Hollandse Nieuwe Pioneers of Love dankt bandnaam aan Amerikaanse talkshow Hollandse Nieuwe Pioneers of Love dankt bandnaam aan Amerikaanse talkshow

“We willen pas een album uitbrengen als de tijd er rijp voor is”

, Renee Hartog

Hollandse Nieuwe Pioneers of Love dankt bandnaam aan Amerikaanse talkshow

“We willen pas een album uitbrengen als de tijd er rijp voor is”

Renee Hartog ,

Pioneers Of Love, dat is new wave anno 21ste eeuw uit Friesland. De Hollandse Nieuwe van deze week werkt momenteel hard aan een debuutplaat maar vindt live optreden het mooiste dat er bestaat. Als het even kan ook buiten Nederland.

“We willen pas een album uitbrengen als de tijd er rijp voor is”

De Hollandse Nieuwe van deze week is Pioneers Of Love, een new wave band nieuwe stijl uit Leeuwarden. 3VOOR12 sprak met zanger/gitarist Jeroen Grendelman.

WIE OF WAT IS PIONEERS OF LOVE?
“Pioneers of Love, dat is een 21st century wave band uit Leeuwarden. We bestaan sinds eind 2007. Wat we bedoelen met 21 century wave? Nou, wave wordt altijd al snel geassocieerd met de jaren tachtig. En wij laten ons ook inspireren door die tijd. Maar we halen onze inspiratie ook deels uit de jaren nu, zeg maar. We willen het geheel dus graag ook een beetje trekken naar de wat modernere, misschien iets meer dansbare muziek. Vandaar dat we het wave van 21ste eeuw noemen.”

VANWAAR DE NAAM?
“Het lijkt misschien een beetje cynische naam. Maar het was oorspronkelijk de titel van een liedje. Dat ging over Amerikaanse talkshows in de categorie Jerry Springer, waarin mensen openlijk praten over hun liefdesleven. Dat soort shows vind ik nogal gênant en toen heb ik daar een tekst over geschreven. Ik vind dat soort mensen eigenlijk wel een soort van ‘pioneers of love’. En op een gegeven moment zei iemand uit de band: hee, dat is wel een goeie bandnaam. Zodoende.”

3VOOR12 OORDEEL:

HET EIGEN GEZICHT IS ER; NEW WAVE IN EEN NIEUW JASJE. ALLEEN DIE PLACEBO SCHMINK ER NOG EVEN AF.
“Placebo? Die stem bedoel je? Ik hoor dat wel vaker, die vergelijking, omdat ik een beetje zo’n hoge, schelle stem heb. Maar goed, daar kan ik weinig aan doen…haha. Ja, we zouden muzikaal nog iets meer afstand kunnen nemen, daar heb je gelijk in. Nou, ik zal het onthouden. Maar ons nieuwe werk is sowieso iets scherper, wat abstracter. En als je dat hoort, dan denk ik dat die link met Placebo daar al wat minder is.”

KEUZES:

PIONIEREN OF DE LIEFDE?
“Pionieren, dat vind ik leuk. Ik heb geen vriendin. Niet omdat dit niet te combineren zou zijn met het muzikantenbestaan. Nee, gewoon omdat ik momenteel niet echt geïnteresseerd ben in een relatie.”

LABEL OF GRATIS DOWNLOAD?
“Label. Ik geloof nog wel in het feit dat een plaat een groot succes kan zijn. Maar nog meer geloof ik in het live optreden.”

LIVE OF IN DE STUDIO?
“Dat is dus duidelijk, ik ga voor live. Maar weet niet of wij per definitie een live band zijn. Freek, onze toetsenist, is bijvoorbeeld juist heel erg van het studiowerk en is ook erg geïnteresseerd in het produceren. Ik heb dat persoonlijk wat minder. Maar sowieso, live optreden vinden we allemaal echt supersupergaaf.”

WAAROM MAAK JE MUZIEK EN WAT WIL JE BEREIKEN?
“We zijn op dit moment heel druk bezig met een album. We hebben nu ongeveer zeven liedjes die klaar zijn om op plaat te zetten. En nu willen we nog even drie, vier maanden flink doorschrijven zodat het klaar is en we eind van dit jaar echt kunnen gaan nadenken over welk label eventueel bij ons zou passen. Stiekem hebben we daar ook al wel over nagedacht hoor. Daar hebben we ook de afgelopen editie van Eurosonic voor gebruikt, toen hebben we een aantal labels uitgenodigd. En er zijn wel een aantal labels die geïnteresseerd zijn ja. Ik denk niet dat we het redden om dit jaar een album uit te brengen, als ik het nu zo bekijk. Maar ik hoop dat we begin 2010 gaan redden. We doen het niet bewust rustig aan, eigenlijk vind ik dat het zelfs nog best wel snel gaat allemaal. Eind dit jaar bestaan we precies twee jaar. Tegen die tijd hebben we veel live ervaring en genoeg liedjes; dan is de tijd denk ik ook echt rijp. We willen niets forceren, niets uitbrengen wat daar eigenlijk nog niet klaar voor is.”

WAAROM EN WANNEER KUNNEN WE JE GAAN ZIEN?
“Ons eerstvolgende optreden in Nederland is op het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden, op 5 mei dus. Maar eerst gaan we deze maand nog naar Berlijn, en Brussel. We willen namelijk ook graag in het buitenland spelen en dit wordt een beetje een probeerseltje, in de vorm van een aantal optredens in Europa, samen met de band New Killer Stars. In oktober en november hopen we dan een aantal weken in het buitenland te kunnen optreden. En waarom mensen ons live moeten zien? Tsja, euhm, da’s moeilijk zeg. Nou, gewoon omdat we uniek zijn. We doen iets dat een breed publiek aanspreekt zonder over de geijkte paden te gaan. Dat merk je als je ons live ziet. Als je voor het podium staat en je vindt het eerste liedje niet cool, dan vind je het tweede liedje wel tof.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12