3VOOR12 Draait (Week 25): Michael Jackson, Major Lazer, Peter Fox 3VOOR12 Draait (Week 25): Michael Jackson, Major Lazer, Peter Fox

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (Week 25): Michael Jackson, Major Lazer, Peter Fox

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Redactie 3VOOR12 ,

Er is hard voor gestreden maar het is gelukt: Guns Don’t Kill People, Lazers Do is vanaf maandag album van de week! We draaien hem al even, maar dus nu weer terug in de lijstjes. En natuurlijk MJ, hij is niet meer.

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Album van de Week

Major Lazer – Guns Don’t Kill People, Lazers Do (Downtown/V2)

3VOOR12 Single van de Week
Noisettes – Never Forget You (Mercury/Universal)

3FM Megahit
Flinke Namen - Als Ze Langs Loopt (Top Notch/Universal)TOP 10:

1. Toontje Lager - Stiekem Gedanst
“Ik heb stiekem met je gedanst
Ik hoop dat je het leuk vond
Ik in ieder geval wel
En blijf nog vele jaren met je dansen”
(Erik Zwennes)

2. Michael Jackson – Off The Wall (album, Epic/SonyBMG)
“Daarom is Off The Wall mijn favoriete Jackson album. Je hoort een jonge, sterke knaap die nog van alles te winnen heeft. Met geweldige songs, geweldige producties en de uitstraling van een zelfverzekerde kroonprins, klaar voor de troon.” (Atze de Vrieze)

3. Michael Jackson - Thriller (album, Epic/Sony)
“Hoe zijn priveleven ook een chaos was, hij was een supergetalenteerd in de muziek. En dit een album met louter klassiekers.” (Menno Visser)

4. Geen Michael Jackson
Blijkt achteraf dat de wereld zelfs doordraait na zoiets als het overlijden van Michael Jackson. Niet grappig bedoeld, ik dacht het echt even. Gelukkig is het vandaag in ieder geval een beetje bewolkt.” (Fiona Fortuin)
"Ik kom uit het jaar 1974, net als de film Free To Be... You And Me, waarin een jonge Michael en Robert When We Grow Up zingen. Wat een onschuld toen en wat ben ik... opgegroeid! En wat gek dat ik 35 jaar later de eerste live dood meemaakte op twitter gisteravond." (Silvy Broeren)

5. Major Lazer - Guns Don't Kill People, Lazers Do (Downtown/V2)
Hopelijk krijgt deze baby een mooier en rustiger leven dan de net gestorven megaster. Ps: de cd van Major Lazer is erg opwindend, opzwepend en de plaat voor een warme zomer” (Stephan van Peursem)
“De meest geschikte plaat voor het minifeestje dat ik zaterdag ga geven omdat ik vandaag te horen heb gekregen dat ik af mag studeren!” (Marijke Ursem)
“Guns Don't Kill People, Lazers Do is de leukste plaat van dit jaar. Zwaar verslavend ook.” (Erik Zwennes)
“De mannen achter het succes van onder meer Santigold en M.I.A. blijken opnieuw als geen ander in staat om een underground geluid (want dat is dancehall in zekere zin nog steeds) te vertalen naar een breder platform.” (Atze de Vrieze)

6. Peter Fox – Stadtaffe (Downbeat/Warner)
“Niet super vernieuwend, maar de machtige Duitse taal met al haar mooie klanken en kleuren maakt meer dan goed.”(Martijn van der Vlist)
“Uitermate geschikt voor op het Texelse strand, tussen de Duitse toeristen.” (Marijke Ursem)

7. Antony & the Johnsons live @ Carré Amsterdam 22-06-2009
“Antony was vrouwelijker dan ooit, zong trefzeker en het orkest was gelukkig veel subtieler dan ik gevreesd had.” (Atze de Vrieze)
"Ik vond de zoemende zeurende aanhoudende cello tonen prachtig en vind Antony serieus een groot komiek, met respect." (Silvy Broeren)

8. Gossip - Music For Men (album, Columbia/Sony)
“Beth Ditto met haar overdosis soul zingt de rest van de indiebands de kerk uit.” (Menno Visser)

