Toetsenist Daan Schinkel van zZz wint een Duiveltje Toetsenist Daan Schinkel van zZz wint een Duiveltje

zZz wil niet met de billen samengeknepen een plaat opnemen

Toetsenist Daan Schinkel van zZz wint een Duiveltje

zZz wil niet met de billen samengeknepen een plaat opnemen

Toetsenist Daan Schinkel van zZz heeft afgelopen zaterdag een Duiveltje gewonnen. Het Amsterdamse orgeltrashduo werkt intussen rustig aan het tweede album, en shopt naar een nieuwe platenmaatschappij in Amerika.

zZz wil niet met de billen samengeknepen een plaat opnemen

Toetsenist Daan Schinkel van zZz werd dit weekend door collega-muzikanten uitgeroepen tot beste toetsenist van Nederland en mocht om die reden een Duiveltje van het NPI in ontvangst nemen. De Duiveltjes gaan elk jaar naar de beste popmuzikanten van Nederland. “Heel terecht”, zegt zijn collega en zZz-drummer Björn Ottenheim. “Hij heeft een compleet eigen stijl, is hyper gedreven en heeft zichzelf alles aangeleerd. We hebben hier te maken met een klein wonderkind.” Normaal gesproken gaat de prijs bijna altijd naar professionele muzikanten die er een wat geliktere stijl op na houden. Zo ook dit jaar. Bassist Manuel Hagas werkte onder meer met Kane en Loïs Lane, “Ik vind het wel leuk dat Daan daar nu tussen stond.”

Het Amsterdamse orgeltrashduo laat zich intussen niet opjagen. Hun debuutalbum Sound of zZz is inmiddels twee jaar oud, maar de opvolger verschijnt waarschijnlijk pas begin 2008. Björn Ottenheim: “Volgens de planning zou hij eind juni al af moeten zijn, maar we hebben hem een half jaar uitgesteld. Dat is beter dan met de billen samengeknepen een plaat opnemen. We willen per slot van rekening de vorige plaat toppen. We hebben wel al veel nummers af, al is de vraag welke daarvan uiteindelijk op de plaat belanden.”

Kijk, dat zijn de ambities. Dat mag ook best. zZz speelde afgelopen jaar pak hem beet 150 keer, deed veel shows in het buitenland en kreeg in eigen land lovende kritieken. Toch bleef bijvoorbeeld de gedroomde doorbraak in Amerika tot nu toe uit, ondanks dat veel lichten op groen leken te staan. Ottenheim: “We zijn een aardig eind gekomen, maar je wilt altijd meer. We zouden graag nog meer leuke optredens in Europa willen doen, en in een ontzettend grote bak rondrijden met veel blingbling.”

Om de Amerikaanse doorbraak met de tweede plaat wel te forceren, neemt zZz nu vast maatregelen: “We zijn op zoek naar een andere platenmaatschappij voor onze zaken in Amerika. Onze manager is aan het shoppen en er is interesse van een aantal grotere labels. Dan moet je denken aan het formaat Matador. Iets daadkrachtiger dus. Dat betekent niet dat we in Nederland weggaan bij Excelsior.”

Ook uit Engeland is er interesse, zegt Ottenheim. Boekers en festival kunnen zZz komende week bekijken in badplaats Brighton, waar het duo speelt op The Great Escape, een belangrijk showcasefestival dat plaatsvindt van 17 tot en met 19 mei. Ottenheim: “Het speelt zich voornamelijk af in cafés. Je kunt het vergelijken met Eurosonic. Hoe we daar op gaan vallen tussen de honderden bands? Daar houden wij ons niet zo mee bezig, dat doet het management. Maar het is in Brighton, de thuisbasis van Fatboy Slim. Het label dat ons in Japan uitbrengt is nogal dik met Fatboy Slim. Zij hebben in elk geval flyers gemaakt.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12