De grote 3voor12 festivalkalender van 2015

Waar wil je heen komend voorjaar/zomer?

Sjoerd Huismans ,

Steeds meer zomerfestivals komen met eerste namen en de voorverkoop voor onder meer Pinkpop en Lowlands staat op het punt van beginnen. Het aanbod van festivals lijkt elk jaar maar toe te nemen, maar goedkoper worden ze er niet op. Waar wil jij je zuurverdiende geld dit jaar aan uitgeven? Om het leven wat gemakkelijker te maken hierbij een chronologisch overzicht van wat er tot nu toe bekend is van de (grotere) festivals, als het gaat om line-up, voorverkoopdata etc. En je leert meteen hoe het er vorig jaar ook alweer was. Veel succes met de keuze(s)!

Indian Summer
Wanneer? 5 en 6 juni
Waar? Broek op Langedijk
Wat is er al bekend? Aankondigingen tot nu toe: Anouk, Kensington, Racoon, Jett Rebel, The Partysquad, Dotan, Alvaro & MC KC Jones, Memphis Maniacs, La Pegatina, Girls Love DJ’s, Dirtcaps, The Kik, Milky Chance, Sunday Sun, Roul And Doors, Bade en Rondé.
Wat kost het? Hoezee: Indian Summer heeft de ticketprijzen met een tientje verlaagd. Weekendticket mét camping zit nu op 75 euro, zonder camping betaal je 55, dagkaart vrijdag is 37,50 en zaterdag 42,50.
Hoe was het vorig jaar? De grote Duitse evenementenorganisator FKP Scorpio kocht Indian Summer in 2013 met het idee een festival tussen Pinkpop en Lowlands in te zetten (dit jaar vindt Indian Summer echter vóór Pinkpop plaats). Het festival zet in op enkele grote namen (Underworld, Lily Allen, Crystal Fighters) en voor de rest een nationale invulling.
Waarom wel? Gezellig en sfeervol festival in de kop van Noord-Holland (daar was inderdaad nog niet veel) met altijd wel een paar aansprekende headliners. Bovendien verhuist het festival dit jaar naar een nieuwe locatie (iets ten noorden van het meer in Langedijk) die meer gemak zou moeten bieden en beter bereikbaar zou moeten zijn. 
Waarom niet? Heel spannend is de line-up verder niet: de Nederlandse namen zijn toch een beetje de acts die je op elk festivalaffiche in den lande ziet.

Fortarock
Wanneer? 6 juni
Waar? Goffertpark Nijmegen
Wat is er al bekend? Slipknot! En nog een aantal andere grote hardrocknamen als Papa RoachLamb of God, Godsmack, en Epica.
Wat kost het? 72,50 euro.
Hoe was het vorig jaar? Volgens 3voor12 gelderland was het schuddebuikend goed. Dat moet ook wel met bands als Ghost, Anthrax, Iron Maiden en natúúrlijk Slayer!
Waarom wel? Fortarock staat elk jaar garant voor een of meerdere gigantische bands uit het hardrock/metal segment.
Waarom niet? Je hebt geen zwarte shirts, lang haar, legerkistjes of diploma in de bètawetenschappen. Of je gaat voor de obscuurdere dingen binnen het genre.

Pinkpop
Wanneer? 12 tot en met 14 juni.
Waar? Landgraaf
Wat is er al bekend? Pinkpop is zoals bekend aardig aan het knallen met grote artiesten Muse, Foo Fighters, Robbie Williams, Pharrell Williams en Faith No More. Benieuwd hoe de rest van de programmering ingevuld gaat worden. Tot nu toe bekend: Rise Against, Oscar & The Wolf en Dotan. Bear’s Den zegde helaas af. Inmiddels is tijdens de persconferentie het overgrote deel van het programma bekendgemaakt: onder meer Elbow, Faith No More, Avicii, George Ezra, Sam Smith en The Script werden toegevoegd, net als Frank Turner and the Sleeping Souls, Shaka Ponk, Gaz Coombes, Coasts, Lonely The Brave, Aurora, Causes, Twin Atlantic en Peace. 
Wat kost het? Een weekendkaart kost 180 euro en een dagkaart 95. De voorverkoop begint 28 februari.
Hoe was het vorig jaar? Pinkpop beleefde de beste editie in jaren met natuurlijk The Rolling Stones, maar ook Stromae en Arcade Fire, dat de weergoden trotseerde. Net als het publiek. Waarna Metallica een uur later toch wel mocht afsluiten. Een editie die onthouden gaat worden.
Waarom wel? Na een aantal relatief magere jaren lijkt Pinkpop, ook op basis van de aankondigingen tot nu toe, definitief weer op de goede weg.
Waarom niet? Je hebt The Black Eyed Peas altijd al een stomme band gevonden. Of je bent allergisch voor teken. Alle gekheid op een stokje: wat betreft beleving zijn er tegenwoordig leukere festivals om te zijn dan Pinkpop.

