Een PVV-motie die de regering oproept de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) definitief niet te tekenen, haalde ook een meerderheid (alleen het CDA stemde tegen), evenals een motie van Verhoeven om ook toekomstige 'ACTA-achtige verdragen' niet te tekenen. Einde verhaal dus voor het ACTA-verdrag in Nederland, terwijl een half jaar terug toenmalige regeringspartijen VVD en CDA nog voor ratificatie stemden.
Volgens de motie opent ACTA de mogelijkheid tot 'onbedoelde interpretaties met negatieve gevolgen'. Verhoeven oordeelt volgens Webwereld dat 'het verdrag de internetvrijheid en privacy van burgers en bedrijven in gevaar brengt'.
De Tweede Kamer zag in februari, na felle internationale protesten, al af van een handtekening onder ACTA. Een motie van GroenLinks, D66, PvdA en SP kreeg toen met steun van de PVV ook een kamermeerderheid achter zich. Niet veel later draaide Minister Maxime Verhagen (CDA) bij en kondigde aan om een uitspraak af te wachten van het Europees Hof, die de zaak onderzoekt.
Tweede Kamer keurt ACTA definitief af
Wachten op stemming in Europarlement niet langer nodig
De voltallige Tweede Kamer heeft zich uitgesproken tegen het ACTA verdrag, een motie van D66 en VVD is unaniem aangenomen. Dat meldt Webwereld. Kees Verhoeven (D66) en Afke Schaart (VVD) willen niet wachten op het Europees Parlement, dat in juli over het omstreden anti-piraterijverdrag stemt. De kamer is het daarmee eens en de motie betekent dat Nederland zelfs bij Europees parlementaire goedkeuring het verdrag niet voor hoeft te leggen aan de kamer.