CONCERT
Brandt Brauer Frick Ensemble, Crossing Border Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 16 november 2012
MUZIEK
Paul Frick, Daniel Brandt en Jan Brauer hebben een gedeelde passie: techno en klassieke (jazz)muziek. Door grenzen te laten vervagen tussen deze genres zetten ze een authentieke en innovatieve vorm van musiceren neer. Met een tienkoppig ensemble van getrainde muzikanten bootsen zij namelijk technogeluiden na met klassieke instrumenten, zoals de piano en cello. Net zo beïnvloed door minimimaal-klassieke componist Steve Reich als door Kraftwerk of detroit techno pionier Robert Hood zijn zij constant opzoek naar de juiste geluiden om toe te voegen aan hun toch al rijke klankenpallet. Geconcentreerd en uiterst perfectionistisch brengen zij zo hun ‘akoestische dance’ ter gehore in de Koninklijke Schouwburg.
#CB12: De Beethoven Beats van Brandt Brauer Frick Ensemble
Vlees geworden machinale muziek
Zodra het Brandt Brauer Frick Ensemble begint te spelen klinkt zij als een machine dat voor het eerst in jaren aangezet wordt: het kraakt en het piept en er ontstaat al gauw een vervreemdende sfeer. Maar zodra deze machine op stoom is, stopt hij nergens meer voor en wordt de luisteraar getrakteerd op een continue stroom van doordringende percussie en beats. En dat allemaal verpakt in een klassieke, akoestische bezetting.
PLUS
Alles wordt er aan gedaan om het gewenste geluid te creëren. Zo slaat bijvoorbeeld de tubaspeler geregeld op zijn mondstuk om bij te dragen aan de percussie. Terwijl techno in zijn meest pure vorm gemaakt wordt door een persoon achter een laptop, is er sprake van weinig 'druk maar op de knop-werk' bij dit ensemble. Met bladmuziek voor de neus wordt elke noot bedachtzaam gespeeld. Door het repetatieve karakter van de beats werkt de lang uitgesponnen kadans op den duur transopwekkend. En dat is lekker.
MIN
Het is jammer dat de zaal gevuld is met stoelen, want er had zeker gedanst kunnen worden vanavond. Op de momenten dat er even geen dansbare beat ingezet wordt, klinkt de muziek al snel te ontoegankelijk en te avant-garde.
CONCLUSIE
Dit is muziek die eigenlijk alleen maar uit Duitsland kan komen. Het land van Beethoven, Bach, Kraftwerk. En het land van strak in het pak gestoken technoproducers. Zo'n beetje elk genre, van jazz tot klassiek en van techno tot krautrock wordt gebruikt en omgezet naar brandstof om de machine die Brandt Brauer Brick ensemble heet in beweging te houden.
CIJFER
8