Daft Punk - Get Lucky is de Song van het Jaar 2013

De top 100 is bekend, kijk de uitzending nu terug

Redactie 3voor12 ,

Get Lucky van Daft Punk is dit jaar door internetstemmen verkozen tot Song van het Jaar 2013, gevolgd door Diamonds van The Boxer Rebellion. Get Lucky is hiermee de opvolger van Keep Your Head Up van Ben Howard, die de prijs in 2012 won. 3voor12 zond live vanuit Paradiso een speciale uitzending uit op 3FM en Nederland 3, met een speciale choreografie voor de winnaar. Bekijk de tv-uitzending hieronder terug. Daaronder vind je de hele lijst!

1. Daft Punk ft. Pharell & Nile Rodgers - Get Lucky
Geen enkele song dit jaar ging gepaard met zoveel hype als Daft Punks Get Lucky. Dat kwam door een slimme marketingcampagne, maar uiteindelijk toch vooral doordat het een verschrikkelijk catchy discopopliedje is, dat je de rest van het jaar werkelijk overal hoorde. Van Lowlands tot Sky Radio, van strandtent tot supermarkt.

2. The Boxer Rebellion - Diamonds
De doorbraak van The Boxer Rebellion mag gerust opvallend heten. In meer dan tien jaar haalde de band nooit de top 100, nu staan ze meteen op nummer 2. De ‘boxer rebellion’ was een nationalistische opstand die van 1899 en 1901 plaatsvond in China. Wat dat verder met de muziek te maken heeft, Joost mag het weten.

3. Bastille - Pompeii
Het blijft een bizar idee: de vulkaan Vesuvius barstte zo abrupt uit dat mensen compleet overvallen werden door de lava. De Engelse band Bastille liet de fantasie spreken en zingt over twee gesneuvelde mensen die het gesprek met elkaar aangaan. Het bracht ze in een jaar van niks naar de HMH.

4. Editors - A Ton Of Love
De eerste vijf jaar van hun bestaan stond Editors altijd in de top twintig, één keer wonnen ze zelfs. Maar na een verdeeld ontvangen synthesizeralbum werd het drie jaar stil. Tot nu. De band stond dit jaar al in de Gashouder, op Lowlands en in Ziggo Dome. Nu staan de Britten met hun grootse anthem A Ton Of Love weer op vier en is de comeback compleet.

5. Kensington - Home Again
Kensington heeft zich in 2013 werkelijk overal laten zien, met als belangrijkste hoogtepunt hun optreden op het hoofdpodium van Pinkpop. De band uit Utrecht begon in de emo hoek, maar maakt nu super solide gitaarpop, die zowel op de radio als op festivals werkt. Ze staan met twee nummers in de top 100. Naast dit Home Again staat Ghosts op nummer 45.

6. Imagine Dragons - Radioactive
Misschien wel de grootste doorbraak van het jaar was voor Imagine Dragons, een band die net als The Killers uit Las Vegas komt. Daar leerden ze entertainen en over-acting. In Radioactive gebruiken ze de grootste trom die je maar kunt bedenken. Het liedje was al een hit in het voorjaar, maar na Lowlands was er helemaal geen houden meer aan.

7. Robin Thicke ft. T.I. & Pharell - Blurred Lines
2013 was het jaar van Pharrell Williams, die niet alleen meedeed met Daft Punk, maar ook met soulzanger Robin Thicke. Hem kennen we dan weer van een op Beethovens vijfde gebaseerd liedje van een paar jaar terug. Thicke kreeg het aan de stok met feministen die hem van 'date rape' beschuldigden, maar won toch vooral de harten en heupen van vele popliefhebbers in de wereld.

8. Avicii - Wake Me Up
Oké, folk is populair, dance is populair, wat als we die twee nu eens combineren? De populaire Zweedse dj/producer Avicii bedacht het, schakelde soulzanger Aloe Blacc in en kwam zo tot een van de slimste hits van het jaar. Zelfs de typerende four to the floor van Marcus Mumford hoor je terug.

