Free Your Mind hoopt op minder politietroepen Free Your Mind hoopt op minder politietroepen

“Er zijn nieuwe afspraken gemaakt, maar ga uit van een zero-tolerance beleid”

, Fiona Fortuin

Free Your Mind hoopt op minder politietroepen

“Er zijn nieuwe afspraken gemaakt, maar ga uit van een zero-tolerance beleid”

Fiona Fortuin ,

Free Your Mind dreigde vorig jaar nog naar een andere locatie te verhuizen, als er niets verandert aan de zeer strenge drugscontroles. Maar het festival vindt gelukkig gewoon weer plaats op zijn vertrouwde plek langs de oever van de Rijn. “Er zijn nieuwe afspraken gemaakt. Natuurlijk moet de politie aanwezig zijn, maar liever een kleiner aantal."

“Er zijn nieuwe afspraken gemaakt, maar ga uit van een zero-tolerance beleid”

Aankomende zaterdag wordt voor de zesde maal Free Your Mind gehouden, het dancefestival langs de oever van de Rijn dat vorig jaar nog veranderde in een beestenboel. De crew is al begonnen met de opbouw, alleen organisator Cliff De L’Isle zit nog op kantoor in Amsterdam. “Het eerste jaar stond ik na de opbouw te tieren dat de tenten niet goed stonden. Sindsdien heb ik beloofd al tijdens de opbouw aanwezig te zijn. Het liefst was ik nu ook al het kantoor uit geweest, maar de kleine dingetjes moeten nog worden afgehandeld.”

Aan de opbouw is dit jaar niets veranderd. Vorig jaar is er geschoven in de opzet, met meer bewegingsruimte voor de bezoekers tot gevolg. De kans is dus klein dat er iets niet goed gaat. “Al heeft de productie nog wel eens de neiging om voor het gemak rondom het terrein te kiezen, in plaats ven het gemak voor het publiek. Zij denken aan de aanrij routes, willen dat er genoeg plek is voor de vrachtwagens om te kunnen keren. Terwijl ik denk: ze rijden maar achteruit.”

Free Your Mind bevindt zich op een  ruig, grof en zanderig terrein langs de Rijn. Meer dan 15.000 mensen kunnen ze er echt niet kwijt, verder groeien is dan ook nauwelijks mogelijk. Maar dat heeft D’Isle er voor over. “Het is een geweldige plek.” Toch heeft hij vorig jaar gedreigd te zullen vertrekken, als in 2009 niets zou veranderen aan de zeer strenge drugscontrole bij de ingang.  “Ja, dat heb ik gezegd. Vorig jaar waren er afspraken met de politie en gemeente gemaakt, daar hebben ze zich toen niet aangehouden. Ik was pissed.”

Volgens D’Isle heeft zijn compagnon weer met de gemeente en politie rond de tafel gezeten. “Er zijn nieuwe afspraken gemaakt. Natuurlijk moet de politie aanwezig zijn, maar liever een kleiner aantal. We willen ook dat de controles soepeler verlopen. Normaal communiceren we naar het publiek toe wat wel en niet op het festivalterrein mag, maar daar zijn we mee gestopt. Hou wederom rekening met een zero-tolerance beleid.”

Op 6 juni staan op het Free Your Mind festival onder meer Kenny Larkin, Speedy J, Sebastien Leger en Derrick May. In de set van laatstgenoemde heeft Cliff persoonlijk het meest zin. “Toen Derrick een tijdje in Nederland woonde, hebben we veel met elkaar opgetrokken. Hij is nu een speciale gast. En ook van Martin Buttrich die op Mono stage staat ben ik erg fan.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12