3VOOR12/Friesland: Luie Hond kapt ermee

Te weinig financieel succes breekt de band op

Luie Hond stopt er mee. De band die vorig jaar op Lowlands nog de meeste platen verkocht , de laatste jaren headliner was op zowat elk groot Fries festival en recentelijk nog een bescheiden hitje had met 'Poes in de Playboy'. Frontman Joris Mous legt uit

Te weinig financieel succes breekt de band op

Luie Hond stopt er mee. De band die vorig jaar op Lowlands nog de meeste platen verkocht, de laatste jaren headliner was op zowat elk groot Fries festival en recentelijk nog een bescheiden hitje had met 'Poes in de Playboy'. Frontman Joris Mous legt uit.

LUIE HOND STOPT. WAAROM?
Joris: Er speelt van alles in een band, maar uiteindelijk is de belangrijkste reden: het geld. Het is financieel te moeilijk om er van rond te komen. We hebben op enig moment gezegd dat we alles op alles zouden zetten om er van te kunnen leven, en als je dan na 10 jaar vaststelt dat dit niet lukt, dan moet je ermee ophouden. We leven in een downloadtijdperk en je moet op zijn minst een hele dikke hit scoren om wat te verdienen. We hebben daar met ons tweede album 'Met Liefde' echt op ingezet, maar dat is niet gelukt. We zijn wel succesvol. We hebben altijd drukke optredens, goede reacties, en de plaat verkocht ook wel. Maar niet genoeg om van rond te komen. En we willen kwaliteit leveren, dus verder gaan als hobbybandje was geen optie.

WAS HET EEN GEZAMENLIJK BESLUIT?
Joris: Ja. Ik ben niet de bandleider. Creatief bepaal ik veel, maar dit was een gezamenlijke beslissing. Natuurlijk was het voor de één belangrijker dan voor de ander. Zelf heb ik twee kinderen en dan is het moeilijk te combineren. Nog een keer een plaat schrijven, opnemen en optredens doen? Pff... dan ben ik (bijna) 40!

KOMT ER EEN AFSCHEIDSTOUR?
Joris: Nee. We willen er in één keer mee stoppen en daar niet een hele tijd mee door gaan. Er komen 1 of 2 afscheidsoptredens en that's it. Poppodium Romein in Leeuwarden is een goede optie. Onze roots liggen natuurlijk in Leeuwarden.

WAT WAREN DE HOOGTEPUNTEN VAN LUIE HOND?
Joris: Dat waren er veel. Ik noem er drie: het Mindrock festival in Belgie, Lowlands 2006 en onze tweede plaat.

WAT GAAT IEDEREEN NU DOEN? BLIJVEN JULLIE IN DE MUZIEK?
Joris: Voor mij even geen muziek. Ik kan geen liedjes voor anderen schrijven, dus nu maar even niets. Ik ben ook tatooist, dus ik blijf creatief bezig en misschien dat ik in de toekomst wel weer eens een liedje schrijf en dat wil opnemen. Ik sluit niets uit. Voor de rest van de jongens weet ik het niet, maar sommigen zullen zeker in de muziek blijven. Maar als je in een topband als Luie Hond gespeeld hebt, ga je natuurlijk niet zomaar in een andere bandje spelen.

HOE WIL LUIE HOND HERRINERD WORDEN?
Joris: Als één van de beste Live-bands van Nederland. Want met Luie Hond zetten we altijd - druk of niet - een vette show neer, met goede vibes. In dat opzicht zijn we van topniveau!