Best Kept Secret
Wanneer? 19, 20 en 21 juni
Waar? Safaripark Beekse Bergen (nabij Tilburg)
Wat is er al bekend? We hebben er even op moeten wachten, maar 3 februari kwam Best Kept Secret dan toch met de eerste worp van 53 namen waaronder Alt-J, The Libertines, Noel Gallagher, The Jesus & Mary Chain, Royal Blood, The Tallest Man on Earth, Death Cab For Cutie, Jonny Greenwood & The London Contemporary Orchestra. Daar kwam begin maart een serie namen bij, onder meer A$AP ROCKY, Ride en Temples. Ook Balthazar is erbij. 
Wat kost het? Vorig jaar kostte een weekendticket zonder camping 122,50 euro, een weekendticket met camping: 142,50 euro en een dagkaart 67,50 euro.
Hoe was het vorig jaar? Het nieuwe was er toen een beetje af, want twee jaar geleden maakte BKS een knallende entree in de Nederlandse festivalmarkt met headliners Sigur Rós, Arctic Monkeys en Damien Rice. Plus natuurlijk die legendarische Portishead-show. Maar vorig jaar beleefde het festival hoe dan ook een uitstekende follow-up met topconcerten van Larry Gus, Franz Ferdinand en Pixies.
Waarom wel? Voor de fijnproevers is die line-up weer helemaal goed. En verder is het een heerlijk gemoedelijk festival op een fraaie locatie aan een meer.
Waarom niet? Die namen voor Down the Rabbit Hole gezien? (hieronder) Die zijn toch ook een stuk veelbelovender dan vorig jaar. Concurrent Mojo gaat er dit jaar harder aan trekken, dat is zeker.  

Rock Werchter
Wanneer? 25 t/m 28 juni
Waar? Het Belgische dorpje Werchter
Wat is er al bekend? Foo Fighters, Muse en Pharrell zijn ook hier de allergrootste namen. Verder maakte Werchter al een heel pakket acts bekend waaronder Lenny Kravitz, Florence + The Machine, alt-J, The War On Drugs, Ben Howard, Kasabian en Royal Blood.
Wat kost het? Een combiticket heb je voor 226 euro, dagtickets kosten 95 euro.
Hoe was het vorig jaar? Werchter 2014 was precies wat je ervan verwachtte: knallen met grote namen. Vorig jaar waren dat onder meer Pearl Jam, Metallica, Arctic Monkeys en Kings of Leon.
Waarom wel? Al tijden is Rock Werchter hét Pinkpop-alternatief voor de Nederlandse festivalbezoeker. De line-up is grotendeels vergelijkbaar, maar toch is altijd duidelijk dat Werchter er nét wat meer geld in kan steken.
Waarom niet? Werchter is groot, massaal en net als op Pinkpop staat de beleving er niet centraal. Kaarten zijn bepaald niet goedkoop.

Concert at Sea
Wanneer? 26 en 27 juni
Waar? Brouwersdam, Zeeland
Wat is er al bekend? Lenny Kravitz en Counting Crows zijn de internationale uitschieters, verder bekende Nederlandse namen als Typhoon, Kensington, Racoon, Dotan, Rondé, Orange Skyline en – uiteraard – oprichter BLØF.
Wat kost het? De schade van een weekendkaart is 75 euro, een dagkaart heb je voor 45 euro. Daar moet je waarschijnlijk nog wel een slaapplek (vanaf 42,50 euro) bij regelen.
Waarom wel? Genieten van concerten op een prachtige locatie aan het strand. Bovendien is er naast muziek meer te beleven: zo nemen de mannen van NUHR de presentatie voor hun rekening, is er straattheater op het terrein en aandacht voor lekker – en Zeeuws – eten.
Waarom niet? De programmering is bepaald niet spannend te noemen.

