Kiddo Cee richt platform op voor hiphoppers in de verdomhoek

En stopt na zijn aankomende album als rapper

Fiona Fortuin ,

Kiddo Cee heeft het platform Faqfiles (uit te spreken als fak) opgericht, als reactie op de documentaire Sex Sells. Op de site kunnen alle hiphop en r ’n b artiesten terecht die het gevoel hebben niet de credits te krijgen die ze verdienen.

En stopt na zijn aankomende album als rapper

Kiddo Cee heeft samen met een groep gelijkgezinden het platform Faqfiles (uit te spreken als fak) opgericht, als reactie op de documentaire Sex Sells. Op de site kunnen alle hiphop en r ’n b artiesten terecht die het gevoel hebben niet de credits te krijgen die ze verdienen.

Begin deze maand zond de KRO de documentaire uit. Te zien waren onder meer jongeren in de Bijlmer die openhartig praten over hun seksbelevingen. De Tweede Kamer stond de dag erna in rep en roer. Minster Rouvoet betitelde het seksmoraal van de jeugd als losgeslagen.

De in de Bijlmer woonachtige Kiddo Cee wordt hierin ook aan het woord gelaten. Maar toen hij de beelden terugzag, was hij op zijn zachts gezegd niet blij. “Het beeld dat geschetst wordt, is niet volledig. Wat er in de Bijlmer gebeurt, moet je niet bagatelliseren. Maar als je het plaatje wilt laten zien, doe dat dan volledig en niet half. Er is bewust in een bepaalde richting geknipt.”

Het is volgens hem wederom het bewijs dat media een verkeerd, verknipt beeld schetsen van de werkelijkheid. Op de voorpagina van Faqfiles staat dan ook groot ‘False Media: don’t believe the hype!’ Het initiatief komt van een groep mensen die actief zijn in de muziekwereld en in de journalistiek, maar om verschillende redenen liever niet bij naam genoemd worden. “Het gaat niet om hen”, zegt Kiddo Cee, “maar om de artiesten die in het verdomhoekje zitten.”

“Het internet kent veel voordelen, maar ook nadelen. Iedereen lult elkaar maar na”, gaat hij verder. “Bij een optreden van THC vielen een paar klappen. Dat lees je dan op een weblog, waarna iedereen het overneemt. Uiteindelijk gaat het dan over een grote vechtpartij. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat. Maar er wordt bij die artiesten nooit gevraagd naar het waarom erachter. Hoe ze zijn opgegroeid. Dat moet je ze zelf vertellen.”

Verwacht dan ook lange interviews, waarbij het niet alleen om de muziek zal gaan. “Als Kempi uit de gevangenis komt, zou ik hem ook graag uitgebreid willen interviewen. Zodat hij zijn eigen verhaal kan doen. We willen de menselijke kanten van artiesten belichten.”

Iedereen die een plek op de site wil, kan mailen. Een team van moderators houden zich bezig met de inhoud.
Buiten het platform om, laat Kiddo Cee weten dat hij muzikaal in de afrondende fase zit. “Als artiest ga ik stoppen. Misschien ga ik nog wel eens samenwerkingen aan, maar ik heb gezegd wat ik heb willen zeggen.” Voordat hij zichzelf ten graven draagt, brengt hij nog wel een album en een mixtape uit. “Elk nieuw nummer zal net als Vieze Meid weer een rel veroorzaken.”