3VOOR12 draait (week 46): Sufjan Stevens, Lily Allen en Jay Reatard

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Komende week:

3VOOR12 Album van de Week
Tom Waits - Orphans (Anti/Epitaph)

3VOOR12 Single van de Week

Klaxons - Magick (Polydor/import UK)

3FM MegaHit

Damien Rice - 9 Crimes (14th Floor/Warner)


Top 10:

1. Sufjan Stevens live in Paradiso
Veel noten vanavond en er vliegt letterlijk van alles in het rond, maar de kleine stem van Sufjan Stevens weet er met gemak bovenuit te komen. (Atze de Vrieze)
Mooier dan dit wordt het niet. (Ron van der Sterren)

2. Lily Allen live in Paradiso
Een uitermate besmettelijke glimlach. (Leonieke Daalder)
Het is bijna onmogelijk om niet iets aardigs te zeggen over het buikje van Lily Allen. (Atze de Vrieze)

3. Jay Reatard - Blood Visions (In The Red / Konkurrent)
Naar mijn weten beste punkplaat van het jaar. Als iemand een betere weet, houd ik me warm aanbevolen. (Niels Post)

4. ... And You Will Know Us By The Trail Of Dead - So Divided (Interscope / Universal)
Conclusie: Ik houd nog steeds van ze. (Niels Post)

5. Larrikin Love - Freedom Spark (cd: Infectious)
Geen een slecht nummer. (David Gibbs)

6. Klaxons - Magick (single, Rinse/Poldor UK/import)
Heel erg NU. (Menno Visser)

7. The Game - Doctor's Advocate (Geffen/Universal)
Zijn realiteit is niet de mijne. Hoeft ook niet. (Niels Post)

8. Brakes in de lift van Paradiso (17-11-2006)
Als er ooit een band geboren is voor liftsessies, blijken dat Brakes te zijn. (Robert Lagendijk)

9. Mist - Escape Lane (mp3 single, eigen beheer)
En weg is je file-probleem. (Menno Visser)

10. Last Days Of Left Eye (documentaire)
De afloop weet je al, en toch komt hij als een verrassing. (Atze de Vrieze)

De Lijstjes:

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Sufjan Stevens live in Paradiso, 11-11-2006
Vorige keer nog een beetje kwakkelend met de stem, nu Hz-zuiver, met arrangementen die heerlijk bombastisch ontspoorden dankzij keiharde blazerssectie en snoeiharde band (stonden The Liars daar niet heel even op het podium?), altijd net op tijd weer tot rust gebracht door Sufjan en zijn ijle fluisterstem. Mooier dan dit wordt het niet.

Mike Patton feat Rahzel live in de Melkweg, 10-11-2006

Mike Patton zien is tegenwoordig altijd een feest. Echte fuck-ups heeft de perfectionist niet meer. Dit keer weer als Peeping Tom, zonder Dan The Automator, nu geroutineerder dan tijdens die derde show in Londen. De persoonlijke euforie was minder, de machine wel weer beter geolied. Jammer van dat klotegeluid, met veel te veel sublaag op alle verkeerde momenten.

Dub Trio live in de Melkweg 10-11-2006
De begeleidingsband van Mike Pattons Peeping Tom mag net als deze zomer de zaal opwarmen. Met een bizarre mix van dub en math mousse die staat als pudding die drie uur is geklopt en een nacht mocht stijven in de ijskast. Keihard, superflexibel en heeeeeeeeeeeel lllllllllllllllekkah!


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Lily Allen live in Paradiso

Een verademing: gehuld in een grijs trainingspak alsof ze zo van de Dappermarkt afkwam, aan de mollige kant, zonder verder al te veel poespas. Lily Allen had het niet nodig. Ook zo wist ze heel Paradiso om haar vinger te winden. Met ijzersterke liedjes, een grote dosis charme van de straat en een glimlach die van het podium spatte. Een uitermate besmettelijke glimlach.

The Sugarettes - Little I Love
Ze komen uit Eindhoven, hebben pas 1 keer 15 minuten op een podium gestaan. Brengen dus de meeste tijd door in de studio en maken erg goeie liedjes. Dit ‘Little I Love’ heeft iets broeierigs. Doet denken aan The Kills: jongen/meisje, drumcomputer, stevige gitaren en verslavende melodie. Goed!

The Pigeon Detectives - I Found Out (cd, Coop/V2)

Vijf aanstekelijk meezingers met ‘I Found Out’ als hoogtepunt. Ik ga hard oefenen dan kan ik lekker mee brullen tijdens London Calling.


