Duvel spreekt voor het eerst na mysterieuze terugtreding

Rotterdamse rapper spuwt zijn gal tegen commercie, label en collega-rappers

Het lijkt erop dat het afscheid van Duvel net zo definitief is als dat van Jay-Z. De Rotterdamse rapper legt uit wat hem allemaal dwars zit, en vertelt op een andere manier door te willen gaan met rappen.

Rotterdamse rapper spuwt zijn gal tegen commercie, label en collega-rappers

Een maand geleden leek het er nog op dat de Rotterdamse rapper Duvel de pijp definitief aan Maarten had gegeven. Een mysterieus klein tekstje op zijn website liet weinig andere interpretatiemogelijkheden open. Naar de redenen was het gissen. Zo verscheen in de Volkskrant het verhaal dat Duvels terugtrekking uit de muziekindustrie te maken zou hebben met zijn bekering tot de islam. “Dat slaat nergens op”, reageert Duvel nu fel in een interview op The Boombap, “Ik ben dan wel moslim geworden, maar dat heeft er niks mee te maken.”

In het uitgebreide interview doet Duvel uit de doeken wat hem dwars zit, en dan blijkt meteen dat zijn pensioen net zo betrekkelijk is als dat van Jay-Z. Duvel heeft de pest in over de hiphopscene die de laatste jaren is ontstaan: “Ik had geen zin om een The Box-act te worden. Daarvoor ben ik niet begonnen en zo wil ik ook niet eindigen. Hoe die scene er nu bij ligt, daar wil ik niets mee te maken hebben.” Duvel wil wel muziek blijven maken, maar liefst niet meer voor een label: “Het zit in me, dat kan ik niet stoppen, al zou ik het willen. Ik weet niet hoe lang het gaat duren, maar er moet weer iets komen.”

Ook label TopNotch en zijn collega-rappers krijgen een veeg uit de pan. Zo beweert Duvel van zijn label geen cent gekregen te hebben voor de verkoop van zijn album Aap-o-theek. Ook in Jawat is Duvel teleurgesteld: “Jawat heeft prijs na prijs gewonnen met die fucking cd van hem. Maar een biertje drinken is er niet eens uitgekomen. […] Ik knal heel die hele cd met hem in elkaar en krijg er niet eens een eitje voor. Niet eens een gekookt ei. Niet eens een 'thanks' ofzo. Niks. Ik zie het niet meer zitten. Andere boys. Werkt gewoon niet.”

Labelbaas Kees de Koning van TopNotch zegt in een reactie op Statemagazine: “Dat is gewoon onwaar. Ik kan je verzekeren dat alles financieel keurig netjes klopt en dat dat door zijn manager en zaakwaarnemer is vastgesteld. Ik vind het heel jammer en heel naar dat het zo gaat. Ik heb onze samenwerking als heel prettig ervaren.” Hoe het ook zij, de breuk met TopNotch heeft in elk geval wel gevolgen voor het project Opgeduveld (een samenwerking tussen Opgezwolle en Duvel) en het album van Winne, waarvoor Duvel aan een aantal tracks meewerkte.