3VOOR12 draait (week 15): Portishead, Jamie Lidell, The Kooks 3VOOR12 draait (week 15): Portishead, Jamie Lidell, The Kooks

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 15): Portishead, Jamie Lidell, The Kooks

De favorieten van de redactie

Is Portishead nog relevant in 2008? 3VOOR12 twijfelt er niet over: absoluut! Boeiend, akelig en kil, is het oordeel. Dat is precies het tegenovergestelde van Jamie Lidell, die met zijn nieuwe album JIM de zomer eigenhandig aan laat breken. En dan is er nog de Britpop uit het boekje van The Kooks. Dit en meer in 3VOOR12 draait deze week.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de Week
Pete & The Pirates – Mr. Understanding (Stolen/Bertus)

3VOOR12 Album van de Week
GEM – NEW (Excelsior/V2)

3FM Megahit
Estelle feat. Kanye West – American Boy (Atlantic/Warner)

3VOOR12 draait ook op Last.fm

De top 10:

1. Portishead live @ HMH 7 april 2008
"Intens boeiend, akelig en kil." (Erik Zwennes)
"Wat was dat mooi." (Fiona Fortuin)
"Portishead is een meester in doseren, heeft een geweldig geluid en deinst er niet voor terug het zijn publiek moeilijk te maken." (Atze de Vrieze)

2. Jamie Lidell – Jim (Warp/Rough Trade)
"Gewoon ijzersterk!" (Bart Snoeren)
"De soundtrack voor het eerste lentezonnetje!" (Derek van Winsen)

3. The Kooks - Konk (Virgin/EMI)
"Ik heb een zwak voor de watjespop van The Kooks." (Atze de Vrieze)
"Een britpop CD uit het boekje." (Derek van Winsen)

4. Hit Me TV - live in EKKO (9 maart)
"Menige festivalwei en braderie gaat hier een hoop lol aan beleven" (Niels Aalberts)
"Als er nu al groupies zijn die behalve beide boobs ook de door de band leeggedronken blikjes bier willen laten signeren zit het wel goed." (Jona Rovers)

5. Tapes 'N Tapes - Walk It Off (XL/V2)
"Dit album wordt elke week een beetje beter." (Erik Zwennes)

6. Colin Meloy – Sings Live! (cd Kill Rock Stars/Konkurrent)
"Was elk live album maar zo." (Menno Visser)

7. Man Man - Rabbit Habbits (Anti)
"Dikke productie en goede songs" (Erik Zwennes)

8. Mindless Self Indulgence – Mastermind (Single, The End Records)
"Explodeert uit je luidsprekers." (Tom Willemsen)

9. Tim Vanhamel
"Tim, je kunt het. Echt, laat het zien." (Fiona Fortuin)

10. Joe Lean And The Ying Yang Yong – Lucio Starts Fires (albumtrack, London Calling 2008 #1)
"Zou wel eens de verrassing van London Calling kunnen worden." (Bart Snoeren)


De lijstjes:

TOM WILLEMSEN DRAAIT:

Mindless Self Indulgence – Mastermind (Single, The End Records)
Gisteren waren ze nog in de Waterfront Rotterdam. Deze elektro rock industrial hiphop punkers uit New York weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Eind van de maand het nieuwe album If. De single Mastermind explodeert nu al uit je luidsprekers.

Beef – The Original (CD, Pennies From Heaven & Pavda,Universal,Bertus)
Laat de zomer maar beginnen met de altijd veilige muziek van Beef.

dEUS – Slow (single, V2)
Ik heb nooit iets van de muziek van dEUS begrepen. Laat staan van de altijd kritische fans. Maar Slow klinkt hoopvol. Zal ik het dan eindelijk gaan begrijpen als eind van deze maand het nieuwe album uitkomt?


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Tim Vanhamel
Zijn soloalbum is niet overal met veel enthousiasme ontvangen. Bij mij wel. Het zijn mooie liedjes van een gebroken man met een onuitstaanbare zonnebril. Zondag zag ik de live uitvoering ervan, in EKKO, Utrecht. Vrijdag krijgt hij een herkansing, op Motel Mozaique in Rotown. Tim, je kunt het. Echt, laat het zien.

Portishead live in HMH 7 april 2008
Wat was dat mooi.

Ellen Allien - Sool (BPitch/Lowlands)
Ubanhof Alexanderplatz. Dat zijn de woorden waarmee Sool wordt ingeluid. Op de achtergrond stemmen, voetstappen. Einsteigen bitte. Wat een treffend begin van een sterke plaat waarop Allien de samenwerking heeft gezocht met AGF. Van zacht naar dreigend, van subtiel naar enorme uitspattingen. Af en toe die kinderlijke, hijgerige zang met enorm Duits accent van Allien maakt het helemaal af.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Man Man - Rabbit Habbits (Anti)
De verrassing van het debuut is er af, de gekte en energie niet. Dikke productie en goede songs.

Portishead live in de bierhal
Damien Hirst: The Musical. Intens boeiend, akelig en kil. En dat tussen 6000 anderen in een metalen schuur. Heerlijk banaal.

Tapes 'N Tapes - Walk It Off (XL/V2)
Jammer dat mijn voorspelling van vorige week langzaam uitkomt. Grappig dat Tapes ’N Tapes ook echt dezelfde producer heeft ingeschakeld als destijds Clap Your Hands Say Yeah. Dit album wordt elke week een beetje beter.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Portishead live @ HMH 7 april 2008
Wat heeft Portishead anno 2008 nou nog te zeggen, roepen cynici. Nou, heel veel, bleek maandag. Portishead is een meester in doseren, heeft een geweldig geluid en deinst er niet voor terug het zijn publiek moeilijk te maken. Hoogtepunt was het tedere Wandering Stars, gevolgd door de snoeiharde nieuwe single Machine Gun. Ik zeg het niet graag, maar in dit geval ben ik overtuigd: iedereen die er anders over denkt, heeft er niets van begrepen.

