3VOOR12 draait (week 43): The Fratellis, Badly Drawn Boy en The Early Years

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Komende week:

3VOOR12 Album van de week:
Deftones – Saturday Night Wrist (Maverick/Warner)

3VOOR12 Single van de week:
Shitdisco – Reactor Party (Fierce Panda/Munich)

3FM Megahit:
Razorlight - America (Universal)


Top 10:

1. The Fratellis – Costello Music (cd Universal)
Alsof Henk Wijngaard weer in Nederland Muziekland staat (Robert Lagendijk)
Hoe vaker je ‘t hoort, hoe leuker ‘t wordt. Echt waar! (David Gibbs)

2. Badly Drawn Boy - Born In The U.K. (cd EMI)
Mooi, mooier, mooist? (Ron van der Sterren)
En dat is eigenlijk overbodig omdat het beste ‘selling point’ van Badly Drawn Boy de muziek zelf is (Robert Lagendijk)

3. The Early Years - The Early Years (Beggars Banquet / V2)
Tot 24 uur geleden had ik nog nooit van deze Engelse band gehoord en nu ben ik fan (Niels Post)
Een kandidaat voor de jaarlijst (Jurgen van den Brand)

4. Don Diablo & Kubus ft. Extince - Sudderen (Sellout Sessions / Roughtrade)
Extince steelt, zoals altijd, de show. "Ik laat het in het midden als een decolleté"?! Nu jij weer (Niels Post)

5. Ben Folds - Supersunnyspeedgraphic, the lp (cd, SonyBMG)
De Amerikaanse Jools Holland met een lepe verzameling covers en snel opgenomen ideetjes. Het speelplezier spat er van af (Menno Visser)

6. 909D1SCO - Donnerstag (white label / myspace track)
Sleazy, ordinaire maar diepduistere italo met een hoog Waldolala-gehalte (Thomas van Oekel)

7. Johan - live in Paradiso 25-10-2006
THX JHN, voor een onvergetelijke avond (Ron van der Sterren)

8. Sick Puppies - Free Hug Song (YouTube)
Wonderlijk fenomeen... (Menno Visser)

9. Nid & Sancy - Live op ADE 21-10-06, OT 301
Copy paste: We wisten het al langer en ik had het al vaker geschreven, maar Nid & Sancy is de beste fucking live act van het moment (Thomas van Aalten)

10. Sunn O))) & Boris - Altar (Southern Lord/Konkurrent)
Eenieder die drones en heroïnepop aanbidde, vinde hier zijn heilige graal (Jurgen van den Brand)


De Lijstjes:

NIELS POST DRAAIT:

The Early Years - The Early Years (Beggars Banquet / V2)
Tot 24 uur geleden had ik nog nooit van deze Engelse band gehoord en nu ben ik fan. Met invloeden als Spiritualized, Can en Velvet Underground kan je ook bijna niet fout gaan. Maar echt goed gaan is een heel ander verhaal. Laat die Engelsen deze band is op de cover van NME zetten.

Don Diablo & Kubus ft. Extince - Sudderen (Sellout Sessions / Roughtrade)
Tuurlijk die beat is leuk. Maar Extince steelt, zoals altijd, de show. "Ik laat het in het midden als een decolleté"?! Nu jij weer.

Rip It Up Start Again: PostPunk 1978-1984 - Simon Reynold (boek)
Iets teveel pagina's voor mij om in een week te verwerken. Maar het begin is er. Enthousiast geschreven boek over super interessante muziekstroming. De muziek komt in sommige gevallen gedateerd over, maar de verhalen erachter absoluut niet.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

The Fratellis – Costello Music (cd Universal)
De eindejaarslijstjes komen al weer in zicht. En na een week Fratellis in de cd-speler weet ik het zeker: één van de drie beste albums van 2006. Deze week is Vince The Loveable Stoner mijn lievelingsliedje. Het nummer begint melig. Alsof Henk Wijngaard weer in Nederland Muziekland staat. Maar als het refrein losbarst begrijp je pas hoe vet de knipoog is.

Badly Drawn Boy – Nothing’s Going To Change Your Mind (7”picture disc EMI)
Prachtig singletje dat hypnotiserend op je draaitafel tolt. Wat een geld pompt de platen maatschappij in zo’n album om het te promoten zeg! Mooie singles, de cd in een fraai paspoort, leuke T-shirts en een fraaie video. En dat is eigenlijk overbodig omdat het beste ‘selling point’ van Badly Drawn Boy de muziek zelf is.

Lupe Fiasco – Food & Liquor (cd Warner)
Met duwtjes in de rug van grootheden Kanye West en Jay-Z is dit het eerste echte visite kaartje van Lupe. Want die meter mixtapes tellen we natuurlijk niet mee. Een puik album!


MENNO VISSER DRAAIT:

Shitdisco - Reactor Party (cds, Fierce Panda/Munich)
Simpel, vrolijk, doeltreffend: weer zo'n new rave pareltje.

Ben Folds - Supersunnyspeedgraphic, the lp (cd, SonyBMG)
De Amerikaanse Jools Holland met een lepe verzameling covers en snel opgenomen ideetjes. Het speelplezier spat er van af.

