Nieuw boek Het Festivalgevoel over bijzondere festivalmomenten Nieuw boek Het Festivalgevoel over bijzondere festivalmomenten

“Op festivals maak je dingen mee die moeilijk aan buitenstaanders zijn uit te leggen”

, Fiona Fortuin

Nieuw boek Het Festivalgevoel over bijzondere festivalmomenten

“Op festivals maak je dingen mee die moeilijk aan buitenstaanders zijn uit te leggen”

Fiona Fortuin ,

Woensdag 20 mei presenteert journalist Arne van Terphoven zijn boek Het Festivalgevoel met daarin alles over festivals in woord en beeld: anekdotes, beschouwingen en interviews met festivalbezoekers, artiesten en journalisten. Zelfs Goedele Liekens vertelt over haar festivalmoment.

“Op festivals maak je dingen mee die moeilijk aan buitenstaanders zijn uit te leggen”

Je hoort het wel eens, verhalen over ontmaagd worden op een festival. Het is hem zelf niet overkomen, zijn allereerste festival bezocht hij dan ook pas op zijn eenentwintigste. “Dat was Rock Werchter. Wel een beetje laat ja, maar sindsdien heb ik geen editie gemist en bezoek ik zo’n tien festivals per jaar.” Journalist Arne van Terphoven presenteert morgen zijn boek Het Festivalgevoel met daarin alles over festivals in woord en beeld: anekdotes, beschouwingen en interviews met festivalbezoekers, artiesten en journalisten.

Met dit boek wil hij laten zien dat een festival meer behelst dan met een biertje in je hand bandjes kijken. “Het is een intensief gebeuren. Mensen leven er maanden lang naartoe en moeten er maanden van afkicken. Zelf werd me dat duidelijk toen een vriend van me dankzij Rock Werchter in 2006 uit een dal heeft kunnen kruipen. Op festivals heerst een gevoel van saamhorigheid en vrijheid. Je maakt iets mee dat moeilijk aan buitenstaanders is uit te leggen. Het was dan ook de uitdaging om dat gevoel in boekvorm te vatten.”

De sterkste verhalen sinds de jaren zeventig worden verteld, maar ook die over het sinaasappelgevecht op Lowlands, de geschiedenis achter het Dixitoilet en de zwijmelmomenten, zoals dat van een koppel dat in 1996 elkaar op Paaspop in Schijndel leerde kennen en twee jaar geleden elkaar het ja-woord gaven op diezelfde plek. Herny Rollins doet zijn verhaal, en ook Queens of the Stone Age, dEUS, Bloc Party en meer bands. Zelfs Goedele Liekens vertelt over haar festivalmoment, daterend uit 1987.

Maar ook de keerzijde komt aan bod. Van Terphoven sprak met Pearl Jam gitarist Stone Gossard over de tragische gebeurtenis van Roskilde in 2000. Daar kwam, samen met acht andere bezoekers, de Nederlander Frank Nouwens bij een Pearl Jam concert door verdrukking om het leven. “Waarom hij? Dat zijn vragen die niet te beantwoorden zijn. Zo’n verhaal hoort er ook in.” Van Terphoven benaderde de familie van Nouwens, die nog altijd contact heeft met de band. “Zij hebben Gossard gevraagd of hij bereid was voor een interview. Een interview over dit onderwerp wordt door de band nog altijd als te heftig beschouwd, maar hij wilde er wel wat over zeggen. Na het drama zijn ze een paar keer bij het gezin langs geweest. Dankzij de openheid van de familie vond de band zelf ook de kracht om door te gaan, zo vertelt hij.”

Woensdag 20 mei wordt het boek gepresenteerd in Tivoli, Utrecht, met optredens van onder meer De Jeugd van Tegenwoordig en Secret Cinema. De presentatie is in handen van Dennis Weening.

Het boek Het Festivalgevoel komt uit via Uitgeverij L.J. Veen

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12