Bescheiden Roadburn Festival apetrots op curator Current 93 Bescheiden Roadburn Festival apetrots op curator Current 93

"Bands denken ineens dat Roadburn een grote zak geld heeft"

Bescheiden Roadburn Festival apetrots op curator Current 93

"Bands denken ineens dat Roadburn een grote zak geld heeft"

Stoner en psychedelicafestival Roadburn wordt komend jaar opnieuw groter. Het grootste deel van het programma is klaar. De belangrijkste troef: David Tibet aka Current 93 zal de hele zondag curator zijn in de grote zaal van 013. Organisator Walter Hoeijmakers blijft bescheiden: "Ik heb veel moeite moeten doen om het in de juiste proporties te houden."

"Bands denken ineens dat Roadburn een grote zak geld heeft"

Organisator Walter Hoeijmakers van stoner- en psychedelicafestival Roadburn is misschien wel de meest bescheiden man in de Nederlandse muziekindustrie. Hij zal niet snel van de daken schreeuwen dat zijn festival een groot succes is. Vrijwel het hele programma voor de dertiende editie in april is rond. Afgelopen editie voegde Roadburn op het laatste moment een dag toe aan het programma, dit jaar zal het zelfs vier dagen duren, met een bescheiden programma op de donderdag.

Apentrots is hij op de komst van avant-gardelegende David Tibet, beter bekend als Current 93. “Ik hoorde via via dat David Tibet probeerde uit te vinden of Roadburn wat voor hem was. Dat verbaasde me eerlijk gezegd, omdat hij veel meer in de donkere folkhoek zit. Hij heeft gewerkt met onder meer Lou Reed en Nick Cave en wordt gezien als essentieel in de doorbraak van Antony & the Johnsons. Collega Jurgen van den Brand is al twintig jaar een groot liefhebber van Current 93, dus hij vond het een geweldig idee iets met hem te doen op Roadburn. Ik had toevallig een mailadres van hem en heb hem voorzichtig gevraagd of ik hem wat dingen over het festival kon vertellen. De volgende dag hebben we uitgebreid gebeld.”

Hoeijmakers durft het bijna niet hardop te zeggen, maar David Tibet zal op de zondag curator zijn van de grote zaal in 013. Niet alleen zal hij zelf voor het eerst in ruim tien jaar optreden, hij zal de hele dag vullen met zijn eigen favorieten. “Hij zal de creatieve uiteinden van Roadburn uitwerken”, zegt Hoeijmakers. “Tibet blijkt het festival al jaren te volgen. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor psychedelische rock en avant-gardistische metal. Eén band die hij mee zal brengen kan ik al noemen, dat is Om. Hij is met een paar andere dingen bezig, die het voorstellingsvermogen van Roadburn te boven gaan. Het is iets dat zelfs op een festival als All Tomorrow’s Parties voor opschudding zou zorgen.”

Je hoort de blosjes haast op zijn wangen ontstaan als hij het vertelt. De bescheidenheid is oprecht en dat siert hem. Maar Hoeijmakers heeft er ook belang bij zijn festival niet groter te maken dan het is. “Ik heb veel moeite moeten doen om het in de juiste proporties te houden”, vertelt hij. “Door het grote succes van Roadburn 2007 denken bands nu dat Roadburn een grote zak geld heeft waarmee bands en media-aandacht betaald worden. Dat is niet zo. Wel als we de prijs drastisch omhoog doen, maar dat willen we niet. Het moet betaalbaar blijven. Ik heb veel lange gesprekken moeten voeren met boekingskantoren en agenten en in sommige gevallen zelfs mensen van buiten in moeten schakelen om te bemiddelen. We hebben een mooi programma staan, maar ik had verwacht dat het minder moeite zou kosten dit jaar het ideale programma neer te zetten.”

Roadburn moet het – Hoeijmakers benadrukt het nog maar eens – niet hebben van die grote zak geld, maar van liefde voor de muziek en ruimte voor creativiteit. Sommige bands kunnen op Roadburn dingen doen die hun normale publiek niet begrijpt. Zo verheugt metalband en headliner Celtic Frost zich erop in Tilburg zijn avant-gardistische kant te mogen benadrukken. Ook grindcoreband Cephalic Carnage heeft iets om naar uit te kijken. “Hun grindcore heeft niets te zoeken op Roadburn”, zegt Hoeijmakers. “Maar de band heeft al jaren een voorliefde voor zware drones. Op elke plaat zetten ze één zo’n track, maar live past dat niet in hun set. Op Roadburn zullen ze eenmalig een droneset spelen.”

Zaterdag 1 december start de voorverkoop van het festival. De belangrijkste bands kan Hoeijmakers alvast prijsgeven. Isis, Jesu, Boris en Grails zijn grote trekkers en ook van namen als Witchcraft, Electric Wizard, Scott Kelly (van Neurosis, solo en akoestisch) en Cult of Luna zullen beslist Roadburnharten sneller gaan kloppen. “Het leeft in Nederland al aardig op forums, maar in het buitenland leeft het nog meer. Er zijn elke dag mensen die me mailen welke minuut de voorverkoop precies in gaat.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12