Down the Rabbit Hole
Wanneer? 26 t/m 28 juni
Waar? Ewijk. Dat ligt bij Beuningen. En dat ligt bij Nijmegen.
Wat is er al bekend? Down The Rabbit Hole mikt dit jaar duidelijk op de vroege piek en gooide er alvast een beste reeks namen uit. O.a. Iggy Pop, FKA twigs en Flying Lotus werden bevestigd. Eerder kwam het festival al met o.a. Damien Rice, The War On Drugs, Alabama Shakes, Patti Smith en The Gaslamp Killer. Ook o.a. Ryan Adams, Seasick Steve, Other Lives, Roísín Murphy, Death From Above 1979, Blaudzun, Oscar and the Wolf, Clark en Ghostpoet zijn erbij.
Wat kost het? De voorverkoop is begonnen en een early bird-ticket heb je voor 99 euro. Daarna gaan de reguliere kaarten à 125 euro eruit.
Hoe was het vorig jaar? DTRH beleefde in 2014 de eerste editie en die was best geslaagd met uitstekende shows van Damon Albarn, Foals en Warpaint. En natuurlijk de prachtige locatie in de Groene Heuvels.
Waarom wel? Dat programma verloor het vorig jaar nog van dat van Best Kept Secret, maar dit jaar lijkt Down The Rabbit Hole er een flinke schep bovenop te doen (met ironisch genoeg twee toppers van BKS ’13 en ‘14, Damien Rice en The War On Drugs, als headliners)
Waarom niet? De doorgeschoten ‘hip je hopje’-marketing of de wel erg retro-paddosfeer die het festival uitstraalt.

Awakenings Festival
Wanneer? 27 en 28 juni
Waar? Spaarnwoude
Wat is er al bekend? De hele line-up, met technokanonnen als Adam Beyer, Ben Klock & Marcel Dettmann, Carl Craig, Job Jobse & Tom Trago, Ricardo Villalobos en Dave Clarke. Richie Hawtin, Joris Voorn en Speedy J hosten eigen stages.
Wat kost het? Een combi-ticket kost 82,50, de zaterdag 55 en de zondag 40 euro.
Hoe was het vorig jaar? Belangrijke, grote stap vorig jaar voor Awakenings Festival: voor het eerst duurde het festival twee dagen, met een iets minder drukke tweede dag. In totaal waren er niet minder dan 60.000 bezoekers uit vijftig landen, die een weekend lang de grote vissen binnen de techno voor hun kiezen kregen. 
Waarom wel? Een tweedaags Awakenings festival bleek een succes, en dit jaar zijn de namen absoluut niet minder. 
Waarom niet? Voor de allerspannendste nieuwe dj's ga je niet naar Awakenings. 

Pitch
Wanneer? 3 en 4 juli
Waar? Westergasfabriek, Amsterdam
Wat is er al bekend? James Blake, Rustie, Jamie XX, Jon Hopkins, Kaytranada, Simian Mobile Disco en Sirusmodeselektor. Eerder kwam via zelfbevestigingen en presale mails kwam al naar buiten dat Jungle, Evian Christ en James Holden naar Pitch komen. De laatste toevoegingen: o.a. Hot Chip, Sophie, Acid Arab, Clap! Clap!, Dekmantel Sound System.
Wat kost het? Een passe-partout kostte vorig jaar 85 euro, dagkaarten had je voor 47,50.
Hoe was het vorig jaar? Heel erg druk, maar dat zegt ook wel weer genoeg over het programma. Moderat zorgde voor een verkeersinfarct (logistiek had Pitch echt problemen), Caribou en Richie Hawtin maakten hun headlinerspots waar. En dan had je nog acts als FKA twigs en The Acid.
Waarom wel? Op het gebied van live gespeelde elektronische muziek biedt Pitch het beste van het beste.
Waarom niet? Het festival groeide vorig op het Westergasterrein nogal uit zijn voegen, met veel klachten over de drukte als gevolg. De organisatie heeft inmiddels echter bevestigd dat Pitch dit jaar teruggaat naar een kleiner formaat. Dit heeft wel gevolgen voor de line-up, dus voor mega-acts als Massive Attack moet je dit jaar ergens anders heen.

