De Staat’s Make The Call is 3voor12 Song van het Jaar 2016

Nijmeegse band laat Radiohead en David Bowie achter zich

Redactie 3voor12 ,

Het is ze gelukt! Na de 3voor12 Award heeft De Staat ook de Song van het Jaar gegrepen! De Nijmeegse band bekroont een waanzinnig jaar met de belangrijkste eer die ze kunnen krijgen, de publieksprijs voor het allerbeste liedje van het jaar.

1. De Staat - Make The Call (Leave It All)
Dat het een goed jaar was voor De Staat kan niemand ontgaan zijn. Neem alleen al hun dubbelslag op Pinkpop: na een super geslaagde show op vrijdag werd de band dringend verzocht te blijven hangen om een dag later Ghost te vervangen. Opnieuw eindigde de show in een draaikolk van mensen en gingen alle handen op elkaar voor de Nijmegenaren. De basis onder het jaar was het vijfde album O, waarmee De Staat een verrassend grote stap richting het grote publiek maakte. Het was single Make The Call (Leave It All) dat de brug sloeg naar de 3FM luisteraar, een nummer dat zo poppy is dat de band zelf zich afvroeg of dat ‘eigenlijk wel kon’. Jazeker kan dat, al was het maar door die heerlijke weirde break in het midden, die typisch anti-cool De Staat is. Nee, de rek is er nog niet uit bij de meest prominente alternatieve rockband van Nederland. 


2. Radiohead - Burn The Witch
Misschien wel de grootste verrassing wat ons betreft is de terugkeer van Radiohead naar de top van de tijd. Natuurlijk, aan het rumoer rond de twee HMH-shows en de Best Kept Secret-aankondiging was wel te merken dat de status van de band nog altijd immens groot is, maar Radiohead was de laatste tien jaar toch niet echt een singles-band. Maar Burn The Witch, die bijtende politieke song op dat verder hele persoonlijke album, met dat waanzinnige strijkers-arrangement, dook toch in heel, heel veel lijstjes op.


3. David Bowie - Lazarus
De muziekwereld was verbijsterd, begin januari. Wat een waanzinnige manier om afscheid te nemen. Want ja, dat Bowie terugblikte op zijn leven en carrière, daar hoefde je geen interpretatiewonder voor te zijn, maar dat de dood hem zo op de hielen zat wisten we natuurlijk niet. En jullie hebben Bowie niet alleen uit piëteit omhoog gestemd, maar ook omdat Lazarus daadwerkelijk een spannend kunststukje is, waarin strijd en berusting hand in hand gaan.

4. Broederliefde - Jungle
‘Zijn we nu eigenlijk doorgebroken?’ Dat vroegen de jongens van Broederliefde elkaar bij elke mijlpaal die ze de afgelopen jaren haalden. Het antwoord kan nu eindelijk zijn: ja, nu zijn jullie echt doorgebroken. Broederliefde bepaalde de sound van de Nederlandse hiphop, gebruikte slim een vleugje tropical house en laat de jongens EN de meisjes dansen in de club. De Nederlandse oorwurm van het jaar.

5. Red Hot Chili Peppers - Dark Necessities
DangerMouse flikt het weer: al meerdere keren hielp hij artiesten met een lange carrière aan nieuw elan. Na The Black Keys, Jack White en Damon Albarn deed hij het nu met de Peppers. Na een paar vermoeide jaren klinken die weer fris dankzij de disco claps en de piano van Danger Mouse. Anthony Kiedis loofde de producer voor zijn “super-moderne” ideeën, maar zei dat hij in de studio ook geregeld een akoestische gitaar pakt om een liedje tot in de kern terug te brengen. 