9. Arctic Monkeys - Do I Wanna Know
Een vlammend optreden tijdens de eerste editie van Best Kept Secret ging vooraf aan de release van Arctic Monkeys album nummer vijf. Dat optreden begon met deze nieuwe single, een langzame rocker die je dankzij een uitstekende riff en een kopstem in het refrein meteen mee de diepte in sleept.

10. Lorde - Royals
Met haar 17 jaar is Nieuw-Zeelandse Lorde de jongste uit de top tien dit jaar. De zangeres kwam in de tweede helft van het jaar totaal uit het niets. Ook in eigen land was ze er ineens, om vervolgens wereldwijd bovenaan de charts te belanden. De opvolger van Lana del Rey?

11. Mr. Probz - Waves
Mr Probz zag dit jaar in één week zijn huis in vlammen opgaan én zijn liedje Waves uitgeroepen worden tot 3FM Megahit. De zanger en rapper doet alles op eigen kracht, zonder label. Ook in het internettijdperk is dat nog steeds behoorlijk uniek. Zijn netwerk is in elk geval in orde: Probz is ook nog op een andere grote hit te horen, namelijk Sukkel Voor De Liefde van The Opposites.

12. Tom Odell - Another Love
Toen de NME het debuutalbum van Tom Odell een nietsontziende 0 uit 10 gaf, belde z'n vader naar het blad om verhaal te halen. Ja, de mierzoete ballades van Odell roepen nogal extreme reacties op: van weke knieën en natte oogjes tot vernietigende reviews. Maar dat Another Love écht een hit is, dat zal niemand ontkennen.

13. Macklemore & Ryan Lewis ft.Ray Dalton - Can't Hold Us
Vorig jaar kende niemand de rapper uit Seattle nog, maar 2013 heeft bepaald geen windeieren gelegd voor Macklemore en zijn partner in crime Ryan Lewis. Naar verluid werd wereldwijd geen artiest vaker beluisterd op Spotify, en ze staan maar liefst drie keer in de Song van het Jaar-lijst. Bovenaan Can't Hold Us, dat wereldwijd ook nog 'ns hét meestgedraaide nummer was op de streamingdienst.

14. Arcade Fire - Reflektor
Oui oui, de hoogstgenoteerde Franse tekstflarden staan dit jaar op naam van Arcade Fire. Het zijn er slechts 'n paar, maar toch. Op album nummer vier wist de band zichzelf éindelijk een tikkeltje minder serieus te nemen inclusief knipogen naar de disco en Haïtiaanse volksmuziek. Met dank aan LCD Soundsystem-voorman James Murphy achter de knoppen en op de titeltrack ook eventjes, als je heel goed luistert, niemand minder dan David Bowie vanachter de microfoon.

15. Macklemore & Ryan Lewis - Thrift Shop
Daar staan ze nog eens, hoor: Macklemore & Ryan Lewis. In Thrift Shop steekt Macklemore de draak met de peperdure kleding die gemeengoed is in de hiphopwereld. Nee, Macklemore gaat liever shoppen in de kringloopwinkel, en die oude jas van je grootvader, die staat 'm fantastisch.

16. Stromae - Papaoutai
"Papa, waar ben je?" In Papaoutai beweent de Franstalige Belg Stromae de afwezigheid van zijn vader, die in 1994 stierf in de genocide in Rwanda. En wat vormen de zware thema's die Paul van Haver aansnijdt een contrast met de hyperaanstekelijke, wat platte electropopdeuntjes. Zo vond Stromae net zo goed z'n weg naar de radiozenders van 3FM en 538 als serieuze media The New York Times, Vrij Nederland en The Guardian.

17. Queens Of The Stone Age - I Sat By The Ocean
Met No One Knows scoorden Josh Homme en de zijnen de Song van het Jaar 2002, en in totaal stonden de Queens al zeven keer in de lijst. Nu voor het eerst tweemaal: met I Sat By The Ocean en My God Is The Sun. Die eerste is eigenlijk 'n gebroken harten-liedje: "I sat by the ocean and drank a potion baby, to erase you."

18. Half Moon Run - Full Circle
Natuurlijk, Major Lazer en Imagine Dragons beleefden dé Lowlands-doorbraken van 2013, maar op bescheidener schaal deden ook de Canadese popfolkies Half Moon Run uitstekende zaken in Biddinghuizen. Even later werd Full Circle een uiterst herfstige 3FM Megahit, die uiteindelijk goed blijkt voor uitverkochte zalen en 'n achttiende plek in de Song van het Jaar.