MENNO VISSER DRAAIT:


Mist - Escape Lane (mp3 single, eigen beheer)
Elke maand prijs bij de Amsterdamse gitaarband Mist met een nieuwe track. Ditmaal is het heel bijzonder: ze experimenteren lieflijk tussen electronisch en gitaar. Deze track voor de maand november zou zomaar op het label Morr Music (o.a. Lali Puna) uitgebracht kunnen worden. En weg is je file-probleem (Tijdelijk gratis te downloaden op: www.mist-music.com)

Various Artists - Plague Songs (album, 4AD/PIAS)

De Bijbelvasten onder ons zullen het vast wel kennen: de ene plaag na de andere wordt op u afgevuurd. Ditmaal mag het met een tracklisting met ondermeer Brian Eno, King Creosote en Rufus Wainwright. Maar het sprinkhanenplaagliedje van Imogen Heap spant de kroon.

Klaxons - Magick (single, Rinse/Poldor UK/import)
Toet-toet! Heel erg NU, vooral de Simian Mobile Disco remix, die dit Britse new rave bandje op de dansvloer mikt.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Sufjan Stevens @ Paradiso 11-11-2006

Daar zit hij dan, de jongen met de engelenstem. De grote Amerikaanse verhalenverteller, met een stel enorme vleugels op zijn rug. Bedolven onder een berg opblaas kerstmannen, onder het mom it’s never too early for christmas. Hij wordt geflankeerd door maar liefst vijf blazers, zit zelf achter een vleugel. Inderdaad: veel noten vanavond en er vliegt letterlijk van alles in het rond, maar de kleine stem van Sufjan Stevens weet er met gemak bovenuit te komen.

Last Days Of Left Eye (documentaire 3DOC12, te zien op het IDFA)
Deze documentaire is veel meer dan de laatste dertig dagen in het leven van TLC-ster Lisa “Left Eye” Lopes, waarin ze zich terugtrekt op Honduras om zichzelf te vinden. Het is een zorgvuldig opgebouwde thriller met een hoog tempo. De afloop weet je al, en toch komt hij als een verrassing.

Lily Allen @ Paradiso 10-11-2006
Het buikje van Lily Allen. Het is bijna onmogelijk om niet iets aardigs te zeggen over het buikje van Lily Allen. En over de lachkick halverwege het optreden, die duurde tot in ‘Smile’. En over haar band, ook al met een voltallige blazerssectie. Aan het begin was het nog wat weifelend, maar ze pakte de zaal toch met gemak in. Ik ging in elk geval met een dikke glimlach naar huis.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:


Brakes in de lift van Paradiso (17-11-2006)
Ik zit nog helemaal te stuiteren. Net terug van Paradiso waar ik rond de lunch met Brakes in de lift stond voor een korte sessie. Zanger Eamon had er vast een wijntje bij open getrokken. Gezellig. Als er ooit een band geboren is voor liftsessies, blijken dat Brakes te zijn. Nog nooit klonkt punk zo akoestisch (of akoestische muziek zo punk FTM). Ik zag al mijn professionalisme wegspoelen toen ik zei dat ik een grote fan was en of ik een verzoekje mocht doen: Heard About Your Band. En dat mocht! Afijn, mijn dag is goed. Die van jullie ook als de sessie ASAP op zender en net komt. Let maar op.

Made In Jamaica – Binnenkort op 3DOC12 (voor viewing met Pieter Franssen)
Ik heb niet veel met reggae. Toch met open ogen naar Made In Jamaica gekeken met de grote reggaekenner Pieter Franssen. Mooie clipachtige opnames afgewisseld met goede interviews. Lady Saw, Elephant Man en Bounty Killer waren zeer boeiend.

Samenstellen top 10 2006
Het wordt weer lijstentijd. Deze week mijn top 10 van 2006 samengesteld. Wat een fokking goed popjaar was het weer. Met pijn in mijn hart moest ik mijn absolute top 20 nog eens uitdunnen naar een top 10. Auw! Magic Numbers. Auw! El Pino & The Volunteers. Auw! Auw Auw! Wat een parels moisten er afvallen. Fijn om ze allemaal weer terug te luisteren.


DAVID GIBBS DRAAIT:

Larrikin Love – Freedom Spark (cd: Infectious)

Geen een slecht nummer. Komt niet vaak voor.

Brakes – The Beatific Visions (cd: Rough Trade)

Nog beter dan het debuut.

Jarvis Cocker – Jarvis (cd: Rough Trade)
Because it’s Jarvis!


NIELS POST DRAAIT:

... And You Will Know Us By The Trail Of Dead - So Divided (Interscope / Universal)
Vraag: Wat is dit? Het is goed...
Antwoord: Trail of Dead
Conclusie: Ik houd nog steeds van ze.

Jay Reatard - Blood Visions (In The Red / Konkurrent)
Is bezig aan zijn tweede ronde. Wat een plaat. Naar mijn weten beste punkplaat van het jaar. Als iemand een betere weet, houd ik me warm aanbevolen.

The Game - Doctor's Advocate (Geffen/Universal)
Zijn realiteit is niet de mijne. Hoeft ook niet. Maar zijn platen mag ik graag luisteren. Waardig opvolger van Documentary.