Case Closed: Het Kasteel van de ondergang gered

Poppodium in Alphen aan de Rijn mag professionaliseren

Atze de Vrieze ,

Begin 2008 bereikte een noodkreet vanuit Alphen aan de Rijn de redactie van 3VOOR12. Het plaatselijke poppodium Het Kasteel dreigde daar ten onder te gaan aan zijn eigen ambities. Eind 2008 is Het Kasteel nog altijd open. “Alphen is geen volwaardige leefgemeenschap zonder plek voor rock ’n roll.”

Poppodium in Alphen aan de Rijn mag professionaliseren

Begin 2008 bereikte een noodkreet vanuit Alphen aan de Rijn de redactie van 3VOOR12. Het plaatselijke poppodium Het Kasteel dreigde daar ten onder te gaan aan zijn eigen ambities. Na een verbouwing belandde het podium in zwaar financieel weer, omdat de organisatie achter het podium niet dezelfde stap vooruit kon maken als het gebouw. Het Kasteel dreigde zelfs failliet te gaan en vroeg de gemeente in te springen. Wethouder Blom voelde er meer voor het podium te laten sneuvelen en vervolgens in hetzelfde pand opnieuw te beginnen.

Eind 2008 is Het Kasteel nog altijd open. Goed nieuws voor de vrijwilligers dus. De gemeente ging uiteindelijk alsnog mee in de surseance van het podium en vroeg vervolgens expert Loes Wagenmaker goed naar de situatie bij het podium te kijken. Camiel de Kruijf – ook bekend van De Kelder in Amersfoort – is intussen aangesteld als interim-directeur. Inmiddels is Het Kasteel van een vereniging veranderd in een stichting. Dat betekent in de praktijk dat de organisatie iets minder democratisch ingericht is, maar wel praktischer en professioneler.

“Alphen is geen volwaardige leefgemeenschap zonder plek voor rock ’n roll.” Volgens het kersverse bestuurslid Nico de Jong was dat in grote lijnen de conclusie van het advies aan de gemeente. De Jong is internetondernemer van beroep, maar oefent in zijn vrije tijd met zijn punkband in Het Kasteel. Juist die combinatie wordt gezocht in de nieuwe organisatie: zakelijk inzicht en affiniteit met popmuziek. “Het verenigingsleven is niet meer wat het jaren geleden was”, zegt De Jong. “Je moet professioneler werken.”

In oude situatie werkte Het Kasteel met betaalde welzijnswerkers. Volgens De Jong moet de kern van de organisatie nu gevormd worden door popprofessionals. “Een programmeur, een horecacoördinator en een directeur. Het gaat dan om parttime functies. In principe hoeft de gemeente met deze constructie niet veel duurder uit te zijn dan met de oude.” Met een professionelere organisatie hoopt Het Kasteel een stabiele programmering neer te zetten, waarin ruimte is voor avontuur.

Toch kan de zaak nog niet helemaal gesloten worden. Het plan ligt momenteel bij de gemeenteraad. “De wethouder heeft een voorstel gedaan aan de raad. Dat is niet helemaal zoals wij het wilden, maar we kunnen ermee leven.” In januari moet een definitief besluit genomen worden. “Het zal nog even spannend blijven, maar wij hebben een goed gevoel.”