Welcome to the Village
Wanneer? 17 t/m 19 juli
Waar? Leeuwarden
Wat is er al bekend? Een paar nieuwe namen voor WTTV: Villagers en Circa Waves komen, net als The Pains Of Being Pure At Heart, Tourist LeMC, Rats On Rafts en Haagse talenten WOOT. Headliners als dEUS en Typhoon werden eerder al bevestigd. Plus trekkers als de Amerikaanse indieband The Growlers, de minimaal klassieke componist Hauschka en Nederlanders DeWolff, Alamo Race Track, Jacco Gardner en zZz. Meer namen: The Ex + Fendika, Wallace Vanborn, Yuko Yuko, The Homesick, Yawns, Paulusma, Ben Miller Band en Myles Sanko. Ook het podium i.s.m Subbacultcha ziet er goed uit: naast The Growlers treden Tijuana Panthers, Cherry Glazerr, Mountain States, Jerry Paper en The Homesick er op.
Wat kost het? Een weekendticket heb je voor 85 euro, dagkaarten kosten 40 euro.
Hoe was het vorig jaar? Met meer dan zesduizend bezoekers was de tweede editie van WTTV een succes. Hetzelfde geldt voor de verslaggeving van 3voor12 friesland, voor wie dit de grootste productie tot nu toe was. Vooral de thuiswedstrijd van Thomas Azier scoorde goed, net als de optredens van De Staat en Coely.
Waarom wel? Gezellig kleinschalig festival op een mooie plek (De Groene Ster) net buiten Leeuwarden. Bovendien kun je voorlopig zelf invloed uitoefenen op de line-up door middel van De Grote Suggestielijst.
Waarom niet? Dit soort kleinschalige indiefestivals op fraaie locaties schieten natuurlijk als paddenstoelen uit de grond. Het is wachten op meer aankondigingen tot vergelijken echt mogelijk is.

Woo Hah!
Wanneer? 4 juli
Waar? 013, Tilburg
Wat is er al bekend? Hiphopliefhebbers opgelet: Woo Hah! komt met grote internationale rappers als Big SeanRun The Jewels (Killer Mike en El-P), Joey Bada$$ en Travi$ Scott, plus de veteranen van Cypress Hill. Ook onder meer Freddie Gibbs, Vince Staples, Jameszoo X James Pants en Fresku zijn van de partij. De laatste toevoegingen: The Underachievers, GANZ, Winne x Feis x Ecktuh, Ecktuh, Tourist LeMC en Freez & A.R.T.
Wat kost het? 30 euro.
Hoe was het vorig jaar? In 2014 was Woo Hah! er voor de eerste keer en het festival heeft zichzelf toen meteen op de kaart gezet met onder meer een show van Typhoon die we nog niet vergeten zijn, undergroundkoning Danny Brown en iconen Method Man en Redman.
Waarom wel? Dit jaar belooft het net zo tof te worden.
Waarom niet? Ook in de hiphop is er steeds meer aanbod, dit jaar onder meer weer van Appelsap en een tweede editie van Encore.

