Beep! Beep! Back Up The Truck in zee met Mininova Beep! Beep! Back Up The Truck in zee met Mininova

Utrechts label regelt distributie via torrentsite

, Atze de Vrieze

Beep! Beep! Back Up The Truck in zee met Mininova

Utrechts label regelt distributie via torrentsite

Atze de Vrieze ,

Het Utrechtse label Beep! Beep! Back Up The Truck heeft een distributiedeal gesloten met Mininova. Vanaf vandaag zijn alle releases van Beep! Beep! te downloaden op de befaamde torrentwebsite. “We willen een statement maken."

Utrechts label regelt distributie via torrentsite

Het Utrechtse label Beep! Beep! Back Up The Truck heeft een distributiedeal gesloten met Mininova. Vanaf vandaag zijn alle releases van Beep! Beep! te downloaden op de befaamde torrentwebsite. Dat is niet zo bijzonder, want iedereen kan zijn muziek aanbieden op een torrentwebsite, maar Beep! Beep! heeft een extra feature: bij de releases komt een speciale knop, waarmee je direct een fysiek exemplaar kunt kopen. Het nieuwe album van We Vs Death is op Mininova zelfs twee weken eerder verkrijgbaar dan als fysieke cd. “We geven gebruikers van Mininova 20% korting, omdat ze een deel van onze promotie voor hun rekening genomen hebben”, zegt Nicolai Adolfs van Beep! Beep! Back Up The Truck. “Zij verspreiden onze muziek.”

Een distributiedeal met een torrentwebsite, laat Lars Ulrich het maar niet horen. Nu regelt Beep! Beep! zijn zaken sowieso anders dan megaband Metallica. Muziek van We Vs Death, Kismet en The Walt verschijnt al onder creative commons license. Mininova is een voor de hand liggende partner, omdat het bedrijf net als Beep! Beep! gevestigd is in Utrecht. “Mininova is voor ons een interessant distributiekanaal. Wij zien het zo: de rechtszaak tegen Napster is al bijna tien jaar terug, en sindsdien is er geen dag geweest dat downloaden onmogelijk was. De mp3 bestaat nu 15 jaar, en in die 15 jaar is er alleen maar over gezeken. Het is zonde van de tijd dat zo weinig gekeken is naar de voordelen.”

Voor Mininova ligt een deal als deze in de lijn van de ontwikkelingen. Ruim een jaar geleden startte het bedrijf ‘content distribution’. “Artiesten en softwareontwikkelaars kunnen een eigen account openen op Mininova om hun werk te verspreiden”, vertelt Erik Dubbelboer van Mininova. “Daar zit ook een stukje promotie aan vast. Zo’n 1000 gebruikers hebben inmiddels zo’n account.” Zo’n pro-account kost geen geld, en ook aan de deal met Beep! Beep! zegt Mininova niets te verdienen. “Wij willen alleen ons platform nog aantrekkelijker maken.”

Beep! Beep! is dus niet de eerste die samenwerkt met Mininova. Vorig jaar verspreidde de band Silence Is Sexy zijn tweede album This Ain’t Hollywood via de site. De band profiteerde aardig van de publiciteit die Mininova maakte en zag zijn album bijna 25.000 keer over de digitale toonbank gaan. “Silence Is Sexy heeft het heel goed gedaan”, zegt Nicolai Adolfs. “Toch zijn ze niet echt doorgebroken door de actie. Dat valt me wat tegen. Wij maken ons wat dat betreft ook geen illusies. Het gaat ons er vooral om een statement te maken. En we hopen dat de internationale pers het oppikt.”

Die kans is aanwezig, want Mininova is omstreden. Het bedrijf is voor de rechter gedaagd door piraterijbestrijder Stichting Brein. Die vindt dat Mininova veel actiever tegen moet gaan dat gebruikers auteursrechtelijk beschermd materiaal uitwisselen. 20 mei ontmoeten beide partijen elkaar voor de rechter, dus kan het voor Mininova geen kwaad het merk te laden met goed nieuws. “Daar zijn wij helemaal niet mee bezig”, zegt Dubbelboer. “Het content distribution project loopt al ruim een jaar, toen was van een rechtszaak nog geen sprake.” Toch heeft Mininova er wel een vriend bij in de rechtzaal. “Wij hebben een positief verhaal te vertellen en willen Mininova daarbij graag helpen”, zegt Adolfs.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12