Exploitant Waterfront licht gemeente Rotterdam op voor miljoenen

Aannemersbedrijf peutert miljoenen los bij de gemeente

Flip Kloet ,

Het bedrijf ASG-Kan Holding lichtte de gemeente voor miljoenen euro's op met een verbouwing van het voormalige poppodium WaterFront. Momenteel wordt het gebouw geëxploiteerd door Social Underground Rotterdam. Het pand aan de boompjeskade is voorzien van twee podia, repetitieruimtes en een café. WaterFront levert al jarenlang problemen op binnen de gemeente. Na faillissementen, overnames en leegstand werd het vanaf 2014 weer in gebruik genomen door Social Underground Rotterdam.

Wethouder Ronald Schneider van Stedelijke Ontwikkeling en Integratie kreeg begin dit jaar het signaal dat er misstanden waren. De nieuwe huurder ASG-Kan Holding, die sinds 2014 het pand huurt, vond dat er verbouwd moest worden voordat hij het in gebruik kon nemen. 

Het plan werd goedgekeurd en de exploitatant nam een aannemer in dienst. Opvallend genoeg het bedrijf van de vader van de exploitant. De gemeente gaf in eerste instantie 2,1 miljoen euro aan opdrachten uit, maar ontving uiteindelijk facturen die goed waren voor een totaalbedrag van 8,8 miljoen.

Nog opvallender is dat het pand in de tussentijd wel gewoon gebruikt werd. Uiteindelijk heeft de gemeente 7,7 miljoen euro uitbetaald. Huur is er volgens de gemeente nooit betaald in de afgelopen jaren.

Tijdens de raadsvergadering vertelt wethouder Schneider: "U kijkt mij verbaast aan. Nou, ik ben me werkelijk kapot geschrokken. Er zijn grove interne fouten gemaakt." Het lijkt erop dat de wethouder kan niet bouwen op zijn ambtenaren, maar onderzoek moet nog uitwijzen waar het precies fout is gegaan.

"Uiteindelijk zijn er werkzaamheden dubbel gefactureerd. Soms is er zelfs betaald voor werkzaamheden die niet verricht zijn. Ik heb ervoor gezorgd dat dat er sinds januari geen euro meer naar het pand en de aannemer is gegaan," vertelt de wethouder.

Vrijdag publiceert de gemeente een groot onderzoeksrapport dat in kaart moet brengen waar het precies mis is gegaan. De wethouder belooft de onderste steen boven te halen en beraadt zich over juridische stappen tegen de huurder en aannemer.

"Ik zal alle juridische registers richting de verhuurder en aannemer opentrekken om het geld terug te vorderen. Laat dat duidelijk zijn. Ook komt er een extern forensisch onderzoek waarbij we moeten kijken of er strafbare feiten gepleegd zijn. Maar ook is de doorlichting van de afdeling vastgoed belangrijk. We moeten uitzoeken hoe de verantwoordelijkheden daar liggen en waar het precies is mis gegaan," aldus de wethouder.

Bron: geluidfragment RTV Rijnmond