6. Bazart – Goud
Niet alleen hiphop kan in het Nederlands voor grote successen zorgen in 2016, zo bewijzen de Vlamingen van Bazart met de gigantische indie-elektronicahit ‘Goud’. Een loom en oh zo sexy geluid, een onweerstaanbare hook: ‘Oh, liever snel naar de hel dan traag naar de hemel.’ In België zorgen ze al een tijdje voor de nodige opschudding, maar in 2016 zette Bazart ook grote stappen in Nederland.

7. Rag‘N’Bone Man – Human
Meer dan 300 keer gedraaid op 3FM in 2016, ‘Human’ was niet van de radio te slaan dit jaar. Gek is dat niet. De in eerste opzicht ongebruikelijke mix van blues en elektronica licht lekker in het gehoor, de stem van Rory Graham is diep, kraakhelder en ijzersterk. Voeg daar een retecatchy refrein aan en je hebt een van de absolute oorwurmen van het jaar.

8. Editors – All The Kings
De headlineshow op Best Kept Secret bewees het maar weer: Editors is één van de grootste bands op aarde. En of ze nu een gitaarplaat maken, of zoals op het vijfde studio-album In Dream een meer elektronisch geluid opzoeken, het blijft groots en meeslepend. All The Kings is een enerverend, bombastisch nummer en de haast lieflijke break in het slot is wonderschoon.


9. Broederliefde ft. Frenna – Ik Was Al Binnen
Hard Work Pays Off 2 betekent de definitieve doorbraak van Broederliefde. De eerste single slaat in als een bom. Een onweerstaanbaar dansbare beat van Jimmy Huru en een hilarisch en vlijmscherp verhaal van de Rotterdamse rappers. Heel hun salaris verspillen in de club, daar hoeft Broederliefde wellicht niet meer bang voor te zijn, en terecht. Hard Work Pays Off, indeed.

10. Sevn Alias ft. BKO & Jason Futuristic & Jairzinho – Gass
Nog zo’n Nederlandse rapper die sinds dit jaar niet weg te denken is uit het muzieklandschap. Sevn Alias zette met Trap Grammy de stap naar de top, en ‘Gass’ werd één van de grootste clubanthems van het jaar. Sevn Alias gaat heel 2016 al hard, maar het hardst gaat de aanvoerder van Rotterdam Airlines op ‘Gass.’ Pull up, linkerbaan.

11. Chef’Special – Amigo
De Haarlemse formatie toerde met Twenty One Pilots langs de grootste zalen van Amerika en dat grootse hoor je terug in Amigo. Dat het nummer zo hoog in deze lijst is terecht gekomen, is niet zo vreemd. Sinds de release in augustus hoorde je ‘Amigo’ zo’n 400 keer op 3FM. 400 keer. In 5 maanden. Je hoorde Chef’Special dit najaar meer dan 2 keer per dag daar voorbij komen. Niet te missen dus.

12. Frenna ft. Emms & Jonna Fraser – My Love
Over clubanthems gesproken. Iedereen gaat het hardst op Sevn’s Gass, maar in de clubs wordt op Frenna’s My Love het meest geschuurd. Het is de gouden driehoek van Frenna, Broederliefde’s Emms en Jonna Fraser die verantwoordelijk is voor de exponent van wat dé sound van 2016 is.


13. Justin Timberlake – Can’t Stop The Feeling
‘Wat Pharell kan, kan ik ook.’ Zoiets zou Justin Timberlake gedacht hebben toen hij benaderd werd om een nummer voor de soundtrack van de animatiefilm Trolls te maken. En een hit werd het. De haast perfecte popsong bracht Timberlake definitief terug in de hoogste charts en Can’t Stop The Feeling is meteen z’n meest gestreamde track ooit. In de Song van het Jaar betekent de 13e plaats de hoogste notering voor Timberlake sinds Sexyback (8e in 2003


14. Oscar & The Wolf – The Game
De synthpop van Max Colombie en consorten breidde zich deze zomer flink uit toen ‘The Game’ uitkwam. Want wat klinkt The Game Yeezus-achtig met die futuristische beats onder de zwoele stem van Colombie. De larger-than-life-sound­ past ze als gegoten nu de band in eigen land de sportpaleizen uitverkoopt en bij ons inmiddels ook met gemak de bijlmerbierhal vol krijgt. Een nieuw album staat op stapel voor 2017, dus schrijf ze maar vast op: Oscar and the Wolf zien we volgend jaar weer op een hoge plek terug in deze lijst.

