Nieuwe trend: verkoop je band op eBay Nieuwe trend: verkoop je band op eBay

Koop het Eurodance gevoel van 1994 op eBay

Nieuwe trend: verkoop je band op eBay

Koop het Eurodance gevoel van 1994 op eBay

Misschien is het wel een tijdsdingetje. Afgelopen jaar kon je voor het eerst via de Nederlandse website Sellaband aandelen in een band kopen. Deze week ontpopte zich een soortgelijke actie vanuit Zweden: de Europopband Rednex is te koop op de veilingsite van eBay voor maarliefst anderhalf miljoen euro. Maar wie het geld neerlegt, mag niet zomaar zelf de zangeres van Rednex worden of met die andere zangeres naar de sauna gaan. Er zijn regels.

Koop het Eurodance gevoel van 1994 op eBay

Het klinkt superopwindend: koop een band met alles erop en eraan! Deze week plaatste een Zweedse gebruiker een dergelijk aanbod op de veilingsite eBay. De band had zelfs al een nummer één hit in de pocket: Cotton Eye Joe. Voor anderhalf miljoen euro kun je de gelukkige bezitter zijn van de Europopband Rednex uit Zweden. Maar wie denkt dat hij dan het nieuwe vijfde bandlid kan worden of de rest van zijn dagen kan slijten in een sauna met frontvrouw Mary Joe zit er behoorlijk naast.

Het is namelijk niet zo dat je voor al dat geld de gelukkige eigenaar bent van vier goedlachse Zweedse cowboys, plus instrumenten, tourbus en bodyguards. De anderhalf miljoen euro geven je het recht de backcatalogue van de band te exploiteren. Manager Michael Karlsson: “De groep is ooit opgericht door drie producers die de nummers voor Rednex schreven. De act zelf begon als playbackgroep. De producers stapten na 10 jaar uit de muziekindustrie en willen nu incashen. Je koopt dus de royalty’s en de publishinggelden uit de periode 1994 tot 2004.”

In 2004 trokken de producers zicht terug. Zangeres Annika Ljungberg (Mary Joe) werd de baas en er werd een nieuwe deal getekend. Zij bezit de rechten op de naam en doet nog altijd optredens. De toekomst is volgens Karlsson onzeker: “Het zou dus in principe kunnen dat de band een tweede leven start of volgend jaar weer de pijp aan Maarten geeft.” Wie een hekel heeft aan de Rednex hit Cotton Eye Joe en denkt het nummer te kunnen vernietigen door de rechten erop te kopen zit er naast: “Ze spelen het nummer nog altijd live,” vertelt Karlsson.

En dus maakt de verkoop niet veel uit voor het voortbestaan van Rednex. Karlsson: “Het verkopen van de band via eBay is gewoon een publiciteitsstunt van de producers. En het werkt, want ik wordt al de hele week gek gebeld. Het is net zoiets als David Bowie die ooit naar de beurs ging met zijn muziek en Paul McCartney die al het Beatlesmateriaal aan Michael Jackson verkocht. Dat was ook pure publiciteit.” De Zweedse manager gelooft dan ook niet dat er serieus geboden wordt via eBay.

Het beginbod dat de producers op eBay hebben gezet is niet het resultaat van jarenlang boekhouden en ellenlange calculaties. Karlsson: “Ze besloten dat ze er alledrie een half miljoen aan over wilden houden.” En dus is het speculeren of Rednex en met name de hit Cotton Eye Joe uit 1994 al dat geld waard is. Karlsson: “Ze hebben nog meer nummer één hits gehad, maar het zijn natuurlijk geen ABBA of The Beatles. Daar komt nog altijd veel geld op binnen.” En dan blijkt dat Karsson voor een manager verdomd weinig vertrouwen in zijn act heeft: “Ik zou die anderhalf miljoen nooit betalen. Wij kijken nu naar de toekomst, niet naar het verleden.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12