Artiestenregeling wordt aangepast

Staatssecretaris Bos belooft beterschap

De gewraakte artiestenregeling zal waarschijnlijk nog voor de zomer worden aangepast voor amateurmuzikanten en semi-professionele artiesten. Dat is de uitkomst van het gesprek tussen vertegenwoordigers van Nederlandse poppodia en staatssecretaris Bos.
Voorafgaand aan het gesprek overhandigde Musicfrom.nl dinsdagmiddag namens popminnend Nederland een petitie aan staatssecretaris Bos van financiën, waarmee de acties tegen de door de popwereld verfoeide artiestenregeling een voorlopige climax bereikten.

Staatssecretaris Bos belooft beterschap

De door Musicfrom.nl en Winston Kingdom aangekondigde demonstratie tegen de artiestenregeling ging niet door. De organisatie kreeg geen vergunning van de gemeente omdat er al een demonstratie was aangekondigd. Desalniettemin kwamen toch zo'n honderd artiesten naar Den Haag. Staatssecretaris Bos van financiën nam een door bijna 15.000 mensen (14.596 om precies te zijn) ondersteunde emailpetitie in ontvangst. Daarna heeft had hij een gesprek met verschillende vertegenwoordigende poporganisaties. Onder andere Cor Schlosser van de Melkweg en Pierre Ballings van Paradiso. Zoals verwacht kondigde de staatssecretaris na het onderhoud een aantal wijzigingen in de artiestenregeling aan. De PvdA bevestigde eerder dat de staatssecretaris in zijn antwoord op de door de PvdA-er Dijselbloem gestelde kamervragen al had laten weten dat hij van plan is de regeling aan te passen. Amateurmusici die een gage ontvangen die de gemaakte onkosten niet of nauwelijks dekt, zullen niet meer als artiest worden aangemerkt en daardoor ook niet langer met de nieuwe Artiestenregeling van doen hebben. Voor binnen- en buitenlandse semi-professionele bands en artiesten gaat Bos een onkostenbedrag vaststellen. Als de gage dat bedrag niet overtreft, is het niet nodig een Kostenvergoedingsbeschikking aan te vragen bij de Belastingdienst. Hoe hoog het onkostenbedrag wordt, wilde Bos nog niet zeggen. De toezeggingen van de staatssecretaris zijn vooral positief voor kleine podia en niet-professionele muzikanten. Voor grote acts en grote buitenlandse orkesten wordt nog nagedacht over een aanpassing van de regeling. (bron: popinstituut.nl)