Directeur P60: "Uitwisseling lokale bands via de podia"

Directeur Gerard Lohuis hoopt met nieuw plan lokale bands te stimuleren

Vorige week vertelde Gerard Lohuis van P60 te Amstelveen dat een van de nieuwe plannen mogelijk een uitwisseling zou zijn van lokale bands. Dat in Tilburg bijvoorbeeld een Amstelveense band tussen de Tilburgse scene staat, en vice versa. 3VOOR12 belde een rondje langs de zalen: is dat een goed idee?

Directeur Gerard Lohuis hoopt met nieuw plan lokale bands te stimuleren

P60 in Amstelveen bestaat 5 jaar. Vorige week vertelde directeur Gerard Lohuis in Dubbel Check dat het hem een goed idee leek als de lokale scene in Amstelveen een boost zou krijgen door de bands ook eens in andere plaatsen te laten spelen. En dat een band uit die andere stad dan weer overkomt naar Amstelveen. Stel je voor: een avond met bijvoorbeeld drie lokale Amstelveense bands. Vrienden en familie komen er op af. Vervolgens is er ook een band uitgenodigd uit Tilburg. Zo krijgt die ook een beetje aandacht buiten de regio. “Het is nog een plan hoor,” vertelt de programmeur van P60. “We hebben nog geen concrete data of zo. Maar het staat wel op onze agenda.” Goed idee?

Bert Vissers van de Kade uit Zaandam vindt van wel. “Het is een goed plan, eens in de zoveel tijd hebben we een avond met lokale bands uit de buurt. Ik kan me best voorstellen dat het werkt. Zoveel bands hebben we hier trouwens niet in de buurt, ik ben zuinig op het lokale talent. Maar ik sta best positief tegenover een uitwisseling.”

Guido Aalbers, woordvoerder van Hedon in Zwolle, zit momenteel even zonder programmeur maar wist dat zijn ex-collega Richard Jongetjes ook bezig was met iets soortgelijks. “We staan altijd positief tegenover zo’n plan. Iemand moet alleen de kar trekken. We hadden het wel eens incidenteel, maar ik kan me voorstellen dat zoiets ook met regelmaat plaatsvindt.”

Natuurlijk heb je al wel soortgelijke initiatieven. De Popronde, bijvoorbeeld. Maar daar kunnen bands zich voor opgeven en vervolgens vindt er een rondje langs enkele (kleinere) podia in de steden plaats. Een initiatief vanuit de programmeurs om elkaars bandjes uit te wisselen, is dan toch van een ander slag. Bij Simplon in Groningen doet Nick Steenge de vaste programmering, Erik Visser verzorgt de Dance-avonden. “Elke donderdag hebben we hier lokale bandjes in verschillende genres,” legt Visser uit. “Dat zijn dan bands uit Groningen, Drenthe of Friesland. Op zich boekt Steenge ook wel kleinere bands daarbuiten die hem een demo opsturen. Met de dance programmeurs van de andere podia heb ik contact; wij geven elkaar tips enzo.”

Lohuis in de uitzending van 1 november: “We zullen met meerdere podia gaan afspreken. We zullen ons de komende tijd er actief mee bezig houden.”