3VOOR12 draait (week 37): Giddy Motors, The Fratellis en Mars Volta

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Komende week:

3VOOR12 Album van de week:

The Rapture - Pieces Of The People We Love (Vertigo/Universal)

3VOOR12 Single van de week:

The Sunshine Underground - Put You In Your Place (Red Ink/SonyBMG)

3FM Megahit:

Scissor Sisters - I Don't Feel Like Dancin' (Polydor/Universal)

3VOOR12 Top 10:

1. Giddy Motors - Do Easy (album / Fat Cat / release: 21-9)

Lang leve de ontwrichting!!! (Ron van der Sterren)

2. The Fratellis - Chelsea Dagger (single, Island/import)

Catchy la-la-la zoals alleen London Calling bandjes dat kunnen, nu maar hopen dat ze ook kunnen/willen (Menno Visser)

3. Against Me - Americans Abroad-live In London - (Fat wreck/Sonic Rendezvous)

Ik haat Emo, maar de neo-emo van Against Me vind ik fantastisch! (Leen Steen)

4. Arctic Monkeys - Leave Before The Lights Come On (single; Domino)

Helpt uitstekend tegen een pesthumeur (Leonieke Daalder)

5. El Pino & The Volunteers - Molten City (Excelsior Recordings / V2)

Doet het na een paar weken nog steeds hoor. Hollandicana (Niels Post)

6. Box Codax – Only An Orchard Away (Groove Attack / PR Soundsystem)

Tijd om uit de kast te komen: ik hou van autisten pop (Robert Lagendijk)

7. Fox The Fox – Precious Little Diamond (Video op youtube)

Het is jammer dat het geen autistische zot met vlassnor en houthakkersblouse en valse zang is, want dan had collega Robert Lagendijk dit zelfs te gek gevonden (Thomas van Aalten)

8. Eagles Of Death Metal - I Want You So Hard (Death By Sexy; Sony/BMG)

Helpt ook goed tegen een pesthumeur (Leonieke Daalder)

9. The Mars Volta - Amputechture (album / Universal)

Als je hem niet al na twintig seconden uit het raam hebt gesmeten, kun je 'm simpelweg niet na een week alsnog aan de kant leggen (Ron van der Sterren)

10. Liars live Patronaat, Haarlem 9 september 2006

Overigens stond dezelfde tijd met de bizarre Liars het opgedirkte Van Dik Hout in de grote zaal van de Nieuwe Patronaat. Sommige mensen pretenderen een brede muzieksmaak te hebben. Dan was dit hun avond. (Niels Post)

DE INDIVIDUELE LIJSTJES

LEEN STEEN DRAAIT

Against Me - Americans Abroad-live In London - (Fat wreck/Sonic Rendezvous)

Ik haat Emo, maar de neo-emo van Against Me vind ik fantastisch! Dat Against Me wel bij mij aanslaat ligt aan het ontbreken van zeikerig geneuzel, gepreek en de "ik ben zo zielig, dus geef me snel een blow job attitude" die de meeste emobands kenmerkt. Against Me is in your face en to the point. Daarbij; wie doet er tegenwoordig nog aan live cd's? Hulde mannen, want deze band staat live als een betonnen bunker en dat mogen we weten ook. En dan alleen al die songtitels als: "Turn Those Clapping Hands Into Angry Balled Fists" en "You Look Like I Need A Drink". En dan ook nog een video bonus. Gewoon teveel van het goede!!

Ratos de Parao - Honem inimigo do honem (Beat generation/ Sonic Rendezvous)

De rioolratten uit Brazilie zijn al sinds mensenheugenis een factor van belang in de hardcorepunk. Ze zien er op de hoes dan ook behoorlijk, ehh... doorleeft uit. Desalniettemin gaat het ook op deze cd vanaf het eerste begin helemaal loos. Ratos hakt er meteen in met "Pedofilia Santa"; raad eens waar dat nummer over gaat? En zo werkt het bij veel van de nummers op deze cd; het lijkt eerst onbegrijpelijk dat Portugees, maar met een beetje fantasie en hulp van het tekstboekje heb je toch al snel door waar het allemaal om draait. Natuurlijk heb je als Braziliaanse punker ook heel wat meer op je lever dan de gemiddelde "ik woon nog bij mamma" Nederlandse punkies..

