Fase twee voor Mark & The Spies

'Dit mag nog verder uit de hand lopen'

Renee Hartog ,

De toetsenist/saxofonist haakte af, maar Mark & The Spies ging door. Met een nieuw album op komst en een agenda vol met optredens ziet de toekomst er meer dan rooskleurig uit. Zanger/gitarist Arjen Spies zet in op Lowlands. “Ik denk zeker dat dit haalbaar is. Er is op nog steeds een beetje een revival van door de sixties beïnvloede bandjes.”

'Dit mag nog verder uit de hand lopen'

Mark & The Spies is tegenwoordig weer een trio. De toetsenist/saxofonist gooide de handdoek in de ring, maar de rest ging door. Inmiddels staan er een tweede album en een (internationale) tournee op de planning. Als het aan zanger/gitarist Arjen Spies ligt, gaat het allemaal nog veel leuker worden in de toekomst, zo zei hij in de uitzending van Dubbel Check. “Je merkt dat er nog steeds een soort van revival is van door de sixties beïnvloede bandjes.”

“Het was hartstikke tof met hem, maar als het van zijn kant gewoon niet gaat, dan houdt het op. Zo simpel is het”, aldus Arjen Spies over het vertrek van toetsenist/saxofonist Jelle Verhoeks. “Hij trok het vele spelen niet echt, vooral in het buitenland en hij wilde zich meer concentreren op andere dingen. En als één iemand niet meer die motivatie heeft, dan klinkt dat door in de muziek. Toen heeft hij besloten ‘ik nok ermee’. Maar er is helemaal geen sprake van ruzie hoor.”

Het was voor Mark & The Spies geen reden om te stoppen. “Wij hebben besloten gewoon lekker met z’n drieën verder te gaan. Zo zijn we ooit ook begonnen”, zegt Spies. “Ook kwam de motivatie weer helemaal terug, want die was bij de rest ook eventjes wat minder. Nu gaat het weer bergopwaarts."

En vandaar dat er nieuwe single en cd op komst zijn. ‘Give Me A Look’ is al af en komt volgende maand uit bij het Duitse Screaming Apple. “Bij zo’n tweede album ligt de lat inderdaad iets hoger. Onbewust wil je toch een beetje beter, meer bereiken, betere nummers maken. Ik denk dat we daar wel in geslaagd zijn.”

Het titelloze debuutalbum uit 2007, dat ook bij Screaming Apple uitkwam, deed het met zo’n 3500 verkochte exemplaren goed. “Je merkt dat er een markt is voor deze stroming. In ieder land heeft deze zo zijn eigen vaste fans, dan slijt je het wel”, aldus Spies.

De agenda zit al behoorlijk vol voor dit jaar, zo staan volgende maand Italië, Spanje en Engeland op het program. Maar Mark & The Spies willen nu ook buiten die ‘eigen scene’ nog meer spelen. Spies: “Het doel dat we onszelf hebben gesteld is om nog meer festivals te spelen.” Zo acht Spies Lowlands niet ondenkbaar. “Ik hoop het. Onhaalbaar is het niet, we staan ook op Zwarte Cross dit jaar.”

Spies ziet de toekomst in ieder geval rooskleurig. “Dit voelt echt als een fase twee, zeg maar. Iets dat wat mij betreft nog veel verder uit de hand mag lopen.”