Johan uit elkaar Johan uit elkaar

“De rek was eruit voor Jacco”

, Atze de Vrieze

Johan uit elkaar

“De rek was eruit voor Jacco”

Atze de Vrieze ,

Johan stopt ermee. Na dertien jaar en vier albums houdt de band rond Jacco de Greeuw er mee op. Dat maakte label Excelsior vandaag bekend. “Op een rare manier voelt het goed, om er nu mee op te houden”, zegt Jacco de Greeuw.

“De rek was eruit voor Jacco”

Johan stopt ermee. Na dertien jaar en vier albums houdt de band rond Jacco de Greeuw er mee op. Dat maakte label Excelsior vandaag bekend. De tour die gepland staat voor dit najaar zal een afscheidstournee worden. “Op een rare manier voelt het goed, om er nu mee op te houden”, zegt Jacco de Greeuw in een schriftelijke verklaring. “Ik heb heel veel zin om deze tour nu te gaan doen en ook veel zin om er daarna mee te stoppen. En vervolgens ga ik me bezinnen op m’n toekomst in de muziek.”

Het afscheid komt op een onverwacht moment. Een paar maanden geleden verscheen het album 4, dat genomineerd is voor de 3VOOR12 Award. In het voorjaar deed Johan een succesvolle theatertour, in het najaar gaat de band de clubs in. Bij het verschijnen van de plaat toonde De Greeuw zich ambitieus. “Ik zou graag willen doorbreken naar een breed publiek, zonder daar gladde muziek voor te moeten maken. Als de kans zich voordoet om de Heineken Music Hall uit te verkopen, dan doen we dat zeker.”

Vanwaar die plotselinge omslag? De Greeuw is op dit moment op vakantie, en is niet bereikbaar voor een reactie. Drummer Jeroen Kleijn kan en wil er niet te veel over zeggen. “De beslissing komt van Jacco, dus je moet het hem vragen”, zegt hij. “Niets is zo veranderlijk als de mens in het algemeen, en Jacco de Greeuw in het bijzonder. Voor hem was de koek op, de rek eruit. Hij wilde niet meer verder gaan met de band Johan. We hebben niet geprobeerd hem over te halen. Het kwam voor ons als een verrassing, maar het was wel meteen duidelijk.” Knallende ruzie was er volgens Kleijn niet. “Dat we de tour afmaken, zegt wat dat betreft genoeg. We hebben er zin in.” Johan voortzetten zonder Jacco de Greeuw is in elk geval geen optie. “Johan is Jacco.” 

Johan debuteerde in 1996 met een titelloos album. De band werd omarmd door pers en publiek en leek zelfs even door te breken in Amerika. Dat kwam er uiteindelijk niet van, maar ook het tweede album Pergola was een succes. De bijgehorende single Tumble And Fall werd in 2001 uitgeroepen tot VPRO Song van het Jaar. Weer vijf jaar later verscheen THX JHN. Begin dit jaar verscheen een verzamelbox met de eerste drie albums. Producer Frans Hagenaars, die alle vier de albums in de studio begeleidde, spreekt van het aderlating voor Excelsior. “Het is niet altijd van een leien dakje gegaan, maar één ding blijft staan als een huis: het zijn vier schitterende platen.”

De tour eindigt voorlopig 19 december in de Kelder in Amersfoort, maar of dat ook het definitieve Johan-afscheid gaat zijn, is nog niet bekend. Ook die felbegeerde Heineken Music Hall show is volgens Jeroen Kleijn nog niet ter sprake gekomen. Excelsior belooft op gepaste wijze het afscheid van Johan luister bij te zetten. “Maar misschien is het ook wel des Johans om te eindigen in De Kelder in Amersfoort”, zegt Kleijn.

Bekijk de 3VOOR12 Presenteert opname met Johan ter gelegenheid van hun album 4. Het album is ook nog in zijn geheel te beluisteren op de speciale 3VOOR12 Award Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12