De aardbevingmachine van Nobody Beats The Drum

Wij voelen ons soms de nutty professors van de electroscene

Elja Looijestijn ,

Currents, het tweede album van Nobody Beats the Drum, en de bijbehorende liveshow zijn voor een groot deel gebaseerd op leven en werk van de legendarische wetenschapper Nikola Tesla, grondlegger van onder veel meer de moderne wisselstroom, de transformator, de inductiemotor, de tl-buis en de radio. Rogier van der Zwaag, de visuele component van het driemanschap, vertelt in een Amsterdams café achter een cappuccino en zijn laptop hoe het zo gekomen is.

Wij voelen ons soms de nutty professors van de electroscene

Currents, het tweede album van Nobody Beats the Drum, en de bijbehorende liveshow zijn voor een groot deel gebaseerd op leven en werk van de legendarische wetenschapper Nikola Tesla, grondlegger van onder veel meer de moderne wisselstroom, de transformator, de inductiemotor, de tl-buis en de radio. Rogier van der Zwaag, de visuele component van het driemanschap, vertelt in een Amsterdams café achter een cappuccino en zijn laptop hoe het zo gekomen is. ‘Alles wat we doen is gebaseerd op elektriciteit,’ zegt hij. ‘We hebben niets akoestisch. En Tesla was de held van alle uitvinders, omdat hij zo eigenzinnig was. Hij reisde ook rond met zijn uitvindingen. Zo is de vergelijking met onze optredens gekomen: wij presenteren ook een soort grote machine aan het publiek.’

Van der Zwaag maakt de videoclips van Nobody Beats the Drum en bij optredens is hij vj. ‘Ik maak beelden, specifiek op de muziek, waardoor een optreden een soort live-expositie wordt.’ Die muziek wordt gemaakt door Sjam Sjamsoedin en Jori Collignon. Rogier: ‘Ik ben een derde van de band, maar geen muzikant. Ik vertaal hun muziek in beeld.