Lowlands 2014: tien non-muzikale tips

Wat worden de hoogtepunten van het theater-, literatuur- en filmprogramma?

Sjoerd Huismans & Ralph-Hermen Huiskamp ,

Op Lowlands is natuurlijk meer te beleven dan alleen muziek: het festival staat juist bekend vanwege de grote aandacht voor theater, film, literatuur en andere randprogrammering. Mede omdat jullie er wat betreft het muzikale programma zelf ook wel uitkomen (ja, toch?), zet 3voor12 tien optredens uit de randprogrammering om naar uit te kijken op een rijtje.

Literaturfest (vrijdag 16:00 uur, Rodeo)
Zo’n drie jaar lang was Literaturfest hét incrowdfeestje van Amsterdam, waar je naast hippe schrijvers ook elke kandidaat die ooit aan De Slimste Mens of Wie Is De Mol? heeft meegedaan in het wild kon zien. Maar helaas is Literaturfest sinds afgelopen maart niet meer, omdat organisatoren Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent), Tim de Gier (Vrij Nederland) en Toine Donk (Das Magazin) wilden “stoppen op het hoogtepunt”. Op Lowlands zijn ze voor één keer terug, en wel met een bijzondere insteek: Rappers En Hun Favoriete Kinderboek. Inderdaad: MC Fit, Typhoon en Vjèze Fur gaan vertellen met welke boeken zij opgroeiden. Wij denken zomaar dat dit wel eens heel grappig kan worden. 
 

Maxim Hartman (Juliet, zaterdag 21:00)
Iemand die ook voor het nodige jeugdsentiment verantwoordelijk is: Maxim Hartman, de onvolprezen co-founder van het klassieke ‘kinderprogramma’ Rembo & Rembo, met terugkerende typetjes als De Gluurbuur en de Familie Magdat. Later maakte hij nog briljante en historisch slecht bekeken programma’s als Omroep Maxim, maar tegenwoordig schijnt hij helemaal klaar te zijn met televisie en is hij een soort goeroe geworden. Eigenlijk hebben we geen idee wat Maxim Hartman hier precies gaat doen, maar aan de andere kant: waarschijnlijk heeft hij dat zelf ook niet. Dus om aan de veilige kant te zitten tippen we het toch maar, want net als vorig jaar wordt dit vast even absurd als hilarisch.

Literaire Tatoeages
Je kon je al langer laten tatoeëren op Lowlands en ook kon je al langer van poëzie, maar dat je ook live een performance van een dichter ter plekke op je lichaam kan laten ‘vereeuwigen’, was ons nog niet bekend. Dit jaar gaat dat toch echt gebeuren bij Literaire Tatoeages. Je kunt je favoriete dichtregel kiezen, maar je kunt je ook laten verrassen door dichters als Dennis Gaens, Maud Vanhauwaert, Joost Oomen, Anne Broeksma, Laura van der Haar, Daan Doesborgh, Alexis de Roode en Kira Wuck. Wij hopen van harte dat Maxim Hartman bij dit onderdeel níet betrokken is. En anders betekent eeuwig in dit geval gelukkig maar “eeuwig voor zolang Lowlands duurt”. 

20.000 Days On Earth (zondag 19:00, Echo)
Als je vorig jaar vooraan stond tijdens de moorddadig goede show van Nick Cave, ben je nu (gedeeltelijk ook door die nare kater die inmiddels al tot vroeg in de avond aanhoudt) wellicht wat sip dat je het deze editie van Lowlands zonder hem moet doen. Geen nood, in de Echo wordt de fantastische documentaire/film over Cave’s 20.000e dag op aarde vertoond. Niet alleen een kijkje in de ziel en het leven van de zanger, maar ook een kijkje in de keuken tijdens de opnames van Push The Sky Away.
 