15. Kensington - Sorry
Drie keer op rij in de top 5, daar moest toch wel een vierde keer bij komen, toch? Helaas stemden iets te weinig fansingtons om de unieke prestatie van vorig jaar nog iets specialer te maken. Niet dat de band aan records te klagen heeft, net na een uitverkochte reeks Ziggo Domes en een nóg grotere reeks voor 2017. En volgend jaar is er vast weer een nieuwe single die mee kan dingen naar Song van het Jaar.


16 Kensington - Do I Ever
Misschien heeft Kensington gewoon net iets te veel met zichzelf geconcurreerd dit jaar: hoewel ze lang niet de hoogst genoteerde Nederlanders zijn in de lijst, staan ze dit jaar namelijk wel met twee keer zo veel nummers in de top twintig als vorig jaar. De fansingtons hadden blijkbaar geen duidelijke favoriet en stemden dus zowel op Sorry als op Do I Ever, waarbij deze laatste net het onderspit delfde. 

17 HAEVN - Bright Lights
Hoewel Finding Out More uit 2015 vaker op de radio is gedraaid dan Bright Lights, klimt HAEVN vier plaatsen ten opzichte van vorig jaar. En als je twee jaar achter elkaar in de hoogste regionen van de Song van het Jaar verkiezing meedraait, dan hoor je er echt bij. Dat blijkt: in september 2015 kon je ze nog in een klein Popronde-zaaltje zien, nu is hun Carré-show in april 2017 al helemaal uitverkocht.

18 SFB ft. Broederliefde & Ronnie Flex - Nu Sta Je Hier
Iedereen deed het met iedereen in de Nederlandse hiphop dit jaar en dat werkte als een malle. Want wie had in het begin van het jaar kunnen denken dat van deze drie artiesten Ronnie Flex het meest dankbaar mag zijn met een plek als dit.

19 Twenty One Pilots - Stressed Out
Je zou het bijna vergeten, nu de laatste maanden Heathens zo’n beetje elk uur langskomt op 3FM, maar Stressed Out blijft de grootste hit van Twenty One Pilots. Oorspronkelijk al van vorig jaar, maar omdat ze pas in 2016 echt goed doorbraken toch oogluikend toegestaan. En terecht, zo blijkt dus.

20 Jonna Fraser ft. Broederliefde - Do Or Die
Als je album op nummer één binnenkomt, kun je inderdaad wel spreken van een Blessed jaar. Ook voor Jonna bleek de combo met Broederliefde een groot succes, dus we hopen stiekem dat hij de mystery guest is op hun NYE-feest, zodat ze samen die champagne kunnen poppen.

