Goud Graven met boeker Marcel Haug: Moke, Little Wings en hangplek Vera

"Peter Weening heeft mij erg geïnspireerd"

Marcel Haug boekt samen met Niels Post bands voor Metropolis, het gratis festival dat 1 juli plaatsvindt in Rotterdam. Voor een nieuwe aflevering van Goud Graven kiest hij vijf fragmenten uit het archief van 3VOOR12.

"Peter Weening heeft mij erg geïnspireerd"

Marcel Haug boekt dit jaar, naast Niels Post, voor het eerst bands voor Metropolis, het gratis popfestival dat 1 juli plaatsvindt in het Zuiderpark in Rotterdam. ‘The best you never heard of’, luidt de ondertitel. Er staan allemaal opkomende artiesten zoals de 1990’s, DuvelDuvel en Moke. Verder boekt Haug ook voor de tv-programma’s Raymann is Laat en The Comedy Factory en is hij zanger van The Quotes. Hij duikt in de archieven van 3VOOR12 voor een nieuwe aflevering van Goud Graven.

The Black Lips - MIA (Live in Club 3VOOR12 10-5-2006)
“Eerlijke vuige rock ‘n roll van dit moment, met een zwaar accent op de sixties en invloeden van de rock ’n roll uit de jaren ’50 en de punk uit de jaren ’80. The Black Lips doen hun eigen ding; trekken zich niets aan van trends. Dat vind ik echt goed aan ze. Ik wou dat ik bij dit optreden was geweest, want het knalt echt en dat zie je.”

Moke - Last Chance (Live in Club 3VOOR12 18-4-2007)
“De sfeer, de melancholie in hun muziek vind ik erg goed. Die gast is natuurlijk al heel lang bezig, hij zat in Supersub, maar nu klopt het echt helemaal. Eén van de betere gitaarbands van Nederland. Ik heb ze ook naar Raymann is Laat gehaald toen er een band uitviel. Jörgen kende het niet, maar vond het ook een goede band. Ik heb die vrijheid wel ja, als ik bands naar het programma haal, maar ik moet wel de balans bewaren. De week erna zet je geen gitaarband neer.”

Little Wings - Boom! (Live op Amstel festival 25-10-2003)
“Dit is fantastisch. Ik heb ze nooit live gezien, maar ik vond het te gek om dit te vinden. Het is hele subtiele folkpop, en die stem is mooi, prettig. Doet me denken aan Will Oldham. Ik heb geen idee of deze band nog bestaat. Ze zijn nauwelijks in Nederland onder de aandacht gebracht. Ik heb ze in ieder geval nooit op de radio gehoord of er iets over gelezen. Die cd heb ik een keer besteld toen ik ergens een nummer van ze hoorde, op MySpace of zo.”

DuvelDuvel – Wie is ut?
“DuvelDuvel ken ik uit de tijd dat ik bij Nighttown in Rotterdam programmeerde. Toen hij naar Amsterdam verhuisde ben ik hem uit het oog verloren, maar ik zag ‘m spelen op Motel Mozaïque en heb hem gelijk gevraagd voor Metropolis. Hij is standvastig en draait al een hele tijd mee in de Nederlandse hiphop. Hij is één van de betere en verdient credits. Wel toevallig van die ontsnappende apen in die clip trouwens.”

The Mars Volta - Caesar - Hangplek: Vera
“Vera, een belangrijke club in Groningen. Ik ging er begin jaren ’90 een paar keer per week naar concerten en dj-avonden. Peter Weening, de programmeur van Vera, heeft mij erg geïnspireerd. Hoe hij de club runt, zijn fijne neus voor muziek. Hij heeft een gevoel voor de underground; hij snapt artiesten; nodigt ze uit. Vera pikte goede bands altijd al snel op. Dat heb ik er zelf van opgestoken. Toen ik later bij de Eland in Delft programmeerde, boekte ik ook al bands als Motorpsycho en dEUS. Die speelden toen nog helaas voor tachtig man, in ’93.”