Rutger Bregman ‘Een Nieuw Luilekkerland’ (zondag 13:00, Tïtty Twïster)
Historicus en columnist Rutger Bregman (De Correspondent, De Volkskrant, Washington Post) was in zijn eentje verantwoordelijk voor een van de interessantste uitzendingen van het afgelopen seizoen van VPRO Tegenlicht. Aan de hand van boeken, videofragmenten (zoals deze briljante Ted Talk over het zelf fabriceren van een broodrooster) legde hij uit hoe we opnieuw “utopisch moeten gaan denken”. En dat gaat hij nog eens overdoen in dit door Alain de Botton’s The School Of Life (dit jaar voor het eerst op Lowlands) georganiseerde programma in de Tïtty Twïster. Voor de Lowlandsbezoeker die alles heeft wat hij wil, maar op zoek is naar idealen. 

Boiten & Thunnissen – ‘Wannaplay?’
Dit lijkt ons nou ideaal voor iedereen die ’s nachts even iets te hard is gegaan in de Braco, X-Ray of Tïtty Twïster: lekker schommelen op een van de zestien schommels in deze 40 meter brede installatie, terwijl je daarmee ook nog een muziekinstrument beïnvloedt. Het is de bedoeling dat alle zestien schommels bij elkaar “als een swingend orkest” gaan klinken. Right.  

Jan Jaap van der Wal, vrijdag 22:45, Juliet
Tja, wat moeten we zeggen over Jan Jaap van der Wal? Hij maakt grapjes. Hele leuke zelfs. En onder sommige schuilt nog een venijnige laag die je de eigen stompzinnigheid laat inzien van iedereen, behalve van jezelf. Of misschien toch ook wel een beetje die van jezelf. Mocht je hem op een of andere manier niet kennen: hij heeft op tv meegewerkt aan o.a. Dit Was Het Nieuws, presenteerde de Nederlandse variant van The Daily Show, zijn solovoorstellingen zijn overladen met prijzen en hij is de artistiek leider van de Comedytrain. Deed het ook niet onverdienstelijk bij De Slimste Mens. 

Woord!, zondag 14.15, Romeo
Muzikanten worden nogal eens geprezen om hun teksten. Neem Bob Dylan, superlatieven lijken te kort te schieten om zijn teksten te omschrijven. Volgens sommige schrijvers zal Dylan echter een hele slechte schrijver zijn gebleken als hij zijn teksten enkel had opgeschreven en niet gezongen. Hoe zit dat eigenlijk met rappers, als je hen vergelijkt met dichters? Bij Woord! kom je daar achter, als Sticks en Jiggy Djé zij aan zij hun teksten voorlezen met dichters Nyk de Vries en Ellen Deckwitz.
 

De Nacht van de Wansmaak (zaterdag 20:40, Echo)
Even genoeg van alle hoogdravende kunsten, muzikanten vol pretentie of zelfmedelijden en zin in een uurtje tenenkrommend vermaak? Zaterdagavond kun je bij de Nacht van de Wansmaak dan weer even op adem komen met de allerlompste horrorfilms en de slechtse grindhouse. Dankzij flink wat afgehakte ledemanten, bloed en de meest bizarre plots kun je je vol goede moed weer de zaterdagnacht in storten.

Zombie: The Resurrection of Tim Zom (Zaterdag 17:00, Echo
Er is geen sport tegelijk zo rock ’n roll en elegant als skateboarden. Vanaf het begin af aan in de rebelse hoek gedrukt, en altijd al bezig met esthetiek en een soort hippie vrijheidsideaal. Vorig jaar ging de film over Tim Zom in premiere, een Rotterdamse skaterboarder en niet de meest makkelijke jongen. Lastige jeugd, opgegroeid in een Rotterdamse achterstandswijk, maar inmiddels met een internationale sportcarriere. Tel daar nog eens de rechtzaak bij op die vorig jaar rond een scene in de film werd uitgevochten, en je weet dat het genoeg materiaal is voor een boeiende documentaire.
 

Meer over het boekenprogramma van Lowlands vind je bij onze collega’s van VPRO Boeken! Benieuwd waar de schrijvers zelf naartoe willen? Check het artikel hieronder: