Piratenpartij: “Wij zijn geen pubers die gratis willen downloaden”

Voorzitter Dirk Poot over rechtszaak tegen stichting Brein en aankomende verkiezingen

Sjoerd Huismans ,

Gisteren diende het executiegeschil dat de Piratenpartij aanspande tegen Stichting Brein voor de rechter in Den Haag. De Piratenpartij is van mening dat het ex parte bevel dat Brein eerder toegewezen kreeg, en waarmee de stichting zonder wederhoor kan sommeren open proxy’s offline te halen op straffe van tienduizend euro per dag, oneigenlijk verkregen is. Gisteren bleek dat Brein ook een spreekverbod voor de Piratenpartij eist, maar volgens voorzitter Dirk Poot zette de auteursrechtenwaakhond daar bij de rechtbank niet meer op in. De partij kon de dwangsommen niet gebruiken, nu het kabinet gevallen is en verkiezingen in aantocht zijn. Het wordt een haastklus voor de Piraten, maar Poot heeft er vertrouwen in: “Het moet raar lopen als we niet twee à drie zetels gaan halen.”

Poot heeft een goed gevoel over de kansen van de Piratenpartij in het executiegeschil: “Onze advocaat heeft precies de punten gemaakt die hij moest maken. Door het ex parte bevel is er een vorm van rechtspraak ontstaan die helemaal niet meer met het normale recht te maken heeft.” Door gebruik te maken van een ex parte bevel sommeerde Brein aanbieders van open proxy’s om deze offline te halen, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag. Eerder floot de rechter Brein al per e-mail terug, en stelde hij de Piratenpartij voorlopig in het gelijk. Gisteren diende de zaak voor de rechtbank, 10 mei volgt de uitspraak.

Een ex parte (latijn voor ‘zonder wederhoor’) bevel kan sinds 2007 bij de Voorzieningenrechter worden aangevraagd door houders van intellectuele eigendomsrechten als er inbreuk dreigt op die rechten. Als het bevel wordt toegewezen, kunnen rechthebbenden zonder wederhoor de inbreukmaker bevelen zijn activiteiten per direct te staken. Als dat niet gebeurt, verbeurt de inbraakmaker dwangsommen. De rechter wijst een ex parte bevel toe als er inderdaad sprake is van inbreuk, en het een spoedeisende zaak betreft. Het kenmerk van een ex parte bevel is dat de tegenpartij niet gehoord wordt. Om bezwaar te maken moet de tegenpartij dus een kort geding aanspannen, wat de Piratenpartij dan ook deed.

Partij Rolexen
Poot: “De basis van het ex parte bevel had eerder te maken met iets als een partij Rolexen die snel even in beslag moet worden genomen. Onze inzet was: geldt diezelfde jurisprudentie in dit geval wel? Ons punt is dat de argumenten die er zijn om de normale rechtspraak te omzeilen, in dit geval niet gelden. Als we in het gelijk worden gesteld, is dat een doorbraak."

Over de inbreng van de advocaat van Brein was Poot niet onder de indruk: “Zijn strategie was: als ik ze niet kan overtuigen, dan moet ik ze maar verwarren. Het hield een verhaal van: The Pirate Bay is echt heel slecht, het kost auteurs heel veel geld. Totaal niet juridisch.”

Deurwaarder
Gisteren werd bekend dat Brein eist dat ook het aanmoedigen van het omzeilen van internetblokkades verboden wordt. Daarnaast eist Brein dat de Piratenpartij de link naar andere websites als Geenstijl, dat de proxy FuckTimKuik.org aanbiedt, weghaalt. Maar die eis, die volgens Poot in de praktijk op censuur neerkomt, heeft Brein laten varen: "Ze zagen zelf ook in dat ze daar wat ver mee gingen", aldus Poot. Volgens de voorzitter eiste Brein om permanent op de stoel van de rechter te blijven zitten, om de Piratenpartij in het vervolg per fax op de hoogte te stellen van de sites die zij dient te censureren.

Had de Piratenpartij geen kort geding aangespannen, dan was het een duur grapje geworden voor de jonge politieke beweging: “In dat geval kan Brein op een onverwacht moment een deurwaarder langs sturen die zegt: wij krijgen nog geld van jullie. Daar hebben ze dan ook recht op; er is dan niets meer aan te doen.”

Bonaire
Ook met het oog op de aankomende verkiezingen was dat lastig geweest. Poot zegt al druk bezig te zijn om zijn partij klaar te stomen: “We moeten nog een lijsttrekker kiezen, de rest van de lijst samenstellen en voldoende handtekeningen verzamelen om mee te mogen doen. We moeten zelfs nog naar Bonaire en de andere Antillen, omdat dat tegenwoordig ook gemeenten zijn van Nederland. Gelukkig heb ik geneeskunde gestudeerd en als duikinstructeur gewerkt op Sint Eustatius, en ken ik er nog genoeg mensen. We hebben dus al vertegenwoordigers aan het werk.”

Gevraagd naar de inzet van de Piratenpartij zegt Poot: “Als ik naar Zweden en Duitsland kijk, moet het zeker mogelijk zijn om twee à drie zetels te halen. Het zou gek lopen als dat niet lukt. De vorige keer moest alles hals over de kop; nu staat er een organisatie. Daarnaast hebben we naam gemaakt als een club die opkomt voor burgerrechten en in opstand komt tegen private lobbyclubs als Brein. We worden tegenwoordig serieus genomen: mensen krijgen door dat we zijn geen pubers zijn, die alleen maar gratis willen downloaden. Daarvoor worden we nu beloond in het publieke debat.”