Case Closed 7: Dodgeballcompetitie komend jaar met zwaardere bal

“Het mag best een beetje pijn doen”

Trefbal als nieuwe straatsport, je moet er maar op komen. Ieder kind kent het van de gymlessen op de basisschool, maar Angelo Bromet van organisatie WOTS zag mogelijkheden om van het spel een nieuwe hype te maken in de hiphopscene. Goed idee? Volgend jaar weer?

“Het mag best een beetje pijn doen”

Trefbal als nieuwe straatsport, je moet er maar op komen. Ieder kind kent het van de gymlessen op de basisschool, maar Angelo Bromet van organisatie WOTS zag mogelijkheden om van het spel een nieuwe hype te maken in de hiphopscene. Trefbal werd omgedoopt tot de chiquere Amerikaanse variant dodgeball en aan het eind van de zomer ging in Amsterdam Zuid Oost een competitie van start met een opblaasveld. “Het was een groot succes”, zegt Bromet. “Dodgeball brengt het kind in je boven.”

Het eerste seizoen was uiteraard een pilot, maar de resultaten zijn volgens Bromet hoopgevend voor de toekomst. “De winnaar speelde op het eind tegen een freestyle basketballer die allerlei trucs uithaalde. Die stond daar te dansen in de kooi en allerlei. Uiteindelijk werd hij met een lullig balletje uitgegooid.” Ernstige blessures hebben het seizoen niet ontsierd. “Een jongen is in al zijn enthousiasme over de opblaasband heen gesprongen, maar dat was niet ernstig.” En natuurlijk worden wat ervaringen meegenomen naar volgend jaar. “De bal was wat te licht. Als je tegenwind had, gooide je je arm kapot om die bal genoeg vaart te geven. Het mag ook best een beetje pijn doen als je geraakt wordt.”

In de lente komt er waarschijnlijk een binnencompetitie, na de zomer worden de straatpleintjes weer onveilig gemaakt. Verschillende hiphoporganisaties willen zich inzetten om het spel aan de man te brengen. “Op de hiphopforums werd veel over dodgeball gesproken, al is het weer wat weggezakt toen de competitie afgelopen was. We zetten komend jaar in op website ML75 tegen radiozender FunX.”