Gouden plaat nu nog minder waard Gouden plaat nu nog minder waard

Norm weer verlaagd

Gouden plaat nu nog minder waard

Norm weer verlaagd

De NVPI heeft de norm voor een gouden plaat verlaagd van 35 duizend naar 30 duizend exemplaren. Het maakt de kans op een gouden plaat aan de muur er echter niet groter op. Het besluit is een logisch gevolg van de teruglopende cd-verkoop.

Norm weer verlaagd

In de jaren negentig moest een artiest 50 duizend exemplaren van zijn album verkopen eer hij een gouden plaat aan de muur kon hangen. Dit jaar heeft de branchevereniging van de entertainmentindustrie, NVPI, de norm weer verlaagd. Was het aantal in 2006 al bijgesteld naar 35 duizend verkochte exemplaren, nu hoeft een album nog maar 30 duizend keer te worden verkocht om goud te halen.

De norm voor een platina album is verlaagd van 70 naar 60 duizend exemplaren. “Het is een logisch gevolg van de teruglopende cdverkoop”, zegt Wouter Rutten van NVPI. “In twee jaar tijd is die gedaald met 4,2 miljoen albums. Je zult dus alsnog een flinke prestatie moeten leveren om het aantal van 30 duizend te halen.”

Vorig jaar behaalden onder meer Gare du Nord, Stevie Ann en Nick & Simon de gouden status. Room Eleven, Anouk en Trijntje Oosterhuis scoorden platina.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12