North Sea Jazz
Wanneer? 10, 11 en 12 juli
Waar? Ahoy Rotterdam
Wat is er al bekend? Veel grote namen. Het onwaarschijnlijke duo Tony Bennett & Lady Gaga komt jazzklassiekers uitvoeren, Lionel Richie is van de partij en verder o.a. Chick Corea & Herbie Hancock, Alabama Shakes, Benjamin Clementine, Hozier, Beth Hart, Paolo Nutini, Joshua Redman & The Bad Plus, Kurt Elling en Laura Mvulu & Metropole Orkest.
Wat kost het? Niet al te weinig, dat is ook bekend. Als je er snel bij bent (voor zondag) kun je een early bird 3 dagen-ticket kopen voor 190 euro. Maar daar zitten dan weer niet de ‘plusconcerten’ (nu Melody Gardot, Chick Corea & Herbie Hancock) bij inbegrepen.
Hoe was het vorig jaar? Een uitstekende editie, vond onder meer het NRC: “Het regent favoriete momenten in een bomvol muziekweekend op North Sea Jazz in Rotterdam. Het muziekpalet dat het grote indoorfestival in en rond Ahoy presenteerde met pop, jazz en aanverwante stijlen, concerten in dertien zalen en dj’s op het dak, was weer ongekend veelkleurig en van een hoog niveau.”
Waarom wel? Het grootste jazzfestival van Nederland met ook veel pop, hiphop en aanverwante stijlen. Voor iedereen wat wils en vaak dé kans om de groten der aarde aan het werk te zien.
Waarom niet? Tot de groten der aarde behoort ook Lionel Richie. En zoals gezegd: goedkoop is het niet, zeker niet als je ook naar de plusconcerten wil. 

Zwarte Cross
Wanneer? 24 t/m 26 juli
Waar? Lichtenvoorde, diep in de Achterhoek
Wat is er al bekend? Anouk, Fiddler’s Green, Leeways, John Coffey. En ja hoor, ook rap (Jack Parow) en dance (o.a. Mike Mago, Joost van Bellen en Billy the K(l)it) mogen tegenwoordig.
Wat kost het? Een campingkaart kost 125 euro, dagkaarten gaan eruit voor 30.
Hoe was het vorig jaar? 3voor12 gelderland deed verslag van de Zwarte Cross en het was weer een “bizarre mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en veel gekte en spektakel”. De hoogtepunten? Tamikrest, King Dalton en Birth of Joy.
Waarom wel? Zwarte Cross weet zich elk jaar weer te verbreden. Het is allang geen uit de hand gelopen motorcrossfeestje in de Achterhoek meer. De prijs is nog altijd schappelijk.
Waarom niet? Mocht je echt niks met rock, motoren of de Achterhoek hebben, dan is het waarschijnlijk nog steeds niet echt je ding.

Dekmantel Festival
Wanneer? 30 juli t/m 2 augustus
Waar? Amsterdamse Bos, met openingsavond donderdag in Muziekgebouw aan 't IJ
Wat is er al bekend? De eerste worp namen liegt er niet om, met o.a. Marcel Dettmann, Squarepusher, Roy Ayers, Manuel Göttsching, Four Tet, Ricardo Villalobos en liveshow van o.a. Autrechre, Actress, Machinedrum en Carl Craig. Dekmantel Festival breidt wederom uit. Van schaalvergroting was vorig jaar op ook al sprake met een extra (vijfde) podium, een camping en een verdubbeling naar 10.000 bezoekers per dag. Ook het nachtprogramma is inmiddels bekendgemaakt: o.a. DJ Harvey, Derrick May, Omar S en Surgeon draaien 's nachts in de Melkweg.
Wat kost het? Een passe-partout kost je 123 euro, een dagkaart heb je voor rond de 48 euro. Voor het (losse) nachprogramma zitten die prijzen op respectievelijk 64 en 27 euro. De eventuele camping kost je 42 euro. 
Hoe was het vorig jaar? De afgelopen twee jaar ontstond er een behoorlijke run op de kaarten en boden bezoekers zelfs hun maagdelijkheid aan in ruil voor een kaartje. Nina Kraviz bracht warme techno naar het Amsterdamse bos (waar het ook erg warm was), waar Daphni de spanning opzocht, de Detroit-veteranen van Three Chairs het publiek vijf uur lang vermaakten en Nicolas Jaar zich weer de de meester van de zuinige beats toonde.
Waarom wel? De line-up is weer bizar goed en breed, de extra festivaldag getuigt ook van gezonde ambitie, het nachtprogramma is uitgebreid en de locatie is top
Waarom niet? Iets met ‘bewezen prestaties geven geen garantie voor de toekomst’, of zo.

