De do's en don'ts van online kaartjes kopen

'Gebruik meerdere pc's en netwerken'

Judith Laanen ,

Oh, die online wachtrijen. Dat je dan koortsachtig achter je computerscherm de seconden weg ziet tikken en nog stééds in de wachtrij staat maar nog geen kaartjes hebt. Is er een magische truc? Een gouden regel? Roosmarijn Reijmer zocht het uit voor je en belde met een reguliere kaartjeskoper, een digi-nerd en de man achter het ticketingsysteem van Into The Great Wide Open: “F5’en moet je niet doen.”

DO: Gebruik meerdere pc’s of laptops
Dit is het Masterplan van kaartjeskoper Raymond: “Ga met veel vrienden bij iedereen thuis met veel laptops om klokslag tien uur met de atoomklok erbij kaartjes kopen.” Wat hem opviel: “De pc’s of laptops die het snelst waren en de snelste verbinding hadden, hadden ook het snelst kaartjes.” Nog een tip: hou je vrienden op de hoogte of je al kaartjes hebt, anders plunder je eigen bankrekening.

Ook Hay Kranen, de digi-expert van VPRO Digitaal, raadt het gebruik van meerdere pc’s en meerdere browsers of netwerken om kaartjes te scoren aan.

DON’T: F5’en in de wachtrij
Kranen raadt het verversen van de pagina als je in de wachtrij staat, niet aan. “Als je een timeout krijgt en je staat in de wachtrij kun je wel op F5 klikken, maar niet de hele tijd.” Dat heeft eerder een averechts effect.

Jan Willem van der Meer, commercieel directeur van Paylogic, het ticketingsysteem van Into The Great Wide Open, noemt F5’en niet meer van deze tijd. Sterker nog: als je blijft refreshen kom je elke keer opnieuw in de wachtrij.

Dat is bij Paylogic overigens niet het geval, aldus Van der Meer. “De wachtrij gaat van start, maar je moet een moment kiezen waarop je start. Wie er als eerste binnenkomt wordt ook het eerst bediend, het zogeheten ‘first come first serve’. Sommige ticketingsites zetten de queue eerder open, dus het is niet 100 procent zeker wanneer je binnenkomt.”

DON’T: Bots die kaartjes voor je kopen
Of zogeheten bots, programmaatjes die kaartjes voor je kopen, een succes zijn weet Kranen niet, maar volgens Van der Meer is het bij Paylogic nog nooit gelukt om op die manier aan kaartjes te komen. “Die komen niet door ons systeem heen.” De meest voorkomende manier waarop secundaire partijen kaartjes proberen op te kopen is volgens hem nog steeds “zoveel mogelijk mensen neerzetten die zoveel mogelijk kaartjes kopen.”

DO/DON’T: maak een account aan voordat je kaartjes koopt
Tip van Kranen: maak een account aan voordat je kaartje koopt. Dat scheelt tijd. Van der Meer geeft tegengas, want volgens hem hoeft dat bij Paylogic niet: “Dat maakt niet uit, want het aantal kaarten dat je koopt is gelockt en je krijgt genoeg tijd om de tickets te kopen.”

Heb jij nog andere tips en tricks om online kaartjes te krijgen? Drop ze in de comments!