Dinand Woesthoff: "Rockmuziek heeft geen boodschap meer"

Geen afscheidsconcert van Kane, wel nieuw solomateriaal

Timo Pisart ,

Als Dinand Woesthoff één boodschap had als co-host van 3voor12 Radio, dan was het deze: "Rockmuziek van tegenwoordig mist een boodschap en heeft niets meer te vertellen." De ex-frontman van Kane toonde smaakvolle muziekkeuzes en vertelde tussendoor dat er géén afscheidsconcert komt van Kane en wél nieuw solomateriaal. "We mogen ons wel wat vaker uitspreken voor iets waar we voor staan."

"Popmuziek is licht vermaak, rockmuziek en alternatieve muziek moeten iets te vertellen hebben. Dat is waar het vaak misgaat tegenwoordig: rockmuziek staat nergens meer voor." Aan het woord is Dinand Woesthoff, die drie uur lang 3voor12 Radio presenteerde met Roosmarijn Reijmer. Hij verkondigde dat je ongeacht meningen van de buitenwereld jezelf moet zijn en je kop boven het maaiveld moet steken, ook in dat middelmaat-vierende Nederland, ageerde tegen de social media-reacties op verdronken bootvluchtelingen ("we zijn onszelf op internet voorbij aan het slaan") en vertelde over de Indonesische roots van zijn vader ("hij was van de eerste generatie niet-blanken die hier aankwamen, ik herken heel veel verhalen van allochtonen uit de verhalen van mijn vader"). De verzoeknummers van Woesthoff waren dan ook voornamelijk "nummers met een boodschap", van Michael Franti tot Morrissey en van Bon Iver tot Gang Starr.

Geen afscheidsconcert voor Kane
Verder vertelde hij over nieuw werk: hij heeft een stuk of 17 liedjes geschreven. Welke onderwerpen nu het bezingen waard zijn? Dat vertelt hij wel zodra de liedjes verschijnen. Over het stoppen van Kane - dat vier maanden geleden wereldkundig werd gemaakt - liet hij zich nog niet eerder uit. Vandaag zei hij: "Puur economisch gezien hadden we nog heel lang door kunnen gaan, maar daar mag het niet om gaan. We hadden niets meer te vertellen, in ieder geval niet meer met Kane en Dennis. Dat gesprek hebben Dennis en ik in vijf minuten gevoerd op de Utrechtsestraat in Amsterdam. Een afscheidsconcert? Op het podium staan voor al die mensen is een voorrecht, op het moment dat je dat niet meer voelt, dan moet je er eer aan doen en stoppen. De crew was not amused, maar iedereen begreep het."

Daarmee heeft Kane het stokje overgegeven aan een nieuwe generatie bands, met Kensington als succesverhaal dat dit najaar twee keer de Ziggo Dome weet te vullen. "Casper en Eloi vroegen me wel eens om advies, dan ben ik opeens de oude nestor. De valkuil is vooral: teveel in jezelf gaan geloven. Je bent opeens overal de prins van het bal. In de weg naar succes hangen er zoveel verleidelijke appels in de bomen om je heen."

Tegenwoordig stort Woesthoff zich fulltime op de kinderverhalenreeks Woezel en Pip rondom twee hondjes, geschreven door zijn overleden vrouw Guusje Nederhorst. In haar nalatenschap ging hij de boekjes uitgeven waarvan inmiddels meer dan anderhalf miljoen zijn verkocht. Woesthoff staat zelf op de babybeurzen de kraampjes op te bouwen. Hij kan er zijn positieve boodschap voor de mensheid beter kwijt dan bij Kane. "Stel je voor dat jij overlijdt, en elf jaar later is er geen kind in het land dat niet weet wat jij gemaakt hebt. Dat is toch fantastisch?"

Dé manier om een avond Woesthoff af te sluiten, de rockster die altijd compromisloos zijn 'eigen ding' wilde doen, waar anderen soms genadeloos voor moesten wijken? Geheel in lijn met zijn motto, middels de boodschap van Frank Sinatra: "All or nothing at all." Luister hieronder de hele uitzending en fragmenten ervan terug en check in de playlist op Spotify al zijn favoriete nummers.