Sick Puppies - Free Hug Song (YouTube)
Hoe krijg je een wereldhit? Simpel: omhels mensen in het openbaar en zet je nummer eronder. Wonderlijk fenomeen...


THOMAS VAN AALTEN DRAAIT:

909D1SCO - Donnerstag (white label / myspace track)
Sleazy, ordinaire maar diepduistere italo met een hoog Waldolala-gehalte. Mijn song voor het jaar 2006 staat vast, met dank aan de tip van mijn goede vriend DJ Syndala Mystique van het Hysteria Team. Fuck alarmschijven en megahits: Viva Donnerstag!
Luister hier: http://www.myspace.com/68726949

Nid & Sancy - Live op ADE 21-10-06, OT 301
Copy paste: We wisten het al langer en ik had het al vaker geschreven, maar Nid & Sancy is de beste fucking live act van het moment, al helemaal in de dance-scene. Het is bijna onbegrijpelijk en wonderlijk dat een argeloze bezoeker slechts negen euro's betaalt, belandt in een schimmige dansbunker en overspoeld wordt door een van de beste shows van het jaar. Het geluid in de zaal is perfect: vies, zwaar, hard. De modus van Nid & Sancy is mogelijk nog perfecter. Twee hongerige dolle stieren die losgelaten worden en de stegen en pleinen van een industriele stad platwalsen. Fucking Machines. De twee tafels vol synths, mixers en modules begeven het bijna. De toetsen hangen met plakband aan elkaar. Adapters lijden aan draadbreuken. Schuifjes en knoppen zoemen en kraken. Maar het leeft. En de zaal begrijpt het zowaar. De menigte is uitzinnig.

KMFDM - Money (Track op album Money, Wax Trax 1992)
Wat waren die 'alternatieve' grungejaren negentig toch banaal! Was het de overkill aan 'puur' geproduceerde platen, als reactie op de populairiteit van house? Ineens klonk bas als bas, drum als drum, et cetera. Brrr. Wat een nachtmerrie. Af en toe ontdek je wat nieuws uit de jaren negentig. Gelukkig mixt KMDFM een goedkope Power Station-beat met industrial metalgitaren en niet zo beste rap. Thank God blijft grunge ver weg.


DAVID GIBBS DRAAIT:

The Shins – Wincing The Night Away (CD: Sub Pop / Konkurrent)
‘Difficult third album’? No way!

The Rifles – No Love Lost (CD: Red Ink)
Very English and also very good!

The Fratellis – Costello Music (CD: Universal)
Hoe vaker je ‘t hoort, hoe leuker ‘t wordt. Echt waar!


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Johan - live in Paradiso 25-10-2006
Jacco in een geruite blouse, de rest in het zwart. Een gestylde band, zo leek het. Maar niets was minder waar. Johan schitterde zoals dat hoort tijdens een thuiswedstrijd, ontwapenend eerlijk als de liedjes zelf. Jacco genoot zelf misschien nog wel het meest, een klein kind met een grote licht verlegen grijns. THX JHN, voor een onvergetelijke avond.

Hanne Hukkelberg - Rykestraße 68 (iTunes / Propeller Recordings)
Minder georkestreerd dan Little Things, maar daardoor ook opener, luchtiger, kleiner. Mooier? Misschien. Soms klinkt 't als Rasputina, soms komt ze bij Emiliana Torrini in de buurt, maar Hukkelberg blijft met de humor in haar geluid gelukkig heel erg zichzelf. In maart 2007 pas hier in de winkel, maar online nu al te verkrijgen.

Badly Drawn Boy - Born In The U.K. (cd EMI)
Mooi, mooier, mooist? Ik ben er uit: deze week getagd op 3VOOR12. 't Is niet zijn beste, maar ze staan er weer op, nummers waar je nooit meer zonder wil.


JURGEN VAN DEN BRAND DRAAIT:

The Early Years - S/T (Beggars Banquet/V2)
De plaat begint als een stukje metronoom in de beste Neu!-traditie - een Britse Oneida zo u wilt - maar de plaat waaiert verderop uit naar Spacemen 3 (de bio rept van Spirtualized, maar ik hoor duidelijk de van heroïne doordrenkte gitaardrones van Jason Pierce' eerste band) en melancholische popmuziek. Dat laatste hadden ze misschien niet moeten doen, maar verder een kandidaat voor de jaarlijst.

Sunn O))) & Boris - Altar (Southern Lord/Konkurrent)
Al eerder in mijn lijst, maar nu ook echt in de winkels, deze samenwerking tussen twee duistere stonerzwaargewichten. Enkele jaren geleden al goed voor enkele memorabele optredens in Nederland, en nu samen in de studio. Eenieder die drones en heroïnepop aanbidde, vinde hier zijn heilige graal.

Deftones - Saturday Night Wrist (Maverick/Warner)
Niets nieuws onder de zon, ondanks eerdere berichten dat Chi's Team Sleep-project een schaduw over de nieuwe Deftones zou hebben geworpen. Nee hoor, gewoon weer gitaartapijten waar Chi's stem zich weer op allerlei manieren overheen kronkelt.