Gallows - Orchesta of wolves (in at the deep end records)

Er is in Engeland weer een hele nieuwe generatie betonpunkers actief; hoera!! Zoals je vroeger Discharge en GBH had zijn er nu bands als Gallows. En wees maar niet bang want ze klinken toch ook weer anders dan de eerder genoemde voorbeelden. Eigenlijk klinken ze stiekem best Amerikaans. Het is tegenwoordig soms gewoon moeilijk om Amerikaanse en Engelse band uit elkaar te houden. Als je Against Me erbij haalt komt dat aardig in de buurt; ook van die leuke tempo wisselingen en rare off-beats. Alleen klinkt er veel meer metal doorheen. In Engeland hebben de headbangers en punks elkaar beter gevonden dan anywhere else op deze planet. En het artwork is ook way cool. Het is zo leuk getekend en bijna wars van de clichés in het genre (veel roze) dat je alleen daardoor al bijna van deze band gaat houden.

NIELS POST DRAAIT

Liars live Patronaat, Haarlem 9 september 2006

Het leek wel een rituele demonenuitdrijving die zanger Angus Andrew opvoerde. Het was nog niet zo spannend als hun laatste plaat, maar heb goede hoop dat ze zaterdag op Bazar Curieuz zichzelf overtreffen. Overigens stond dezelfde tijd met de bizarre Liars het opgedirkte Van Dik Hout in de grote zaal van de Nieuwe Patronaat. Je kon gewoon heen en weer lopen als je niet kon kiezen. Sommige mensen pretenderen een brede muzieksmaak te hebben. Dan was dit hun avond.

Mastodon - Blood Meridian (Reprise/Warner)

Altijd al een vreemde eend in de metal vijver geweest die Mastodon. Maar groeien na al flink wat jaartjes nog steeds. En niet alleen qua populariteit, ook muziekaal. Mijn mond viel al open van verbazing en opwinding op Lowlands. En de plaat stelt niet teleur. Gastbijdragen van Mars Volta leden en Stone Age/Death Metal Joshua Homme zelf.

El Pino & The Volunteers - Molten City (Excelsior Recordings / V2)

Doet het na een paar weken nog steeds hoor. Hollandicana.

MENNO VISSER DRAAIT

Regina Spektor - Begin To Hope (album, Sire/Warner)

Aanwinst in de categorie 'gekke meisjes met piano', vooral That Time (zonder piano...).

The Fratellis - Chelsea Dagger (single, Island/import)

Catchy la-la-la zoals alleen London Calling bandjes dat kunnen, nu maar hopen dat ze ook kunnen/willen.

Catfish Haven - Tell Me (album, Secretly Canadian/Konkurrent)

De buzz rond deze Amerikaanse folkrockers op de Amerikaanse weblogs klopt: vis in het bakkie, vooral Let It Go.

ROBERT LAGENDIJK DRAAIT

The Sunshine Underground - Put You In Your Place (Red Ink/SonyBMG)

Hoeveel punk/funk bands kunnen er zijn? En als de grote platenmaatschappijen zich ook nog eens gaan bezighouden met dit genre moet je natuurlijk op je hoede zijn. Zeker als ze met een band aan komen zetten die zich halverwege het album ook nog eens ontpopt als de zoveelste The Killers. Maar de single Put You In Your Place is bere-aanstekelijk. Een nummer dat het de komende jaren prima in de disco, de 24-uurs tent en natuurlijk op je eigen feestje doet. Tennisracket in de hand en voor de spiegel staan! En dan meeschreeuwen natuurlijk.

Box Codax – Only An Orchard Away (Groove Attack / PR Soundsystem)

Tijd om uit de kast te komen: ik hou van autisten pop. Syd Barrett, Harry Merry, Gary Young’s Hospital, Daniel Johnston, ik zeg ‘bring em on’. Gelukkig is daar nu Box Codax, een duo dat op hun electro/hiphop/pop debuut een eindeloze stroom ideeën op de argeloze Franz Ferdinand fan loslaat. Want Box Codax is voor de helft gewoon Nick McCarthy. In Naked Smile transformeert hij in een Frank Chicken en in Rat Boy in een soort punky cartoonband. Ze zullen waarschijnlijk maar 8 cd’s in Nederland verkopen. Aan mij.

Supersystem – A Million Microphones (De Konkurrent)

Het vorige album Always Never Again ging er bij mij al in als !!!. En dan nu een nieuw album vol funky synths en schreeuwerige rock. Het is dat er een getekend hoesje omheen zit, anders had Thomas van Aalten dit héél goed gevonden. Had namelijk 25 jaar geleden moeiteloos de hitparade ingevlogen, dat Supersystem. En wedden dat die toetsenist een leren onderbroek aanheeft? Stieken. Wedden?

LEONIEKE DAALDER DRAAIT

Arctic Monkeys - Leave Before The Lights Come On (single; Domino)

Helpt uitstekend tegen een pesthumeur. Puntgaaf. Van begin tot eind. Met als hoogtepunt de uitspraak van het woord 'love'.