Appelsap
Wanneer? 8 augustus
Waar? Vanwege de renovatie van het Oosterpark zal Appelsap dit jaar voor het eerst in het Flevopark plaatsvinden.
Wat is er al bekend? Onder meer Mobb Deep, New Wave en Skepta komen naar Appelsap.
Wat kost het? Tickets gingen er vorig jaar in de voorverkoop voor 29 euro uit en aan de deur voor 35 euro.
Hoe was het vorig jaar? De liefhebber van vernieuwende hiphop zat vorig jaar weer goed. Met namen als Action Bronson en Travi$ Scott, aangevuld met de Nederlandse top (o.a. Typhoon, De Jeugd). Met name de explosieve show van Travi$ Scott en de technische kunsten van DJ EZ staan nog in het geheugen gegrift.
Waarom wel? Allereerst de geweldige sfeer. Appelsap trekt een unieke mix van Bijlmer en hip Amsterdam. Echt een festival om te hangen met je vrienden. En er zijn altijd wel shows zoals die van Scott of Waka Flocka Flame die je – om wat voor reden dan ook – onthoudt.
Waarom niet? Het programma was vorig jaar niet het sterkste ooit en de concurrentie lijkt alleen maar toe te nemen. In het Oosterpark had het festival al problemen met klagende buurtbewoners, en dat lijkt in het Flevopark niet beter te worden. Laatste stand van zaken: het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Oost adviseert de burgemeester om het festival Appelsap toch naar het Flevopark te verplaatsen.

Lowlands
Wanneer? 21, 22 en 23 augustus
Waar? Biddinghuizen
Wat is er al bekend? Interpol, Tame Impala, SBTRKT, Viet Cong en meer. Eerder kwam Lowlands al met een eerste worp namen waaronder The Chemical Brothers, Ben Howard, Caribou, Passenger, Four Tet, Enter Shikari en José Gonzalez. De laatste worp: o.a. Paolo Nutini, Tove Lo, Patrick Watson en Shamir.
Wat kost het? Tickets blijven op dezelfde prijs als vorig jaar: 195 euro. De voorverkoop begint 7 februari om 11 uur.
Hoe was het vorig jaar? Om Lowlands is altijd wel wat te doen, op voorhand was er dan ook veel kritiek aan het adres van Eric van Eerdenburg op het programma. Bovendien duurde het voor het eerst sinds jaren even eer het festival uitverkocht. De festivaldirecteur ontkende na afloop dat de formule sleets was geraakt. 3voor12 concludeerde: Lowlands is nog steeds de koning, alleen niet meer in het land der blinden.
Waarom wel? Achteraf was 2014 gewoon weer een succesvolle editie. Het festival was weer uitverkocht, en de headliners deden het vrijwel allemaal goed bij het publiek. Niks aan de hand met Lowlands, eigenlijk.
Waarom niet? Steeds meer festivals, steeds meer keus, steeds meer concurrentie voor Lowlands. Het wordt voor Lowlands steeds uitdagender om met het scherpst mogelijke programma te komen. 

Voltt Loves Summer
Wanneer? 29 augustus 2015
Waar? NDSM-werf, Amsterdam
Wat is er al bekend? O.a. Adam Beyer, Alan Fitzpatrick, Bart Skils, Cinnaman, Funkineven, Leon Vynehall, Loco Dice, Mano Le Tough, Objekt, Patrice Baumel en Scuba zullen er voor zorgen dat dit weer een fijn technofeestje wordt. 
Wat kost het? 42,50 euro. 
Hoe was het vorig jaar? 20.000 man waren weer op de been voor een dwarsdoorsnee van huidige techno-aanbod met onder meer Richie Hawtin, Tiga en Mano Le Tough. Ondanks de moordende concurrentie op de dancemarkt blijkt Voltt nog altijd een urgent festival te zijn.
Waarom wel? Alweer de tiende editie van Voltt Loves Summer. Vorig jaar concludeerden we dat het festival en techno als geheel nog altijd in de lift zitten.
Waarom niet? Het programma was vorig jaar niet zo cutting-edge meer als dat van sommige concurrenten. Maar goed, die acts kan Voltt ook naar hun nieuwe locatie sturen: een loods aan de Basisweg in Sloterdijk.