9. Bibio - Ambivalence Avenue (Warp/V2)
“Op deze plaat treed niets op de voorgrond maar heeft alles zijn eigen plek.” (Stephan van Peursem)

10. Jason Isbell in de lift van Paradiso, 25.06.09
“Als huis, tuin en badkamer zangeres smelt ik hiervan.” (Marijke Ursem)


DE LIJSTJES:

MENNO VISSER DRAAIT:

Michael Jackson - Thriller (album, Epic/Sony)
Weer even dat klassefeestgevoel met zo wat om het nummer wat van Michael Jackson. Cola, blokjes kaas en komkommerstukjes met oranje dipsaus. Wanneer zou het schuivelmoment komen? Jackson werd slachtoffer van de liveindustrie, omdat hij de druk van vijftig concerten niet meer aankon. Bizar om zijn publieke overlijden live in de loop van de avond binnen te zien druppelen via Twitter, sites en radio. Hoe zijn priveleven ook een chaos was, hij was een supergetalenteerd in de muziek. En dit een album met louter klassiekers.

Gossip - Music For Men (album, Columbia/Sony)
Beth Ditto met haar overdosis soul zingt de rest van de indiebands de kerk uit. Vooral de depridisco van Love Long Distance hakt erin.

Chairlift - Bruises (single, Columbia/Sony)
I try to do handstands for you - semi-tragisch en toch verraderlijk vrolijk liedje dat al de nodige response video's ontlokt:


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:


Peter Fox – Stadtaffe (Downbeat/Warner)
Ik ontken het niet langer en schreeuw het van de daken: ik hou van Duitsers. In een grijs verleden omarmde ik al Die Toten Hosen en Die Prinzen, bleef ik trouw Rudi Carrell (god hebbe zijn ziel) volgen op de Duitse beeldbuis en keek ik standaard elke dronken vrijdag bij thuiskomst naar de onderhoudende films met fris tintje op RTL+ (Oh, Helmut). En ik kan weer een andere Oosterbuur aan mijn imposante rijtje toevoegen: Peter Fox. Niet super vernieuwend, maar de machtige Duitse taal met al haar mooie klanken en kleuren maakt meer dan goed.

Dinosaur JR. – Farm
Lou Barlow en Dinosaur JR. klinken weer als in de jaren tachtig. Vervlogen tijden herleven met de prachtplaat Farm. Bang als ik was dat de band het helemaal kwijt was, keek ik niet eens uit naar het nieuwe album, maar ik was te voorbarig: Ups and downs, maar deze heren verleren het uiteindelijk nooit!

Primitive Festival
Twijfel, twijfel, twijfel. Je kunt deze dagen niet om The King of Pop heen, dus eigenlijk mag hij niet ontbreken in mijn draailijstje. U raadt het al, eigenlijk! Natuurlijk heb ik donderdagnacht (het nieuws van zijn overlijden drong pas bij tot mij door rond vijf uur ‘s nachts) meteen Thriller en Bad opgezet, natuurlijk kreeg ook ik koude rillingen, natuurlijk moest ik slikken, natuurlijk is vanaf nu niets meer hetzelfde, natuurlijk, natuurlijk, natuurlijk, maar toch! Hoe gaat dat cliché ook al weer? Het leven gaat door? Dus: De rauwe garagepunk op Primitive in ‘hometown’ Rotterdam is ideaal om het allemaal even te vergeten. Al is het maar voor even.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Major Lazer - Guns Don't Kill People...Lazers Do (Downtown/Co-Op/V2)
Na Michael Jackson een nieuw kindsterretje op deze cd. Deze is nog jonger dan Michael tijdens zijn doorbraak: het is een baby met build-in autotune. Nu al een ster, en misschien zelf welnet zo revolutionair als de Moonwalk! Hopelijk krijgt deze baby een mooier en rustiger leven dan de net gestorven megaster.Ps: de cd van Major Lazer is erg opwindend, opzwepend en de plaat voor een warme zomer

Lee Perry & The Expressions - My World (Truth & Soul/Stones Throw/Rush Hour)
Warme authentieke soulplaat. Ik gun deze man net zo'n comeback als Solomon Burke. Het zou terecht zijn.

