Stemming piraterijwet PIPA uitgesteld

Senaat beraadt zich na grootscheepse protesten

Atze de Vrieze ,

De stemming over PIPA, een van de twee veelbesproken anti-piraterijwetten in Amerika, is uitgesteld. Harry Reid, voorzitter van de Amerikaanse senaat, maakte dat zojuist via Twitter bekend. "In light of recent events, I have decided to postpone Tuesday's vote on the PROTECT IP Act #PIPA."

Het besluit van Reid volgt op dagen van grootscheeps protest op internet. Steeds meer technologiebedrijven, waaronder giganten Google, Facebook en Twitter, spraken zich uit tegen PIPA en SOPA (Stop Online Piracy Act). 24 januari zou over beide wetten gestemd worden. Meest opvallend was de actie van Wikipedia, dat woensdag 24 uur op zwart ging uit protest. Verschillende bedrijven volgden het voorbeeld van de open source encyclopedie.

Ook steeds meer politici spreken zich uit tegen de wetten. President Obama liet al weten niet achter de voorstellen te staan. GroenLinks en de Piratenpartij (in heel Europa) deden mee aan de black-out actie van Wikipedia. Vandaag liet ook Eurocommissaris Neelie Kroes weten SOPA een gevaarlijke wet te vinden. Zo lijkt op het laatste moment het tij te keren voor SOPA, dat lange tijd redelijk geruisloos aangenomen leek te worden. Een aantal senatoren die hun steun aan de wet uitspraken, trekken die nu terug. 

Het uitstellen van de stemming betekent volgens senaatsvoorzitter Harry Reid overigens niet dat de wet naar de prullenbak verwezen wordt. Hij twittert: "There's no reason that legitimate issues raised about PROTECT IP can't be resolved. Counterfeiting & piracy cost 1000s of #jobs yearly #pipa. Americans rightfully expect to be fairly compensated 4 their work. I'm optimistic that we can reach compromise on PROTECT IP in coming weeks."

De wet PIPA moet het gemakkelijker maken websites te blokkeren die op grootschalige wijze auteursrechten schenden. Op dit moment kunnen Amerikaanse bedrijven moeilijk optreden tegen dergelijke websites, zeker als ze niet in Amerika gevestigd zijn. Tegenstanders van de wet zijn tegen het censureren en filteren van het internet. Ook zijn ze bang dat het een slecht signaal is naar landen als China en Iran, waar filteren van internet als gewoon beschouwd wordt.