Mojo: "Oneens met uitspraken Jan Smeets"

Pinkpop-directeur ontlokt storm van kritiek met pleidooi voor Europese regulering

Ingmar Griffioen ,

Mojo/LiveNation Nederland is het oneens met het pleidooi van Pinkpop-baas Jan Smeets voor Europese normen voor geluidsrestricties, lengte en avondklok voor festivals. "Wij delen Jan zijn standpunten niet. Er zijn per land geluidsrestricties vastgesteld en we kunnen prima met de gestelde norm werken", twitterde de organisatie. "Ik snap wel waar Jan op doelt, maar wij zitten niet op dezelfde lijn", reageert Mojo-woordvoerder Marjanne Manders.

Manders begrijpt de emoties van Smeets wel. "Hij refereert natuurlijk aan Rock Werchter, dat zit net over de grens." Een avondklok vindt Mojo onwenselijk. "Hoe lang een festival duurt is aan de organisatie en lokale overheid en moet wat ons betreft niet van bovenaf worden opgelegd." Manders: "Wij hebben evenementen die de hele nacht doorgaan en willen niet stoppen om 23.00 uur."

Dat Rock Werchter (al sinds 2003) naar vier dagen is doorgegroeid, vindt Smeets ongezond voor de medewerkers en dat scenario sluit hij dan ook uit voor Pinkpop. Mojo staat daar heel anders in. "Wij hebben nu geen evenementen die langer dan drie dagen duren, maar mogelijk ooit wel. Ik ben het met Jan eens dat je wel goed moet zorgen voor je personeel, maar ook daarvoor zijn al normen voor maximum uren. Dat is veel meer gereguleerd de laatste jaren."

Verschillende festivals als Sziget en Dour reageerden op de uitspraken van de Pinkpop-directeur, die de nieuwskolommen van Nu.nl tot Parool haalden. Facebook-posts van Sziget en Dour leidden tot veel afkeurende reacties en Smeets mocht zojuist ook uitleg geven aan Studio Brussel. Hij geeft daar aan de commotie niet te snappen. "Dit is niet opmerkelijk, ik vertel dit al meer dan twintig jaar." De Limburger vergelijkt de overlast van een popfestival 's nachts met die van een vliegveld. "Dan is een vliegveld economisch toch veel belangrijker."

"Langer doorgaan is slecht voor de medewerkers, die worden allemaal dood- en doodmoe en dat is slecht voor de veiligheid." De presentatrice werpt tegen dat Dour en Rock Werchter toch vier dagen duren en dat daar 'nog niemand dood is neergevallen van vier dagen werken'. Volgens Smeets zijn medewerkers na drie dagen echter doodop, doordat ze 's nachts ook doorfeesten. Hij verwerpt de suggestie dat ze daar zelf verantwoordelijk voor zouden zijn. "We hebben in de natuur een dag en een nacht, respecteer dat een beetje en dan ben je overdag fit genoeg. Dan kan je een popfestival en popmuziek veel beter en leuker beleven."

De festivaldirecteur zegt te weten dat er op Europees niveau al over geluidsniveau, slottijden en overlast gepraat wordt. "Ik zit niet in het Europees Parlement en misschien komt het er nooit door, maar ik dacht: 'ik ga het weer eens ter sprake brengen'. Misschien dat er weer eens over na wordt gedacht."