Little Barrie laat de meisjes heupwiegen Little Barrie laat de meisjes heupwiegen

Barrie Cadogan: "Muzikale trends volgen is onbelangrijk voor ons"

Little Barrie laat de meisjes heupwiegen

Barrie Cadogan: "Muzikale trends volgen is onbelangrijk voor ons"

Hip zijn ze niet, maar dat deert Little Barrie niet. Wars van muzikale trends brengt de Britse band rond de kleine meestergitarist Barrie Cadogan hun tweede album Stand Your Ground. Daarop weer funky bluespop, die live vooral de meisjes bekoort. Cadogan grappend: "Wanneer de meisjes hun borsten schudden, is het een goed Little Barrie-nummer..."

Barrie Cadogan: "Muzikale trends volgen is onbelangrijk voor ons"

Check de mobiele telefoons van Morrissey, Primal Scream en Saint Etienne maar eens. Wedden dat daar het nummer van de kleine Barrie Cadogan in zit? Valt er een gitarist uit tijdens een live tour, dan is Cadogan de eerste die gebeld wordt om dat gat op te vullen. Tegen Ex-Smiths gitarist Johnny Marr kon hij zelfs 'nee' zeggen toen hij werd gevraagd voor diens band The Healers, al is Cadogan de eerste om diplomatiek duidelijk te maken dat hij toen net in de opnames van het eerste Little Barrie-album zat.

Nu is er dan Stand Your Ground, het tweede Little Barrie-album en Cadogan zit samen met bassist Lewis Wharton tijdens de promotietoer een overdosis cola naar binnen te werken. Hipper zullen ze met hun tweede plaat wel niet worden in de Britse pers, ondanks dat Blues Explosion-drummer Russell Simins en Gorillaz -producer Dan The Automator bij de opnames betrokken waren.

Maar Little Barrie gaat het niet om het hip. "Je moet de muziek maken die je interesseert en waar je opgewonden van raakt", weet Cadogan. Hij noemt als voorbeeld Amerikaanse bluesgitarist Howlin' Wolf, die in de jaren dertig en veertig furore maakte, en volgens Cadogan nog steeds relevant is. "Het is de meest gepassioneerde en sexy muziek die je je maar voor kunt stellen. Het klinkt nu nog steeds wild."

Waarom hij zo veel gevraagd is, weet Cadogan niet precies. Hij vermoedt dat het komt omdat hij al zijn passie in het gitaarspelen steekt. Hij beaamt dat hij steeds spaarzamer is gaan spelen. Ooit begonnen als in een instrumentale band, is hij toen hij geen geschikte zanger kon vinden uiteindelijk zelf maar gaan zingen. Nu plukt hij de vruchten van die beslissing bij het songschrijven: "Zelf zingen laat me het grotere verband voelen. Het maakt mijn gitaarspel zelfs nog levendiger."

De bandleden van Little Barrie zijn live pas echt in hun element, al zullen ze het voortaan moeten stellen zonder drummer Wayne Fullwood, die het vele toeren wat al te gortig werd. Maar de strakke nieuwe drummer Billy Skinner zal de meisjes ook vast aan het heupwiegen krijgen. "Bij de eerste optredens viel het scouts van de platenmaatschappijen al op hoeveel meisjes we live trokken. Ze dansen ook eerder, ze gooien hun remmingen eerder overboord", observeert Lewis Wharton. Cadogan grappend: "Ja, wanneer de meisjes hun borsten schudden, is het een goed Little Barrie-nummer..."

Luister naar het interview van Menno Visser met Barrie Cadogan en Lewis Wharton van Little Barrie.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12