19. Stromae - Formidable
Daar staat Stromae weer. In de clip van Formidable zwalkt de lange, tengere chansonnier zogenaamd lordronken door de straten van Brussel. Bijzonder ook hoe hij het lied vertolkt tijdens de kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK, strompelend over de middenstip. Terwijl hij zich ten gronde richt wordt de rare snuiter niet uitgejouwd - vrij gebruikelijk tijdens zo'n wedstrijd - maar in de armen van heel België gesloten. Een ster is geboren.

20. Queens Of The Stone Age - My God Is The Sun
De tweede notering van Queens of The Stone Age, 'n loeiharde rocker in walsje (!) waar Homme nog eens nadrukkelijk verwijst naar de droge woestijnbodem waar de Queens ontstonden: "Far beyond the desert road, where everything ends up", knielend tot de ziedende zon als zijn god.

21. Nick Cave & The Bad Seeds – Jubilee Street

Nick Cave weet als geen ander hoe hij op slinkse wijze onder de huid van de luisteraar moet kruipen. Jubilee Street is een zwarte track over prostitutiebezoek .“The problem was she had a little black book/And my name was written on every page”, mijmert Cave onheilspellend. De zanger intrigeert sinds de vroege jaren tachtig en boeit tot de dag van vandaag. Album Push The Sky Away werd tot de Nederlandse pers verkozen tot plaat van het jaar.

22. Pearl Jam – Sirens
Volgens velen was het album Sirens de beste plaat van Pearl Jam in jaren. Sirens is hoe dan ook een ouderwetse Pear Jam ballade, gedragen door de uit duizend herkenbare stem van Eddie Vedder. Live het moment om je aansteker uit je kontzak te trekken.

23. Imagine Dragons - On Top Of The World 
Compleet grijsgedraaid op de radio deze track. Imagine Dragons bestaat sinds 2008 en brak dit jaar definitief door. De band bereikte het grote publiek in eerste instantie door de games Fifa 13 en Assasin’s Creed III muzikaal in te kleuren. De Grolschtent op Lowlands bleek een jaar later inmiddels te klein.

24. Franz Ferdinand - Love Illumination
 
Ineens waren ze terug, deze heren uit Glasgow. Album Right Words, Right Thought, Right Actions sloeg de spijker op zijn kop. Love Illumination bezit alles wat je van een Franz Ferdinand track wil. Het nummer is dansbaar, intelligent en heeft een smeuïge gitaarlick. Een nieuwe live-favoriet werd dit jaar geboren. 

25. Lumineers – Ho Hey
De uit Denver afkomstige band The Lumineers leverde dit jaar hun titelloze debuutalbum af. Hey Ho werd als single uitgebracht en deed het goed op de radio. Leent zich extreem goed om mee te zingen, het glas bij te heffen en het leven te vieren.

26.De Staat – Devil’s Blood

Wat begon als eenmansproject van Torre Florim is uitgegroeid tot een sensationele (live)band.De Staat kwam dit jaar met derde album I_Con, een kleurrijke maar duistere plaat met dwarsfluiten, synthesizers en Afrikaanse ritmes.  Devil’s Blood is een loom, sexy  en verslavend nummer en iconisch voor De Staat anno 2013.

27.Kings Of Leon – Wait For Me
 
Ondanks wilde verhalen over interne problemen bracht Kings Of Leon in 2013 het zesde studioalbum uit. “It’s all better now”, zingt Calleb Followill op Wait For Me. Vier jaar geleden schreef Kings Of Leon met Sex On Fire de song van het jaar. In 2013 eindigt de band op plek 27.

28.Mumford & Sons - Babel

De titeltrack van het tweede album Babel eindigt net boven de albumcompagnon. Was de band hoger geëindigd als er slechts één goede single van het album was getrokken? We zullen de folkies even moeten missen, in september besloot Mumford & Sons een lange adempauze in te lassen. Of zal het snel weer gaan kriebelen bij de hardwerkende Britten?