Bibio - Ambivalence Avenue (Warp/V2)
Op deze plaat treed niets op de voorgrond maar heeft alles zijn eigen plek. Mooie rustige uitgebalanceerde lofi electronica plaat.


MARIJKE URSEM DRAAIT:

Jason Isbell in de lift van Paradiso, 25.06.09
Met lichte kriebels in mijn buik, omdat ik voor het eerst in mijn leven helemaal zelf een liftsessie zou gaan filmen, liep ik om half 5 Paradiso binnen. En met lichte kriebels in mijn buik liep ik rond half 6 Paradiso weer uit, maar nu niet meer van de spanning. Wat een geweldige stem heeft Jason Isbell en wat een prachtige liedjes, hij en zijn gitaar kwamen helemaal tot hun recht in die kleine lift. Als huis, tuin en badkamer zangeres smelt ik hiervan. De montage is vandaag gemaakt en komt binnenkort online op 3VOOR12.TV.

Peter Fox – Stadtaffe (Downbeat/Warner)
Ik heb een hekel aan Duits. De taal heeft net zo weinig charme als de docenten die het gaven op mijn middelbare school. Maar Peter Fox komt er mee weg, heerlijk zomers plaatje. Uitermate geschikt voor op het Texelse strand, tussen de Duitse toeristen.

Major Lazer - Guns Don't Kill People, Lazers Do (Downtown/V2)
Het beste, leukste en meest aanstekelijke album dat in de afgelopen drie maanden op de redactie voorbij is gekomen. En ook de meest geschikte plaat voor het minifeestje dat ik zaterdag ga geven omdat ik vandaag te horen heb gekregen dat ik af mag studeren!


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Toontje Lager - Stiekem Gedanst
Ik heb stiekem met je gedanst
Ik hoop dat je het leuk vond
Ik in ieder geval wel
En blijf nog vele jaren met je dansen

Major Lazer - Guns Don't Kill People, Lazers Do (Downtown/V2)

Twee meesterproducers/beatbakkers, respectievelijk Diplo en Switch, maken nog geen topplaat. Daarom hebben de twee ook nog eens de tofste features uitgekozen en het geheel een eigenwijze en gedurfde feel en inhoud gegeven. Guns Don't Kill People, Lazers Do is de leukste plaat van dit jaar. Zwaar verslavend ook.

Mos Def - THE Ecstatic (Downtown/V2)
You're now rocking with the Def. Na tien jaar is Mos eindelijk echt terug. Zijn beste sinds Black on Both Sides. Urgent, gevat, muzikaal en vermakelijk. Om nog lang van te genieten.


ATZE DE VRIEZE:

Michael Jackson – Off The Wall (album, Epic/SonyBMG)
In 2001 belandde ik uit een soort ramptoerisme op een bijeenkomst van de Michael Jackson fanclub. Het album Invincible zou die avond gepresenteerd worden, al was er uiteindelijk die avond nog geen noot van te horen. Ik zag er een jongen met een glitterjasje en een hoed met zwarte krullen eraan. Hij leek verder helemaal niet op de King of Pop, maar dat maskeerde hij slim met een mondkapje, dat zijn hele gezicht bedekte. Het gaf voor mij de tragiek weer van Michael Jackson zelf, een superster die langzaam alles uit zijn handen zag glippen. Juist daarom is Off The Wall mijn favoriete Jackson album. Je hoort een jonge, sterke knaap die nog van alles te winnen heeft. Met geweldige songs, ijzersterke producties en de uitstraling van een zelfverzekerde kroonprins, klaar voor de troon.

Antony & the Johnsons live @ Carré Amsterdam 22-06-2009
Ik heb het hele optreden lang gebiologeerd zitten kijken naar de handen van Antony, meer nog dan naar dat wonderlijke jongensgezicht. Die kleine, wat dikke vingers bewogen wat ongericht bij gebrek aan piano, klapten zoet voor het Metropool Orkest en plukten wat onzeker aan het witte gewaad. Onder dat gewaad staken de knoestige kuiten van de ballerina. Antony was vrouwelijker dan ooit, zong trefzeker en het orkest was gelukkig veel subtieler dan ik gevreesd had. En zo werd het dus weer een betoverende avond.