Eagles Of Death Metal - I Want You So Hard (Death By Sexy; Sony/BMG)

Helpt ook goed tegen een pesthumeur. Ik moet opeens denken aan de lagere school waar ik een meester had die Status Quo fan was. Heel lang geleden, toen Status Quo nog stoer was.

The Veils; 3VOOR12 sessie op Lowlands

Finn Andrews solo, hartverscheurend. Die uithalen zijn keer op keer goed voor kippevel.

THOMAS VAN AALTEN DRAAIT

DC Recordings – Death before Distemper (CD, DC Recordings, sept. 2006)

Rustige, droge italo en lichte funky elektro van dit Britse label. Met namen als The Emperor Machine, The Orichalc Phase en Kelpe. Maar ja, ’t blijven Britten. Die zijn hier niet zo sterk in als Italianen en Fransen. Je proeft ’t verschil. Niet altijd even ‘driven like the sun’, maar bijvoorbeeld Yippee Space Ghost klinkt voldoende naar aftands futurisme en bij False Flag van Vincent Markowski wordt dankbaar gebruikgemaakt van machines die ruiken naar bakeliet en hout.

Fox The Fox – Precious Little Diamond (Video op youtube)

Ik duik met graagte in de gouden archieven van Youtube. Ik vind het een van de mooiste ervaringen om oude clipjes op te snorren of per toeval te ontdekken. Grandioos dat mensen hun oude VHS-banden afstofffen en omzetten naar digitale bestanden. Alsof je een uitzoekbak van een rommelmarkt voor je hebt, maar dan wel een die meer heeft. En je hoeft het niet eens te kopen! Soms is het misschien zelf jammer, dat gemak. Clips waar je als tiener om smeekte bij MTV, zijn nu ineens op te roepen. Zelfs de meest uitheemse videofragmenten; wat te denken van een ballet bij The Cure tijdens Siamese Twins? Goed ook voor het behoud van cultuur, want hoe leg je in een paar minuten uit wie Klaus Nomi is? Simpel, met een Youtube url. Gisteren weer met vrinden naar de smaakvolle, niet te vermijden Disco King van Carrara gekeken. Het heeft misschien een hoog kitschgehalte en je kan het wansmaak noemen, maar toch gaat er een oprechtheid van uit. Zo ook bij Fox The Fox. Zanger Berth Tamaela kan écht een goed liedje schrijven. En een zanger zó charismatisch en van een andere planeet zie je nog maar zelden. Wat mij betreft iets waar je trots op moet zijn. Het is jammer dat het geen autistische zot met vlassnor en houthakkersblouse en valse zang is, want dan had collega Robert Lagendijk dit zelfs te gek gevonden. Klik hier.

Air – Late Night Tales (CD, Azuli, Astral, sept. 2006)

Een kijkje in de platentas van Air. Dus geen nieuw Air album, maar wel een beknopte studie naar het geluid en de inspiratiebronnen van de twee Fransen. En ja, in het licht van Air is All Cats Are Grey van The Cure ineens heel goed te plaatsen. Het zou zelfs een Air nummer kunnen zijn! Maar ook neemt Air zijn hoed af voor Lee Hazlewood, Scott Walker, Sebastien Tellier en George Delerue. Je vormt een duidelijk inzicht en kan in al deze uiteenlopende artiesten ineens wel overeenkomsten horen. Krijg zelfs zin in de herfst met My Autumn’s Done Come van Hazlewood. Met dank aan Air.

RON VAN DER STERREN DRAAIT

Giddy Motors - Do Easy (album / Fat Cat / release: 21-9)

Lang leve de ontwrichting!!! De waanzinnige waanzin van Giddy Motors klinkt soms als dEUS wanneer Mauro de baas zou zijn. Of als oude Victims Family bij te warm weer... de motor wordt iets trager, maar is zo krachtig dat hij onverbiddelijk alles aan diggelen draait. Pijn die lekker klinkt.

The Mars Volta - Amputechture (album / Universal)

Als je hem niet al na twintig seconden uit het raam hebt gesmeten, kun je 'm simpelweg niet na een week alsnog aan de kant leggen. Ik niet. Gaat zeker nog een maand duren.

Darko - Love Like A Fool (cd-single / eigen beheer)

Hollandse Nieuwe in Dubbel Check begint zijn 4 track cd met twee lalala net niet liedjes. Maar in de tweede helft komt het goed. Heel puur, Danko meets Joe Jackson, ergens in de jaren 80...