Justin Nozuka hoopt op singer-songwriter revolutie van de MySpace-generatie Justin Nozuka hoopt op singer-songwriter revolutie van de MySpace-generatie

Achttienjarige Canadese zanger komt het talent aanwaaien

Justin Nozuka hoopt op singer-songwriter revolutie van de MySpace-generatie

Achttienjarige Canadese zanger komt het talent aanwaaien

Achttien is hij pas, maar je zou het op grond van zijn volwassen teksten en donkere stem niet zeggen. De Canadese singer-songwriter Justin Nozuka toont zijn talent op zijn debuutalbum Holly. Toch gokt hij niet op een bliksemcarrière, hij wil een blijvertje worden. “Ik wil deel uitmaken van een nieuwe revolutionaire generatie.”

Achttienjarige Canadese zanger komt het talent aanwaaien

Zijn paspoort spreekt de waarheid: geboortedatum 29 september 1988. Wie zijn volwassen teksten en donkere stem hoort, zou toch zweren dat Justin Nozuka een stuk ouder is dan achttien jaar. De Canadese singer-songwriter uit een groot gezin van zeven kinderen is blijkbaar vroeg wijs geworden door een heftig dieet van kussengevechten.

Nozuka dus, klinkt als 'no sugar'? “Sorry, dat we in Canada van die moeilijke namen hebben - Alanis Morissette en Avril Lavigne - maar na een tijdje raak je er wel aan gewend”, grapt Nozuka. Zijn achternaam komt van zijn Japanse vader, die het gezin in New York verliet toen Justin acht was. Zijn Canadese moeder verhuisde toen naar het Canadese Toronto en daar leerde de jonge Justin gitaar spelen op de kostschool.

Oorspronkelijk had hij het idee professioneel te gaan hockeyen of een R 'nB groep te vormen met zijn broertjes. Maar het was uiteindelijk solo zijn eigen liedjes vertolken met een gitaar dat hem het meest aansprak. Hij werd ontdekt op een singer-songwriter workshop en bij zijn eerste optreden kreeg hij meteen een budget voor demo opnames van een hoge platenpief. Een bliksemcarrière, kortom. Nu is er zijn debuutalbum Holly.

“Snel een ster worden is niet mijn droom”, stelt Nozuka. “Waar ik naar streef is een lange carrière opbouwen.” Hij noemt als voorbeelden Stevie Wonder, Joni Mitchell, Bob Dylan en James Taylor. “Dat zijn zestigers met een schat aan materiaal. Ik wil deel uitmaken van een nieuwe revolutionaire generatie.”

Enigszins revolutionair is dat Nozuka het publiek liet bepalen wat zijn eerste single zou moeten worden. Via zijn MySpace-pagina kozen zijn vrouwelijke fans voor het charmante liefdesliedje After Tonight. Maar Nozuka toont op zijn debuutalbum de nodige diepgang.

Neem nu de openingstrack Down In A Cold Dirty Well. Een akelig beeld van tot je middel gevangen zitten in een waterput, terwijl boven de zoekenden je naam roepen. Niet direct materiaal voor een achttienjarige. Nozuka: “Ik schrijf mijn liedjes vaak zonder te weten wat er uitrolt. Wanneer ik het dan twee maanden later speel, kan ik het moeilijk achterhalen.” In dit specifieke geval weet Nozuka nog wel dat hij geïnspireerd raakte door de Johnny Cash biografie Walk The Line.

Heel lief heeft Nozuka het album vernoemd naar zijn moeder Holly. Verraadt de achttienjarige zich daar dan toch? Volgens Nozuka was het niet meer dan logisch de hardwerkende alleenstaande moeder van een gezin van zeven kinderen te eren: “Deze plaat is mijn eerste baby, het was de enige passende titel die bij me opkwam...”

Luister naar het interview van Menno Visser met Justin Nozuka.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12