Sharon Jones & the Dap-Kings – 100 Days, 100 Nights (Daptone/Rough Trade)
Ze was hier deze week om met collega Erik Zwennes een sessie op te nemen in de VPRO lift, samen met haar gitarist. Collega Zwennes zegt dat het geweldig was. Dat moet ook wel, want Sharon Jones heeft net zo veel soul als een bord dampende bonen met zoete aardappelen en fried chicken. En ik dacht nog: wie is nou toch die jongen met die gitaar?

The Kooks – Konk (Virgin/EMI)
Ik heb een zwak voor de watjespop van The Kooks. Wat een hitplaat.


NIELS AALBERTS DRAAIT:

Gorki - Voor De Rijpere Jeugd (album, PIAS)
Zeker op de eerste helft van deze nieuwe plaat is Gorki ouderwets op dreef. Melancholiek en een tikje triest, Luc de Vos op z'n best.

Ride - Leave Them Al Behind (track van album Going Blank Again, Creation)
M83's Nu-Gaze (zie mijn Draait van vorige week) inspireerde om de CD-kast in te duiken en wat ouderwetse shoegaze tevoorschijn te toveren. Hoogtepunt blijft deze monumentale albumopener van Ride, waar de gitaren een geluidsmuur als een kathedraal optrekken. Niks fijners dan verzuipen in de feedback!

Hit Me TV - live in EKKO (9 maart)
Twijfelgevalletje. Menige festivalwei en braderie gaat hier een hoop lol aan beleven komende zomer, want drums & bas nodigen duidelijk uit tot meespringen. En zingen kan hij ook.


BART SNOEREN DRAAIT:

Pivot @ MySpace
Nieuwe band op Warp, met knotsgekke Australische eleKtronica. Staan niet voor niks op Motel Mozaique en worden komend weekend daar de verrassing!

Joe Lean And The Ying Yang Yong – Lucio Starts Fires (albumtrack, London Calling 2008 #1)
Dit zou wel eens de verrassing van London Calling en britpop jaargang 2008 kunnen worden. Schijnen ook iets met The Pipettes van doen te hebben.

Jamie Lidell – Jim (Warp/Rough Trade)
Gewoon ijzersterk!


MENNO VISSER DRAAIT:

I Kissed Charles – Over Before It Had Started Yet (EP, Goomah Music)
Uit Meppel - of all places - komt de friste Nederlandse track van deze lente: denk aan Weezer met een orgeltje, maar dan met meisjeszang. Ze zullen toch niet Prince Charles bedoelen?

Colin Meloy – Sings Live! (cd Kill Rock Stars/Konkurrent)
Even nog gedacht dat de zanger van de Decemberists een rijtje onbekende covers op een rijtje had gezet, maar man met gitaar is zelf zo goed op dreef met eigen werk. Fans van Mark Eitzel solo diggen deze singer-songwriter ook: sterke songs, sfeervol opgenomen, niks mis mee, was elk live album maar zo.

The Wire Tapper – Deel 19 (gratis cd bij blad Wire)
De afdeling Vuile Toon uit Engeland met om de paar maanden een update van alles wat ondraaibaar en toch soms prachtig is: ditmaal zijn de ontdekkingen het lyrische Our Sleepless Forest, het brokkelige Alexei Borisov & Anton Nikkila en de Indiapop van Talvin Singh.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

Jamie Lidell - Jim (Warp/Rough Trade)
Another Day is een geniale binnekomer, en wat een timing om deze plaat nu uit te brengen, de soundtrack voor het eerste lentezonnetje! Steengoed!

The Kooks - Konk (Virgin/EMI)
Een britpop CD uit het boekje. De hits staan erop, het hardere werk en de ballad. Vooral knap van The Kooks om dit twee keer achter elkaar te flikken.

Aux Raus - Wire (Angst Records)
Buiten het gelul om de clip (hun eigen clip is gewoon leuker) is dit gewoon een hit!


JONA ROVERS DRAAIT:

Carnifex - The Diseased And The Poisoned (album, Victory Records)
Kijk, dít is pas metalcore. Het loodzware en rollende van de death metal verenigd met de stoere breakdowns en directheid van de hardcore. Vette CD!

Hit Me TV (CD-verkoop, EKKO)
Grappig om te zien wat voor publiek een “secret showcase” van een beginnende band, met enkel werving via de site Hyves, oplevert. Veel jonge kids in ieder geval, alhoewel er van de ruim honderdveertig reserveringen slechts zestig op kwamen dagen. Hit Me TV liet zich er niet door van z´n stuk brengen en bracht een lange en goeie set ten gehore. Ze zetten werkelijk alles op alles voor een doorbraak, en al klinkt hun cd direct bekend, de nummers zijn aanstekelijk en zouden het best nog eens goed kunnen gaan doen. Als er nu al groupies zijn die behalve beide boobs ook de door de band leeggedronken blikjes bier willen laten signeren zit het wel goed. Slechts zes cd's verkocht, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik wens de sympathieke dudes alle succes!

Within Y - The Cult (album, Gain Records)
Kan death metal “mooi” zijn? Ja dat kan. Wat Within Y op dit derde album laat horen is niet bruut of extreem, maar simpelweg mooi. Soms dreigend, soms melancholisch, met prachtig dramatische riffs zonder vorm van kitsch. Af en toe een versnelling of juist een instrumentaal tokkelstukje, maar vooral veel weemoed; en dat alles binnen de grenzen van de death metal.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12