Major Lazer – Guns Don’t Kill People, Lazers Do (album, Downtown/V2)
Twee bleekneuzen op avontuur in Jamaica: Diplo en Switch in een koningsverbond dat Major Lazer heet. De mannen achter het succes van onder meer Santigold en M.I.A. blijken opnieuw als geen ander in staat om een underground geluid (want dat is dancehall in zekere zin nog steeds) te vertalen naar een breder platform. Guns Don’t Kill People is een plaat vol killer tracks. Beat that pussy up!


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Geen Pool
Zo eens in de vijf jaar ben ik verliefd, nooit verwacht dat het ditmaal op een Poolse gids zou zijn; het type dat ons de oude Trabant waarmee we de tour door Krakau deden voor de derde keer wegens opstartproblemen laat duwen, graag over wiet wil praten omdat we uit Nederland komen en een wielrenfiets koopt van Batavus, omdat die van Nederlandse makelij is. Alles wat uit Nederland komt is dus goed, denkt hij en dacht ik. Maar blijkbaar dus niet. Een vaas die ik als souvenier mee mocht nemen uit een oud communistisch apartement is het enige dat ons nog bindt. Een liedje.

Geen Mastodon
Om het proces van liefdesslijtage wat op te voeren, ging ik afgelopen zaterdag naar Sonisphere voor Mastodon. Beetje blowen op een Batavus, Mastodon zou me wel even vertellen wat een echte man doet. En dat is net voordat je begint met zingen de keel schrapen als een oermens met een 'whaah' (Czar: op 4.08 minuten) Helaas, optreden ging niet door. Mijn moment gemist, sindsdien staat Czar op de repeat.

Geen Michael Jackson
Geen Pool, geen Mastodon. Nooit verwacht dat Michael Jackson dit rijtje zou complementeren. Gisterenavond lag ik met alles al uit (telefoon, internet, radio) in bed een interview met Krezip te lezen over kinderen krijgen. Blijkt achteraf dat de wereld zelfs doordraait na zoiets als het overlijden van Michael Jackson. Niet grappig bedoeld, ik dacht het echt even. Gelukkig is het vandaag in ieder geval een beetje bewolkt. Ik ben van de ´het Bad cassettebandje´ generatie, maar ben ook een van de weinigen die zijn latere werk erg kan waarderen. Zo ligt bij mij compilatie Number Ones thuis vanwege dat ene nummer. Een lied dat is geschreven door R.Kelly, iemand die ik alleen al om zijn songtekst The World's Greatest hoog heb zitten. Twee mensen met een verleden, waarvan je de een net iets meer kans op een goede terugkomst had gegund dan de ander. Zonde.


SILVY BROEREN DRAAIT:


Antony & de Metropollekes @ Carre 21 juni 09
Antony Hegarty was innemend & overweldigend, wel ging het op het randje maar goed met zaalgeluid, soms was Metropole overstemmend, maar 't totaal was groots! Ik vond de zoemende zeurende aanhoudende cello tonen prachtig en vind Antony serieus een groot komiek, met respect.

The Dead Weather live stream @ http://www.fromthebasement.tv/ 22 juni 09
Zo spannend was het, wachten met je mabook op schoot op de livestream van een optreden van Dead Weather op From the Basement. Dat gevoel, die spanning, dat is wat ik vaak hier bij 3VOOR12 ook heb als we weer iets voor elkaar hebben gekregen qua opname met HD camera’s en het op 3VOOR12.tv gooien. En hoe sexy was Allison en hoe tof die beelden, dat geluid en licht.

When We Grow Up - Roberta Flack and Michael Jackson
Ik kom uit het jaar 1974, net als de film Free To Be... You And Me, waarin een jonge Michael en Robert When We Grow Up zingen. Wat een onschuld toen en wat ben ik... opgegroeid! En wat gek dat ik 35 jaar later de eerste live dood meemaakte op twitter gisteravond.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12