29. Mumford & Sons – Lover Of The Light
Mumford & Sons is een blijvertje gebleken, dat bewijst ook Lover Of The Light. De Song van het Jaar kapen ze dit jaar niet weg (dat gebeurde wel in 2010), maar Lover Of The Light is een typische Mumford & Sons-track met zo’n euforisch refrein waar Marcus Mumford en kornuiten patent op hebben.

30. De Jeugd van Tegenwoordig - De Formule
In augustus bewees De Jeugd van Tegenwoordig al dat de opener van het vierde succesalbum Ja Natúúrlijk! op eigen kracht de Alphatent kan slopen. Een verslavende, zuigende en irritante track. En dat was ook de bedoeling. Ja Natúúrlijk! moest een ouderwets nare plaat worden. De Formule was de voorbode hiervan.

31. James Blake - Retrograde 
32. Muse - Panic Station 
33. Jacco Gardner - Clear The Air 
34. Kodaline - All I Want 
35. The National - Don't Swallow The Cap 
36. Bastille - Things We Lost In The Fire 
37. Coldplay - Atlas 
38. Justin Timberlake - Mirrors 
39. Mister & Mississippi - Northern Sky 
40. Macklemore & Ryan Lewis ft. Mary Lambert - Same Love
41. Jake Bugg - What Doesn't Kill You 
42. Icona Pop feat. Charlie XCX - I Love It 
43. Daughter - Youth
44. Arctic Monkeys - Why'd You Only Call Me When You're High? 
45. Kensington - Ghosts 
46. Foals - My Number 
47. Klangkarussell - Sonnentanz 
48. Opposites - Sukkel Voor De Liefde 
49. John Newman - Love Me Again 
50. Editors - Honesty
51. Mozes & The Firstborn - I Got Skills 
52. De Jeugd Van Tegenwoordig - Een Barkie 
53. Staygold - Wallpaper 
54. Disclosure feat. AlunaGeorge - White Noise 
55. Martin Garrix - Animals 
56. David Bowie - Where Are We Now 
57. Miles Kane - Don't Forget Who You Are 
58. Major Lazer ft.Busy Signal, The Flexican & FS Green - Watch Out For This (Bumaye) 
59. Chvrches - The Mother We Share 
60. Kings Of Leon - Supersoaker 
61. Franz Ferdinand - Right Action 
62. Arcade Fire - Here Comes The Night Time 
63. Foals - Inhaler 
64. Mister & Mississippi - Same Room, Different House 
65. Disclosure feat. Sam Smith - Latch 
66. Kurt Vile - Wakin' On A Pretty Day 
67. Atoms For Peace - Default 
68. Drake ft. Majid Jordan - Hold On, We're Going Home 
69. Volbeat - Lola Montez 
70. Empire Of The Sun - Alive 
71. The Cat Empire - Brighter Than Gold 
72. Vampire Weekend - Diane Young 
73. Disclosure - When A Fire Starts To Burn 
74. Pearl Jam - Mind Your Manners 
75. Miles Kane - Better Than That 
76. Unknown Mortal Orchestra - Swim And Sleep (Like A Shark) 
77. Chvrches - Lies 
78. Moderat - Bad Kingdom 
79. HAIM - Don't Save Me 
80. Flume - Holdin' On 
81. Eefje De Visser - In Het Echt 
82. Kendrick Lamar - Swimming Pools (Drank) 
83. Opposites ft. Yellow Claw - Thunder 
84. The 1975 - Chocolate 
85. Biffy Clyro - Biblical 
86. Tired Pony - All Things At Once 
87. Go Back To The Zoo - Charlene 
88. Sigur Ros - Isjaki 
89. John Legend - Made To Love 
90. Fall Out Boy - My Songs Know What You Did In The Dark 
91. Rudimental ft. Ella Eyre - Waiting All Night 
92. Vampire Weekend - Step 
93. Paramore - Still Into You 
94. Torre Florim & Roos Rebergen - Discotheek 
95. Villagers - Nothing Arrived 
96. traumahelikopter - Kids 
97. Placebo - Loud Like Love 
98. Biffy Clyro - Opposite 
99. Taymir - Aaaah 
100. Opposites - Hey DJ