Plato Den Haag ontslaat medewerkers

Spoedige verhuizing naar kleiner pand

Erik Zwennes ,

Het volgende slachtoffer is gevallen. Plato Den Haag is nog niet dood, maar heeft wel keiharde keuzes moeten maken om het hoofd boven water te houden. Alle vijf fulltimers zijn ontslagen en binnenkort verhuist de winkel naar een veel kleinere locatie.

Spoedige verhuizing naar kleiner pand

Platenzaak Plato Den Haag heeft harde keuzes moeten maken om te overleven. Eigenaar Harry Hoving heeft zijn vijf vaste medewerkers moeten ontslaan en zal snel verhuizen naar een kleiner pand. Hij blijft in zijn eentje over met twee parttimers. “Dit is niet lang vol te houden. Ik sta hier nu zes dagen in de week, ik ben kapot.”

Hoving zag het noodlot al zeker een jaar aankomen, maar geeft toe de uiteindelijke beslissing zo lang mogelijk uitgesteld te hebben. “Zeker met de lage dollar en de gigantische verkoop op internet gaat het hard. De freako’s kwamen altijd naar ons, maar zitten nu op internet. Wanneer ze zes platen bestellen zijn ze de helft goedkoper uit, ik snap het wel.” Ook de verkopen via de eigen Plato webwinkel lopen hard terug. Volgens Hoving een logisch gevolg van de verminderde interesse in de winkel zelf. De verkopen van de eerste maand van dit jaar zijn nog maar de helft van dezelfde maand een jaar geleden.

Om niet helemaal te verdwijnen verhuist Plato Den Haag binnenkort naar een nieuwe locatie. Tien meter van het huidige pand is een plek van zo’n 100 vierkante meter gevonden. Nu is de winkel nog 240 vierkante meter in oppervlak. Hoving moet en zal doorgaan. “Ik vind het nog veel te leuk en hoop op deze manier nog tien jaar verder te kunnen.” Wel zal de eigenaar in het assortiment moeten schrappen. In eerste instantie zal de hiphop en aanverwante genres er aan moeten geloven.

De winkeleigenaar benadrukt dat het niet allemaal kommer en kwel is. “Bel PIAS en vraag ze wie de meeste exemplaren van Micah P. Hinson (Amerikaanse rootszanger red.) heeft verkocht, Plato Den Haag! We hebben er ruim 600 van weggezet.”

De gemeente Den Haag probeert mee te denken met de platenzaak, maar biedt vooralsnog enkel mentale steun. “Zij vindt het heel belangrijk dat er minstens één goede platenzaak in Den Haag overblijft. Maar het voorstel dat ik een deel van het pand onderverhuur is niet realistisch, daarom besluit ik te verhuizen naar de kleinere locatie.”