STEIM en Amsterdam Roots Festival in problemen na vermindering subsidie STEIM en Amsterdam Roots Festival in problemen na vermindering subsidie

“Wordt dit door serieuze mensen gedaan, vraag ik me hardop af?”

STEIM en Amsterdam Roots Festival in problemen na vermindering subsidie

“Wordt dit door serieuze mensen gedaan, vraag ik me hardop af?”

Als het aan het adviesorgaan Kunstraad ligt, ontvangt podium STEIM geen subsidie meer van Amsterdam. Amsterdam Roots Festival zal de subsidie met twee derde zien dalen.

“Wordt dit door serieuze mensen gedaan, vraag ik me hardop af?”

Het belangrijke Amsterdamse adviesorgaan Kunstraad heeft bekend gemaakt welke theaters, poppodia en andere kunstinstellingen subsidie krijgen voor de jaren 2009 tot en met 2012. De Kunstraad is dit jaar ontzettend positief over de ambities van de 259 aanvragers, maar zette bij enkele instellingen grote vraagtekens over de toekomstplannen. Grote winnaar is het Koninklijk Concert gebouw orkest, dat een half miljoen extra krijgt. Waag Society en STEIM hoeven niet meer te rekenen op subsidie. Ook het drukbezochte Amsterdam Roots Festival ziet geldkraan langzaam dichtgaan. De subsidie slinkt van 200.000 euro naar 50.000 euro. “We maken een inhoudelijke afweging wie wel en geen geld ontvangt,” legt Bert Janmaat, directeur van de Kunstraad uit. "Het is geen kwestie van simpelweg een spreadsheet invullen."

Directeur Frans Goossens van het Amsterdam Roots Festival is teleurgesteld over het advies. Als de gemeente het advies overneemt, kan hij naar eigen zeggen het wereldmuziekfestival in het Oosterpark niet meer organiseren. De Kunstraad vindt dat het festival andere geldbronnen moet zoeken. Goossens: “Het is een gratis festival. We kunnen geen entree vragen, omdat niemand de artiesten kent die optreden. We maken het heel laagdrempelig, en dat leidde op de afgelopen editie tot 50.000 bezoekers. 150.000 euro minder subsidie is te weinig om het festival door te laten gaan. Het is van maatschappelijk belang dat het festival blijft bestaan.” Directeur Bert Janmaat van de Kunstraad is het daar niet mee eens: “We adviseren niet het festival te beëindigen. Wij denken dat ze andere geldbronnen kunnen vinden door bijvoorbeeld sponsors aan te trekken. De gemeente hoeft niet alles te betalen.”

STEIM, het laboratorium voor elektronische muziek en organisator van dansfeesten, zou te gedateerde plannen hebben. Het advies wekt verbazing op bij Michel Waisvisz, directeur van STEIM. “In het advies stelden ze de vraag waarom wij nog nodig zijn met ons geëxperimenteer, omdat iedereen al een PC thuis heeft staan. Wordt dit door serieuze mensen gedaan, vraag ik me hardop af? Wij zijn juist nodig, want zonder vernieuwing help je je eigen markt om zeep. De mensen die het advies gaven, weten niet waar STEIM om draait. We zijn underground. Dat heb je ook nodig.”
 
Janmaat legt uit dat de mensen in de Kunstraad juist wel verstand van zaken hebben, omdat ze uit het vak komen. Twee commissies, de muziekcommissie en de commissie digitale-media, hebben naar STEIM gekeken en hebben beiden dezelfde conclusies getrokken. Normaliter buigt één commissie in de Kunstraad zich over een instelling. “De tijdsgeest heeft STEIM ingehaald. Het is klaar”, aldus Janmaat. Waisvisz: “Als de gemeente het advies overneemt, moeten we maar landelijk gaan of naar een andere stad toe gaan. Een gemiste kans voor Amsterdam.”

Het Amsterdam Roots Festival gaat brieven sturen naar wethouder van Cultuur Carolien Gehrels. Het festival is een petitie gestart op zijn website. Janmaat is van mening dat Amsterdam nog te weinig geld uitgeeft aan kunst, maar benadrukt ook dat STEIM ook geen subsidie zou verdienen als er wel meer geld beschikbaar zou zijn. Na het zomerreces maakt Gehrels bekent wat ze met de adviezen gaat doen. De Kunstraad mocht 75 miljoen euro verdelen, 5 miljoen meer dan de afgelopen jaren. Een derde van dit geld gaat naar het Stedelijk Museum, het Koninklijk Concertgebouworkest en de Schouwburg. De rest naar ruim 230 kleine en grote kunstinstellingen in Amsterdam. Hieronder een klein overzicht van muziekinstellingen. Voor de andere adviezen klik hier.


Amsterdam Roots Festival
Krijgt nu  € 202.940
Gevraagd € 300.000
Geadviseerd vanaf 2009 € 50.000

STEIM
Krijgt nu € 67.370
Gevraagd € 100.080
Geadviseerd vanaf 2009 € 0

Waag Society
Krijgt nu € 134.720
Gevraagd € 350.000
Geadviseerd € 0

Koninklijk Concertgebouw orkest
Krijgt nu € 6.084.230
Gevraagd € 6.584.000
Geadviseerd € 6.584.000

Paradiso
Krijgt nu € 618.530
Gevraagd € 891.000
Geadviseerd vanaf 2009 € 618.530

Melkweg
Krijgt nu € 858.600
Gevraagd € 1.050.000
Geadviseerd vanaf 2009 € 888.600

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12