De Top 100 van de Song van het Jaar 2016
1. De Staat - Make The Call (Leave It All)
2. Radiohead - Burn The Witch
3. David Bowie - Lazarus
4. Broederliefde - Jungle
5. Red Hot Chili Peppers - Dark Necessities
6. Bazart – Goud
7. Rag‘N’Bone Man – Human
8. Editors – All The Kings
9. Broederliefde ft. Frenna – Ik Was Al Binnen
10. Sevn Alias ft. BKO & Jason Futuristic & Jairzinho – Gass
11. Chef’Special – Amigo
12. Frenna ft. Emms & Jonna Fraser – My Love
13. Justin Timberlake – Can’t Stop The Feeling
14. Oscar & The Wolf – The Game
15. Kensington - Sorry
16 Kensington - Do I Ever
17. HAEVN - Bright Lights
18 SFB ft. Broederliefde & Ronnie Flex - Nu Sta Je Hier
19 Twenty One Pilots - Stressed Out
20. Jonna Fraser ft. Broederliefde - Do Or Die
21. The Weeknd ft. Daft Punk - Starboy
22. Kings Of Leon - Waste A Moment
23. Leonard Cohen - You Want It Darker
24. Ronnie Flex - Plek Als Dit
25. Nick Cave & The Bad Seeds - Jesus Alone
26. Bastille - Good Grief
27. Indian Askin - Really Wanna Tell You
28. Bruno Mars - 24K Magic
29. Twenty One Pilots - Heathens
30. Douwe Bob - Slow Down
31. Eefje De Visser - Scheef
32. Nothing But Thieves - Trip Switch
33. The Last Shadow Puppets - Aviation
34. Justin Bieber - Love Yourself
35. Coldplay ft. Beyonce - Hymn For The Weekend
36. Drake ft. Wizkid & Kyla - One Dance
37. Lucky Fonz III - Linde Met Een E
38. The XX - On Hold
39. Chainsmokers ft. Halsey - Closer
40. Sevn Alias - Kifesh
41. Dua Lipa - Be The One
42. Bon Iver - 33 "GOD"
43. Typhoon - Niet Weglopen
44. Bewilder - Forza (It is)
45. The Last Shadow Puppets - Bad Habits
46. Michael Kiwanuka - Love & Hate
47. Green Day - Revolution Radio
48. Thijs Boontjes Dans- En Showorkest - Alleen Naar De Kermis
49. A Tribe Called Quest - We The People
50. Rondé - Why Do You Care
51. Beyonce ft. Kendrick Lamar – Freedom
52. Green Day - Bang Bang
53. Mr. Polska & Ronnie Flex – Niemand
54. Sia - Cheap Thrills
55. Jett Rebel - Lucky Boy
56. Beyonce - Formation
57. Anderson .Paak ft. TI - Come Down
58. Anderson .Paak ft. Schoolboy Q - Am I Wrong
59. Major Lazer ft. Justin Bieber & MØ - Cold Water
60. Bokoesam - Jij & Ik
61. Drake ft. Rihanna - Too Good
62. War On Drugs - Touch Of Grey
63. DJ Snake ft. Justin Bieber - Let Me Love You
64. Lukas Graham - 7 Years
65. Lucas Hamming - Fool
66. PJ Harvey - The Community Of Hope
67. Beck - Wow
68. Whitney - No Woman
69. Mumford & Sons ft. Baaba Maal - There Will Be Time
70. James Bay - Best Fake Smile
71. VANT - Parking Lot
72. Tom Odell - Magnetised
73. Biffy Clyro - Wolves Of Winter
74. Rihanna ft. Drake - Work
75. Blaudzun - Between A Kiss And A Sorry Goodbye
76. Lil Kleine - Niet Omdat Het Moet
77. Dazzled Sticks - Dans
78. Wilco - If I Ever Was A Child
79. Murda ft. Ronnie Flex - Niet Zo
80. Sue The Night - The World Below
81. Dotan - Shadow Wind
82. SFB - Strangers
83. John Coffey - No House For Thee
84. Alex Vargas - Shackled Up
​85. Black Honey - Hello Today
86. Desiigner - Panda
87. DNCE - Cake By The Ocean
88. Flume ft. Kai - Never Be Like You
89. Bastille - Send Them Off!
90. Roosevelt - Fever
91. Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love
92. GLOWINTHEDARK x SFB ft. Philly Moré - Dansen Op Labanta
93. SBMG - Dansen
94. CHO - Popalik
95. Sia ft. Kendrick Lamar - The Greatest
96. Radio Eliza - Kids
97. Frank Ocean ft. Beyonce - Pink + White
98. Blossoms - Charlemagne
99. Warhaus - The Good Lie
100. Mozes & The Firstborn - Crybaby