Pop op de politieke agenda: de PvdA wil kruisbestuivingen

"Wake up and smell the coffee"

"Eerst moeten we de verkiezingen winnen," stelt PvdA'er John Leerdam. Pas daarna wil hij zich buigen over de vraag of hij de aangewezen man is om de nieuwe Staatssecretaris van Cultuur te worden. Tweede Kamerlid Leerdam heeft een warm pophart. Tien jaar lang zat hij in het bestuur van poppodium Paradiso. En net als zijn collega van GroenLinks, Kees Vendrik, stak hij beide duimen omhoog naar de initiatief nota van de SP. "Ik heb die nota altijd gesteund."

"Wake up and smell the coffee"

Tien jaar maakte PvdA’er John Leerdam deel uit van het bestuur van Paradiso. Toen twee jaar geleden de verbouwing daar helemaal afgerond was, vond hij het tijd om te stoppen met zijn functie en verder te gaan. Maar hij onderhoudt naar eigen zeggen nog altijd warme contacten met podia in het hele land. Als het aan Tweede Kamerlid Leerdam ligt, zou het in Nederland barsten van de mooie poptempels: “Je moet nieuwbouw stimuleren. Vroeger zaten al die jeugdhonken in oude kraakpanden met veel achterstallig onderhoud. Het is belangrijk dat de zalen worden aangepast aan de nieuwe regelgeving.”

Steun moet structureel zijn, vindt Leerdam. “En niet incidenteel, zoals het CDA en de VVD voorstaan. We moeten de infrastructuur van de popzalen verbeteren. Het mag toch niet zo zijn dat Rotterdam geen programmering heeft nu Nighttown dicht is. Dat moet opgevangen kunnen worden. Daarnaast moeten we productiehuizen steunen en ook de kleine bandjes helpen. Dat is belangrijk.”

Geld daarvoor hoeft volgens Leerdam niet alleen uit het Kunst en Cultuurpotje te komen: “Ruimtelijke Ordening is een optie, maar ook moet er geld vanuit de Jeugdzorg of Integratie voor de popcultuur komen. Bijvoorbeeld de positie die een radiostation als FunX inneemt moet worden uitgebouwd. Dat is heel belangrijk voor de emancipatie en integratie van bepaalde jeugdgroepen.”

“Popcultuur wordt vandaag de dag teveel vergeleken met die van de jaren 70. Wake up and smell the coffe,” zegt Leerdam. “Want tegenwoordig heb je heel veel nieuwe, goede mengvormen binnen de pop. In Zuidoost heb je bijvoorbeeld Bo. Zij mixen rap met poezie op een geweldige manier. Maar dat roept voor veel mensen een verkeerde associatie op.” Want zijn Nederlanders dan bang dat heel Nederland een groot Surinaams Kwakoe festival wordt? Leerdam: “Ja!”