Tivoli De Helling?
Tivoli De Helling is feitelijk de voortzetting van De Vloer. Het ooit legendarische podium aan het Paardenveld zat sinds 1995 zonder vaste locatie en mocht in 2000 het pand aan De Helling betrekken. Dat had de gemeente speciaal voor De Vloer laten verbouwen tot poppodium. De Vloer ging echter al in 2003 failliet, waarna Tivoli het gebouw en de programmering overnam. Daarbij bleef De Helling een aparte stichting, die wel haar diensten betrok bij Tivoli Oudegracht. Per 2014 zijn Tivoli en De Helling dus weer gescheiden en is Utrecht een zelfstandig poppodium rijker. Althans in naam en bestuurlijke zin. Tijdens een raadsinformatieavond medio november gaf Cultuurwethouder Lintmeijer aan dat De Helling straks eenzelfde relatie zal onderhouden met TivoliVredenburg.
Utrecht krijgt met (Tivoli) de Helling zelfstandige popzaal erbij, fusie TivoliVredenburg een feit
Huurcontract TivoliVredenburg getekend na afspraken geluidslekken
De huurovereenkomst voor TivoliVredenburg in Utrecht is dan toch getekend, waarmee de fusie van Tivoli, Vredenburg en SJU een feit is. Vandaag zetten bestuurders van Tivoli, SJU en de gemeente Utrecht hun handtekening, op 12 december weigerde de Stichting Muziekpaleis dat nog omdat er geluidslekken tussen de zalen waren geconstateerd. "We hebben nu afspraken gemaakt hoe dat op te lossen en voor wiens rekening dat is", legt Tivoli-voorzitter Barry de Vos uit. De gemeenteraad gaf gisteren middels de laatste besluiten ook akkoord. Opvallende uitkomst is dat Tivoli De Helling verder gaat als zelfstandig poppodium De Helling.
'Op zeker spelen wegens geluidslekken'
Hoewel de ondertekening op 11 december opgeschort werd, was De Vos vrij zeker dat het goed zou komen. "We hebben dit samen op poten gezet, hadden af en toe pieken en dalen, maar werkten de laatste maanden al zeer goed samen." Het AD meldde dat de geluidsproblematiek aan het licht was gekomen bij een onderzoek in het weekend van 7 en 8 december. Het zou gaan om 'geluidslekken tussen de klassieke zaal, de popzaal en de kamermuziekzaal'. De Vos geeft toe dat dat de oorzaak was van de weigering: "Het gaat om geluidsproblemen die mogelijk zijn en we wilden toch op zeker spelen." Voor wiens rekening de kosten zijn om de problematiek op te lossen, bouwbedrijf Heijmans of de gemeente bijvoorbeeld, wil De Vos niet loslaten. De gebrekkige geluidsisolatie is saillant als je bedenkt dat Tivoli Oudegracht met een 'lekkend pand' kampt, Poppodium EKKO daar in het verleden ook last van had en dat WATT in Rotterdam mede daardoor over de kop ging.
De bestuurder van Tivoli kijkt liever vol goede moed vooruit. Met de ondertekening zijn de overdracht, de subsidie en de huur geregeld. Vanaf 1 januari 2014 gaan de drie instanties samen verder onder de naam TivoliVredenburg en de eerste proefconcerten zijn in maart. "We houden de vaart erin, in juni moet het allemaal draaien." Op 21 juni 2014 is de officiële opening. Rond oud en nieuw is de bestuurlijke wisseling van de wacht. Het huidige bestuur van de Stichting Muziekpaleis treedt op 31 december terug, waarna op 1 januari de nieuwe Raad van Toezicht begint. De nieuwe directeur Frans Vreeke staat vanaf 1 januari aan het hoofd van de nieuwe organisatie. Voor Barry de
Vos komt er in januari ook een eind aan een lang traject. Hij was sinds 1995 betrokken bij de eerste plannen voor een Muziekpaleis in Utrecht. "Ik hou er zelf ook mee op na achttien jaar werken aan dit project. "Voor ons is het plaatje rond, het woord is nu aan het publiek."