Pandora: "Lil Wayne verdient 3 miljoen per jaar aan ons"

Amerikaanse muziekdienst brengt cijfers naar buiten

Atze de Vrieze ,

Lil Wayne en Drake zijn de grootverdieners bij de Amerikaanse muziekdienst Pandora. Tim Westergren, oprichter van de dienst, verklaart dat de twee rappers ieder een cheque van 3 miljoen dollar tegemoet kunnen zien. Ook Coldplay, Adele, Wiz Khalifa, Jason Aldean zijn grootverdieners, met ieder ruim een miljoen dollar per jaar aan inkomsten. "Artists, this is your future. Own it."

De uitgebreide blogpost op de site van Pandora zelf is een duidelijk statement naar critici van streaming muziekdiensten. Die zouden weinig geld opleveren voor artiesten. Onzin, stelt Westergren. "Heb je wel eens gehoord van Donnie McClurkin, French Montana en Grupo Bryndis? Niet? Je bent niet de enige. Hun ranking bij Amazon is respectievelijk 4.752, 17.000 en 183.187. Het zijn kunstenaars die goed leven buiten de mainstream - geen hoge rotatie op radio-uitzending, geen high profile opening slots op grote tours, geen voorpagina-plaatsing in online retail. Wat ze ook gemeen hebben, is een vast inkomen van Pandora. In de komende twaalf maanden gaat Pandora hen respectievelijk 100.228 dollar, 138.567 dollar en 114.192 dollar uitbetalen voor de muziek die we van hen afspelen."

Dat klinkt als goed nieuws, en dat is het voor de betreffende artiesten natuurlijk ook. Maar Westergren leidt met deze indrukwekkende cijfers juist een noodoproep in. Volgens hem is het percentage dat internetradiostations als Pandora af moeten dragen aan rechten te hoog, in elk geval hoger dan andere vormen van 'digitale radio'. "Pandora is gebouwd op het principe dat artiesten support verdienen en we zijn er trots op met hen af te rekenen. We denken dat artiesten uiteindelijk meer zouden moeten en ook kunnen verdienen. Maar al deze inkomsten komen nu van 1 bedrijf. Een licentieverplichting die tien jaar geleden door de RIAA en hun lobbyisten in Washington is afgedwongen, vernietigt internetradio. Bijna niemand vindt het de moeite waard er serieus in de investeren, ook grote mediabedrijven niet. Zo komt een grotere beloning van muzikanten in gevaar." Muziekdienst Pandora is door problemen met licenties niet meer beschikbaar voor luisteraars buiten de VS, zoals eerder wel het geval was.

Eerder deze week werd het internet overstroomd door verontrustende berichten over streamingdienst Spotify. Analist PrivCo stelde op basis van redelijk recente cijfers dat Spotify een serieus probleem heeft. Door een hoog uitkeringspercentrage (volgens PrivCo 98% van de omzet) zou Spotify bij iedere nieuwe klant meer verlies draaien. Opmerkelijk, aangezien Spotify zelf altijd stelt 70% van zijn omzet af te dragen aan royalties. Die analyse werd dan ook direct betwist, onder meer door het toonaangevende vakblad Billboard, en eerder vanavond op Volkskrant.nl.