Neurosis helpt Roadburn aan professionaliseringsslag Neurosis helpt Roadburn aan professionaliseringsslag

Hoeijmakers: “Ik ga me professioneler opstellen.”

, Marijke Ursem

Neurosis helpt Roadburn aan professionaliseringsslag

Hoeijmakers: “Ik ga me professioneler opstellen.”

Marijke Ursem ,

Ondanks de tegenslagen van vorig jaar is er toch een Roadburn 2009. Morgen gaat het vierdaags festival in Tilburg van start. Een dag van het festival is volledig ingevuld door de mensen van het Beyond the Pale festival. “Dat heeft ervoor gezorgd dat er nu bands op ons affiche staan die anders misschien niet zouden komen,” vertelt organisator Walter Hoeijmakers.

Hoeijmakers: “Ik ga me professioneler opstellen.”

Er was een mogelijkheid dat Roadburn 2009 morgen niet van start zou gaan. Nadat vorig jaar op het laatste moment grote namen afzegde moest organisator Walter Hoeijmakers zich wel twee keer bedenken om door te gaan. Dit jaar verloopt alles volgens plan en wanneer we in Dubbel Check met Hoeijmakers bellen is hij druk bezig met opbouwen.

“Er waren wel twee kleine afzeggingen. Toen moest ik natuurlijk meteen denken aan vorig jaar. Gelukkig is die ellende me tot nu toe gespaard gebleven.” Toen meldden, voordat het festival begon, een aantal bands zich af omdat ze de tour niet rond konden krijgen. Ook ging de headliner Celtic Frost uit elkaar en kwam dus niet spelen.
“Ik heb veel tijd nodig gehad om daar van bij te komen. We hebben een lijst gemaakt met punten hoe het beter zou kunnen en zijn daar mee aan de slag gegaan.”

De samenwerking met de band Neurosis en hun Beyond the Pale festival was een gouden zet. “Bands als Earth, Grails of Six Organs of Admittance zouden anders waarschijnlijk niet gekomen zijn. Het is bijzonder dat een band hun eigen festival onder hun eigen naam cureert in Europa.”

Beyond the Pale neemt de hele zaterdag van het festival over. “Neurosis heeft carte blanche gekregen. Zij mogen de hele avond invullen en hebben alle bands uitgenodigd. Vorig jaar in juni heb ik Steve von Till thuis opgezocht en hebben we over de samenwerking gesproken. Ik heb hem budget gegeven en hij is daar het hele jaar mee bezig geweest.”

Hoeijmakers heeft veel geleerd van Von Tills manier van werken. “Ze pakken het heel anders aan dan ik. Er is een duidelijk artistieke visie en op basis daarvan nodigen ze bands uit. Alleen onder hun voorwaarden mogen ze komen spelen, anders houdt het op. Ik leg de nadruk veel meer op het sociale vlak, door meer voor bands te regelen. Volgend jaar ga ik dat anders doen. Dan stel ik me professioneler op, maar wel op een vriendelijke manier.”

Het Roadburn festival vindt plaats van donderdag 23 tot en met zondag 26 april in 013, Tilburg. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12