Wat: Muntjes
Waar: Pinkpop en vrijwel alle LOC7000-festivals; Lowlands, North Sea Jazz, Pitch, de Zwarte Cross, Down the Rabbit Hole.
Voor: het is het allersimpelste systeem aan de bar. Geen gezeur, supersnel afrekenen zonder iets aan te slaan op de kassa, gemakkelijk een pot maken of bier voor meerdere mensen halen (want je kunt een ander je muntje geven) en je ziet direct hoeveel muntjes je nog over hebt.
Tegen: Voor het festival is het bijzonder lastig om snel te monitoren hoeveel omzet er precies is gedraaid en wat veel wordt gedronken. Ja, en vrijwilligers kunnen gemakkelijk een handje in de muntenpot steken. Ook is het qua prijzen weinig flexibel, je moet altijd in de muntprijs rekenen, dus cola voor 2 euro en een biertje voor 2,50 is onmogelijk.
Wat is het ideale festival-betaalsysteem?
3voor12 zet alles op een rijtje en belt met LOC7000: binnen vijf jaar betaal je overal met je mobieltje
We zitten alweer even in het festivalseizoen en hebben nu alles wel voorbij zien komen: betalen met muntjes, contactloos met pasjes en armbandjes of gewoon contant. Maar wát is nu de beste manier van betalen voor je biertje? Roosmarijn zocht het vanavond uit met Roland Wassink, de directeur van LOC7000 en daarmee verantwoordelijk voor de achterkant van evenementen als Lowlands, North Sea Jazz en de Zwarte Cross. Wanneer kun je betalen met je telefoon? Waarom zijn muntjes nu nog gemeengoed? En waarom kunnen we eigenlijk niet gewoon met contant geld of pinpas aan de bar betalen?
Wat: Contactloos betalen met pas of polsbandje
Waar: Best Kept Secret, Valkhof Festival, Eurosonic
Voor: het gaat bijna net zo snel als met muntjes. Daar komt de prijsdifferentiatie bij: cola kan best 50 cent goedkoper dan een pintje. Bovendien heb je écht door wat je uitgeeft, omdat je in een gewone euro-prijs denkt: een pizza is opeens tien euro, en niet 'slechts' vier muntjes. Bovendien kan het terugstorten van je saldo vele malen sneller en gemakkelijker dan met munten, vertelt Wassink.
Tegen: het is veel lastiger om een pot te creëren. Dan moet iedereen geld storten op één pasje. Bovendien kun je niet zomaar zien hoeveel tegoed je nog over hebt, daarvoor moet je echt naar de counter. Bovendien is het systeem nog lange niet stabiel, aldus Roland Wassink. "Op festivals moet je storingen écht voorkomen, en moet je in korte tijd je omzet maken. Het is een kwestie van heel veel techniek aanleggen voor een goede structuur op je terrein, en je hebt tegelijkertijd weinig tijd om te testen. De hardware van die scans loopt met een kabel naar het internet, als daar per ongeluk een vrachtwagen overheen rijdt, dan ligt je hele systeem plat. Of als je 50.000 bandjes bestelt, en die blijken pas op de dag zelf niet te werken? Dan is het lastig schakelen. Kortom: het systeem is te jong, complex en instabiel om al op grote schaal te implementeren."
Wat: contant of met pinpas betalen
Waar: o.a. Glastonbury
Voor: ja, waarom kan dat eigenlijk niet? Gewoon aan de bar betalen met contant geld of je pinpas, zoals je dat ook in de kroeg en winkel doet? Dat is toch veel handiger, aldus Roosmarijn in 3voor12 Radio.
Tegen: niet dus, aldus Roland Wassink. Glastonbury kan dat wellicht met meer dan 100.000 bezoekers doen, maar alleen omdat de omzetsnelheid daar veel lager ligt dan in Nederland en België: er wordt hier simpelweg meer gedronken. Afrekenen is véél trager op het moment dat iedereen wisselgeld moet kunnen krijgen bij elke bar.
Wat: betalen met telefoon
Waar: Lowlands press-guest-area en STRP
Voor: vergelijkbaar met contactloos betalen, maar dan met een scala aan extra mogelijkheden. Bijvoorbeeld vooraf je biertje al bestellen via een app, gemakkelijk je saldo checken, bijstorten via je telefoon en geen oplaadpunt meer nodig.
Tegen: Wat als je geen smartphone hebt? Of als je batterij uitvalt? Wat als je geen 3G hebt op het terrein? Of als je telefoon wordt gejat? Het is simpel, het systeem is nog lange niet stabiel genoeg voor 55.000 bezoekers, aldus Roland Wassink. "We hebben het vorig jaar al getest in de gesloten press-guest-area van Lowlands en doen dat dit jaar opnieuw. Wel moet ik zeggen dat de ontwikkelingen minder snel gaan dan ik had verwacht, omdat telecomproviders elkaar tegenwerken, in plaats van samen een techniek te ontwikkelen. Contactloos betalen is echt de tussenvorm naar betalen met je smartphone. Binnen vijf jaar verwachten we dat je overal met je smartphone kunt betalen."