT ZIJN M.O. & BRAKKO?

“We zijn twee MC’s uit Amsterdam Zuidoost en zijn op dit moment bezig met ons tweede echte album. We zien Koester eigenlijk een beetje als een tussenplaat. We hebben na het winnen van de Grote Prijs van Nederland in 2008 niet zo veel meer van ons laten horen, dus we wilden de fans nu alvast iets geven. Daarom is de titel van de tussenplaat ook Koester: we koesteren onze fans.”

 

3VOOR12 OORDEEL: M.O. & Brakko maken politieke, maatschappijkritische nummers, maar spelen het muzikaal wel een beetje op veilig.

“Het is niet dat we bewust op veilig spelen, maar we maken muziek die wij mooi vinden. En daar zijn we inderdaad wel een beetje conservatief in. Tegenwoordig is de meeste muziek veel te gelikt, het hoeft van ons helemaal niet zo opgedirkt te worden. Wat hiphop zo mooi maakt is juist de muzikale eenvoud in combinatie met goede teksten.”

 

KEUZES

KEIHARDE CYNICI OF WERELDVERBETERAARS?

“Wereldverbeteraars. Het is waar dat onze teksten vaak negatief zijn, maar we zien hoe het beter kan en willen dat uiten via de muziek. Hier in de buurt zijn veel eenoudergezinnen, veel kinderen die opgroeien zonder mannelijk rolmodel. Wij willen ze laten zien dat als je iets wil bereiken, je er vol voor moet gaan. School is belangrijk, maar je talenten zeker ook! Op de cd hebben we het ook over de spanning tussen die twee. Het is heel moeilijk om studie en een muzikale carrière te combineren, ik heb er dan ook weleens over nagedacht om met studie te stoppen, maar heb dat gelukkig niet gedaan.”

VORM OF INHOUD?

“In de hiphop is inhoud ontzettend belangrijk. Ik ben opgegroeid met muziek met gelaagde teksten met veel metaforen en analogieën erin. Daar ben ik aan gewend geraakt en dat probeer ik dus zelf ook te maken. Maar in een goede track versterken vorm en inhoud elkaar. Het is nooit het een of het ander.”

VERSTAND OF GEVOEL?

“Ook hier weer, het een kan niet zonder het ander. Het nummer Hart Zegt... gaat over die keuze. Volg je je hoofd of je hart? Voor die keuze word ik zelf ook vaak gesteld. Het zou wel fijn zijn als er in Nederland wat meer nadruk zou komen te liggen op gevoel. Het lijkt wel alsof het hoogste ideaal is om op te groeien tot een modale burger. Talenten zijn minstens zo belangrijk als een goede opleiding.”

WAT HOPEN JULLIE TE BEREIKEN MET JE MUZIEK?

“Zoveel succes hebben dat we kunnen leven van de muziek en deuren kunnen openen voor een volgende generatie. Dat willen we doen door het geven van workshops waar we jongeren leren om iets goeds te doen met hun creativiteit, maar ook door zelf aan onze carrière te werken. Al onze kennis willen we doorgeven, dus hoe meer mensen we kennen, hoe beter dat is voor de mensen die na ons komen.”

WAAROM MOETEN MENSEN NAAR JULLIE MUZIEK GAAN LUISTEREN?

“Er is tegenwoordig al veel te veel simpele muziek. Je kan de radio of tv niet aanzetten of je wordt weer doodgegooid met dezelfde liefdesteksten als tien, twintig of vijftig jaar geleden. Ik denk echt dat dat een belediging is voor de luisteraar. In deze tijden met veel politieke en financiele spanningen doe je mensen tekort met simpele teksten. Wij willen mensen het idee geven dat ze serieus genomen worden: eerlijke, oprechte muziek die ergens over gaat.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12