Hollandse Nieuwe Olene Kadar zet liever geen puntjes op de i Hollandse Nieuwe Olene Kadar zet liever geen puntjes op de i

"Ik heb liever dat je het moment voelt waarop de plaat is gemaakt"

, Fiona Fortuin

Hollandse Nieuwe Olene Kadar zet liever geen puntjes op de i

"Ik heb liever dat je het moment voelt waarop de plaat is gemaakt"

Fiona Fortuin ,

De Hollandse Nieuwe van deze week is Olene Kadar. Een Fries die in het dagelijkse leven luistert naar de naam Henk van Zwol, graag op het platteland woont en uitheemse electronica maakt.

"Ik heb liever dat je het moment voelt waarop de plaat is gemaakt"

De Hollandse Nieuwe van deze week is Olene Kadar.

WIE OF WAT IS OLENE KADAR?
"Een jongen die opgegroeid is op het Friese platteland en op een gegeven moment elektronische muziek is gaan maken. En dat is wat ik nu nog altijd doe, al woon ik inmiddels op het platteland van Noord-Holland. Ik heb al een aantal tracks uitgebracht op Mo's Ferry, het label van de Duitse producer Dapayk. Op de avond van mijn eerste optreden in Amsterdam speelde Dapayk ook. Hij zei toen dat ik echt tracks naar hem moest opsturen. Dat heb ik gedaan, in zeven van de acht was hij geinteresseerd. Ik maak best veel tracks, maar omdat ik nu ook vrij veel optredens heb, ben ik veel bezig met de voorbereidingen daarop. Toch maak ik er nog zo'n twee a drie per week. In principe heb ik dan nog tijd zat om andere dingen te doen, maar met mijn studie ben ik even gestopt."

VANWAAR DE NAAM?
"Op een van mijn eerste tracks kreeg ik van verschillende kanten de reactie: dit is nou echt Turkse minimal. Ik wist niet of ze dat nou echt meenden, of dat ze mij in de maling namen. Toen een label geinteresseerd was in die track, had ik mijn echte naam erop gezet. Dat is Henk van Zwol. Zelf ben ik blij met die naam, het beestje moet toch een naam hebben. Maar zij vonden het niets. Dus toen heb ik samen met een vriend het internet afgezocht naar een Turkse naam, dat leek ons wel toepasselijk. Uiteindelijk is het Olene Kadar geworden. Het is niet echt een naam, maar een uitspraak. Het betekent 'tot het einde van mijn leven'."

3VOOR12OORDEEL: Friese nuchterheid opgesloten in een Star Wars flipperkast: ongekende, uitheemse electronica waar ook techno, minimal, house en zelfs ook hiphop onderdak vinden.
 
"Mijn geluk is misschien dat wij zo achteraf woonden, waardoor we heel laat internet kregen. Ik kocht wel eens hiphop, maar dan meer van het bekendere spul. Het was moeilijk om me echt te kunnen verdiepen in muziek. Misschien dat ik daardoor meer mijn eigen weg heb kunnen volgen."

KEUZES:

HIER OF DAAR?
"Dat staat inderdaad op mijn MySpace pagina bij locatie. Ik ga voor 'daar'. Daar is bij mijn ouders waar ik nog graag ben. Maar ik ben ook graag hier, in Broek in Waterland. Toen ik dat opschreef woonde ik nog in Amsterdam. Al snel kreeg ik de kans om hier te gaan wonen, die kon ik niet laten schieten."

PASSIE OF PERFECTIE?
"Passie. Een track van me heet dan misschien Vakbekwaam, maar dat is vooral omdat ik het een mooi woord vind. Ik zet liever geen puntjes op de i. Ik probeer track zo snel mogelijk af te maken, zodat je het moment voelt waarop de plaat is gemaakt."

VINYL OF MP3?
"Het is altijd al een droom geweest om iets op vinyl uit te brengen en ik zie het nog altijd als de hoofdprijs."

WAAROM MOETEN WE JE LIVE GAAN ZIEN?
"Niets moet. Ja, nu moet ik even reclame maken... Als je me graag een keer wilt gaan zien of als ik met een andere artiest speel, kom dan even luisteren."

Check voor optredens van Olene Kadar zijn MySpace.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12