April 2006: Rust in Waterfront, onrust bij AMG

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven.

3VOOR12 blikt terug

April begon al goed met een hoax op 1 april: 3VOOR12/Paramaribo. 3VOOR12 bood nieuwsbrieflezers de kans om naar Paramaribo te vliegen vanwege een samenwerkingsverband tussen de Surinaamse radio omroep en 3VOOR12. Dat was natuurlijk gelogen.

Niet gelogen: in april komt naar buiten dat Pete Philly & Perquisite, C-Mon & Kypski en DJ Aardvarck van 15 tot 17 juni Nederland gaan vertegenwoordigen op het vooruitstrevende Sonar Festival. Er gaan meer Nederlandse artiesten naar het buitenland. Het Duitse Superstar label heeft grootse plannen met Watskeburt?! van de Jeugd van Tegenwoordig. Het label is volgens Superstar-medewerker Stefan Dabruck een mooie plek voor De Jeugd: "Het maakt echt niet uit of je Watskeburt?! wel of niet kan verstaan; het is vooral goede muziek. Daarom denk ik dat het internationaal kan aanslaan."

Succesvolle ontwikkelingen dus, minder geluk bij de redactie van muziektijdschrift Jazz. Die stapt immers ook op bij conglomeraat AMG, waar OOR ook is ondergebracht. Dat meldt Bert Huisjes, voormalig hoofdredacteur, aan 3VOOR12. Jazz freelancers kregen, net als vele OOR- en ex-Aloha-medewerkers geen geld. Huisjes over de directie: "Er was geen beweging in te krijgen."

De rust lijkt echter wél terug te keren aan het Waterfront. Eindelijk lijken voor het Rotterdamse poppodium zonniger tijden aan te breken. Met de gemeente werd in april overeengekomen dat het pand over een langere periode kan worden afgeschreven, waardoor de totale schuld van vierenhalve ton kan worden teruggebracht naar 27.000 euro. Nu er ook een nieuwe muziekopleiding in het pand gaat huizen lijkt de zon aan de Maas weer te gaan schijnen.

De wolken schuiven juist voor de zon voor The Gathering. De band denkt in september pas weer te kunnen touren. Het ene na het andere kuurtje kon niet verhelpen dat zangeres Anneke van Giersbergen in april moet thuisblijven en de tour in Nederland, Duitsland en Frankrijk niet kan voortzetten. "Strenge doktersvoorschriften: de stembanden moeten tot rust komen en de penicillinekuur moet afgemaakt worden," aldus de platenmaatschappij.

Misschien dat Urban Dance Squad hun optredens kan vervangen, want in april wordt ook bekendgemaakt dat de veteranenschuit op zomerfestivals zal gaan spelen. Ook een andere kist wordt opengetrokken: Claw Boys Claw kondigt een nieuw album aan. Terwijl de grijze haren zwart worden geverfd of worden afgeschoren, is in de grillige gebergten van Turkije een hacker op dreef. Want The Apers worden aangevallen door een Turkse hacker! De websites van punkband The Apers en hun label Stardumb Records waren in april voor een dag even onbereikbaar. Een hacker uit Turkije maakte zich meester van de sites en plaatste een bericht met verwijzingen naar de beruchte 'Mohammed-cartoons'. The-apers.com werd weer gewoon geopend, maar Kevin Aper is er wel van geschrokken: "Ik weet niet zoveel van internet, dus ik was bang dat alles weg was."

2006 was natuurlijk ook het jaar van het WK. In het kader daarvan was er weer veel te doen. De een doet zorgeloos een liftsessie voor 3VOOR12, de ander geeft graag toe aan een supermarktconcert. Zouden de meeste acts even slikken om in de C1000 te spelen onder de vlag van Dommelsch Supermarkt Concerten in de aanloop naar het WK, de studenten van de Fontys Rockacademie deinzen er niet voor terug. "Ik zie het als een prima schnabbel," aldus één van de studenten. Jammer genoeg bleek het resultaat van het Nederlands elftal op het WK ook niet meer dan een schnabbel.