Amsterdam Woods
Wanneer? 29 en 30 augustus
Waar? Amsterdamse Bos
Wat is er al bekend? Dit nieuwe meerdaagse festival in het Amsterdamse Bos pakt uit met onder meer The Veils, I Am Kloot en Josef Salvat, en een hoop Nederlandse helden als Alamo Race Track, Kovacs, Mister & Mississippi, Afterpartees en Palio Superspeed Donkey.
Wat kost het? Weekendtickets voor Early Birds en CJP pashouders zijn €65, reguliere weekendtickets zijn €70, waarbij alle weekendbezoekers de vrijdagavond cadeau krijgen. De dagtickets voor de vrijdag zijn €20, zaterdag en zondag €37,50 en gaan later pas in de verkoop.
Waarom wel? Fris nieuw festival op een mooie locatie, bovendien is er naast de optredens nog meer te beleven: muziekdocu's (geprogrammeerd door IDFA en de Melkweg) en culinaire hoogtepuntjes onder de bomen van het bos.
Waarom niet? De muziekprogrammering mag er nog wel een paar flinke klappers bij hebben.

Encore Festival
Wanneer? 30 augustus 2015
Waar? NDSM-werf, Amsterdam
Wat is er al bekend? Toffe eerste namen hoor: o.a. Rae Sremmurd, DJ Mustard, Cho, Mr. Carmack, Iamnobodi, Pell en Sevdaliza. 
Wat kost het? Net als vorig jaar 35 euro
Hoe was het vorig jaar? Op de eerste editie toonde Encore (een afgeleide van de succesvolle clubavond in de Melkweg) zich een waardig opvolger van beatsfestival Lockdown. Door internationale hippe rappers als Vic Mensa en Ty Dolla $ign, grote namen als Pusha T en Kid Ink slaagde Encore er meteen in een blijvende indruk te maken.
Waarom wel? Een gemoedelijke sfeer, lekker eten en een programmering van rappers die nu happening zijn.
Waarom niet? Encore vist min of meer in dezelfde vijver als Appelsap, dus voor velen zal het afwachten zijn wie met het allerscherpste programma komt. Net als vorig jaar is het op de NDSM-werf en de dag na Voltt, waardoor het soms een beetje teveel een verhuurschuur is (de Voltt-stickers hingen er nog vorig jaar.)

Into The Great Wide Open
Wanneer? 4 tot en met 6 september
Waar? Vlieland
Wat is er al bekend? Tja. Niks…
Wat kost het? 135 euro, maar dat maakt eigenlijk al niet meer uit. Hoewel er dus nog niets van de line-up bekend is, verkocht ITGWO weer in no-time uit.
Hoe was het vorig jaar? Het is inmiddels geen verrassing meer: een zeer gemütliche sfeer gecombineerd met het beste uit de Nederlandse pop, een aantal buitenlandse acts uit de middencategorie en sterren uit de hoek van de wereldmuziek. Met wel enkele spannende verrassingen als Fuck Buttons of Neneh Cherry nieuwe stijl. Typhoon gaf waarschijnlijk de beste show van zijn overvolle festivalzomer.
Waarom wel? De ITGWO-formule blijkt elk jaar een succes te zijn. Als je gaat voor een kleinschalig, mellow festival met een superieure sfeer, dan is dit het feestje waar je moet zijn. Maar daar ben je waarschijnlijk al te laat voor.
Waarom niet? Als je gaat voor nachtenlang keihard sneuvelen op een festival, dan is dit absoluut niet waar je heen moet. Hoewel de Bolder best leuk kan zijn.

Incubate 2015
Wanneer? 14 t/m 20 september
Waar? Tilburg
Wat is er al bekend? Inmiddels zijn 25 namen bekend waaronder Factory FloorPC WorshipEmpyrium, Merzbow en Converge. 
Wat kost het? Een passe-partout kost je 115 euro, de dagkaarten zijn nog niet in de verkoop. 
Hoe was het vorig jaar? 3voor12 tilburg was erbij en zag weer vooral een spannend festival met veel hoogtepunten en weinig tegenvallers. De redactie was het eens over één absoluut hoogtepunt: 65daysofstatic. “De Britten imponeerden in de MIDI waar met de nodige trillingen de voorstelling een ware 4D-beleving werd.”
Waarom wel? Incubate is hét cutting-edge festival voor de muziekliefhebber waarvoor het allemaal wel een onsje bijzonderder mag.
Waarom niet? Voor velen zal het dus ook een onsje te piepknor zijn.